Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМД_Практика_Менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
340.48 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань з навчальної дисципліни «Менеджмент» для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит» денної форми навчання

Укладачі Гавкалова Н. Л.

Гіковата Н. К.

Відповідальний за випуск Сєрікова Т. М.

Харків, ХНЕУ, 2010

Затверджено на засіданні кафедри регіональної економіки.

Протокол №5 від 01. 10. 2009 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань з навчальної дисципліни «Менеджмент» для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит» денної форми навчання / Укл. Гавкалова Н. Л., Гіковата Н. К. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2010. – 35 с. (Укр. мов.)

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань включають додаткові питання для розкриття всіх тем навчальної дисципліни "Менеджмент", які розроблено відповідно до галузевого стандарту вищої освіти за спеціальностями галузі знань 0305 "Економіка і підприємство" (2006 р.).

За своєю структурою методичні рекомендації поділяються на семінарські заняття, які містять безпосередньо питання та рекомендації щодо їх розкриття, та практичні завдання, які представлені задачами та рекомендаціями щодо їх розв’язання.

Методичні рекомендації можуть використовуватися як викладачами для підготовки практичних занять за дисципліною «Менеджмент» так і студентами для підготовки до цих занять, що сприятиме раціональному плануванню навчального часу та підвищенню ефективності навчального процесу.

Вступ

У наш час в Україні відбуваються суттєві зміни в економіці внаслідок впливу факторів, зумовлених світовою кризою. Причини коливань соціально-економічного розвитку країни криються в неспроможності промислового сектору адаптуватися до новітніх вимог середовища, у недовикористанні інтелектуального капіталу нації, у невідповідності вітчизняної продукції та послуг стандартам якості, прийнятим в світі, в існуванні протиріч у територіально-галузевому розподілі. Різноплановість зазначених проблем не означає уникнення питань, що стосуються працівників – носіїв людського, інтелектуального та соціального капіталу: напроти, під час економічної нестабільності лише працівники засобом власних знань, вмінь та навичок, здатні привести систему управління до рівноваги та забезпечити соціально-економічну стабільність в суспільстві.

Таким чином, залишаються актуальними питання, що ставляться та розв’язуються при вивченні дисципліни «Менеджмент», які стосуються управління економічними ресурсами на всіх ланках керівництва. Вивчення даної дисципліни сприяє, окрім набуття необхідних знань, вмінь та навичок, формування концептуального розуміння у студентів, що є конкурентною перевагою як майбутніх фахівців, так і менеджерів вищої, середньої та нижчої ланок управління. Вивчення основ планування, організації, мотивації та контрою дає змогу студентам розуміти природу управління та прийти до висновку, що менеджмент є як наукою, так і мистецтвом, володіння яким сприяє інтелектуальному розвитку особистості, формуванню компетенцій та компетентності у майбутніх працівників.

Дані методичні рекомендації до виконання практичних завдань спрямовані на поглиблене вивчення предмету і об’єкту дисципліни «Менеджмент».

Основною метою методичних рекомендацій є надання допомоги як викладачам для підготовки та проведення практичних занять, так і студентам в освоєнні теоретичного матеріалу курсу й виконанні практичних завдань за основними розділами навчальної дисципліни «Менеджмент».

Виконання практичних завдань потребує від студентів знання відповідних тем лекційного курсу, а також вивчення основної й додаткової літератури, що рекомендована викладачем.