Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Alisa.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

102. Електродвигуни наземних візків.

Електродвигуни постійного струму захисного виконання (від бризок і попадання твердих частинок більше 1 мм розміром), послідовного або змішаного збудження, природного охолодження, реверсивні.

Технічні дані таких ЕД наведені в табл. 3.2-1, режим роботи двигунів повторно-короткочасний з .

Регулювання частоти обертання проводиться відповідно до залежності:

,де - частота обертання вала ЕД, об / хв; - напруга, що підводиться до якоря, В; - струм якоря, А; - сумарний опір якоря і всіх послідовно включених обмоток і резисторів, Ом; - машинна постійна величина (коефіцієнт), що залежить від обмотувальних даних машини; - магнітний потік обмоток збудження двигуна, Вб. Вебер = Вольт • сек.

,

де - число пар полюсів машини; - число проводів обмотки; - число паралельних гілок обмотки; 60 - перевідний коефіцієнт в «об / хв».

Технічні дані двигунів постійного струму для механізмів пересування безрейкового наземного електротранспорту.

На виробництві широкого поширення набули однодвигунові акумуляторні візки т. ЕВ-2040. Вона має дерев'яну вантажну платформу, під якою розташована лужна АБ і двигун послідовного збудження. По складу обладнання відповідає вище перерахованого.

107. Підвісні конвеєри

Тяговим органом є ланцюг (3) або канат, який пов'язаний з кареткою (2), що переміщається в горизонтальній площині безперервно. Ланцюг через зірочку приводиться в рух електродвигуном приводної станції. Переміщувані вантажі підвішуються на спеціальних підвісках (5) або гаках до кареток. Каретки на роликах (6) переміщаються по монорельсу (1) або балці. Для запобігання провисання ланцюга, складання ланок і поломок кареток застосовуються натяжні пристрої ланцюга.

Рис. Кінематична схема підвісного конвеєра

Підвісні конвеєри не заважають установці основного технологічного обладнання в цеху, так як монтуються вище вздовж цехових колон на балках перекриттів. Такі конвеєри здатні переміщати вантажі масою декілька тонн зі швидкістю до 30 м / хв.

108. Переваги конвеєрів

Переваги конвеєрів: • безперервність дії без зупинок на завантаження і вивантаження, • простота пристрою й експлуатації, • велика продуктивність, в порівнянні з періодично працюють кранами і підйомниками.

За способом управління виділяють конвеєри: • одиночно робочі - при невеликих відстанях,

• спільно робочі - при переміщенні на великі відстані, складаються з декількох стрічкових; • узгоджено робочі - при неможливості з'єднання механічним валом, далеко розташовані один від одного.

Примітка - При спільній роботі декількох конвеєрів їх називають: - Головними, з яких знімають вантаж; - Прийомними, на які вантаж надходить; - Проміжними, всі інші.

У багатосерійному виробництві широко застосовуються поточно-транспортні системи (ПТС). Основним транспортним обладнанням ПТС є конвеєри різних типів великої і малої протяжності. Така система являє собою комплекс різного устаткування, механізмів і пристроїв, призначених для виконання операцій єдиного технологічного процесу.

Умови експлуатації електроприводів:

- Тривалий режим роботи без пауз за час включення, - Рідкісні пуски і незмінне напрямок обертання, - Подолання статичних моментів при старті руху під навантаженням (після раптової аварійної зупинки), - Вплив навколишнього середовища (перепад температур, агресивна середу, запиленість і т. п.).

вимоги до електроприводу: - Підвищений пусковий момент (Мп / Мном = 1,6 ... 1,8); - Плавний пуск і гальмування (для запобігання пробуксовування стрічки або розгойдування вантажу у стрічкових і підвісних); - Невелике регулювання швидкості в діапазоні 1:2 (для зміни темпу роботи у потокових ліній); - Узгоджене обертання електроприводів (для декількох конвеєрів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]