Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TechEquipGlass&Ceram_pract_5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
778.24 Кб
Скачать

2. Конструкції конусних дробарок

Конусна дробарка крупного дроблення ККД з верхньою опорою рухомого валу і крутим конусом має продуктивність до 1500 т/г. Крупні моделі дробарок (рис. 3) виконують з подвійним симетричним приводом, що забезпечує запуск дробарки із заповненою камерою дроблення. У цих дробарках пересувний вал 5 із закріпленим на нім броньованим конусом 6 має верхню опору 7, а його нижній кінець вільно вставлений в ексцентрично і похило розточений отвір втулки 4, остання знаходиться в корпусі 1 підшипника і передає валу кругові ексцентричні рухи щодо внутрішньої поверхні нерухомого конуса 9, фанерованого бронею 8.

Вал 5 дробарки гайкою 16 (рис. 3, б) підвішений на кільці 17, яке спирається на втулку 18. Остання при круговому русі валу 5 перекочується по площині кільця 19, а бічною поверхнею ковзає по внутрішній конічній поверхні втулки 12. Поворотом гайки 16 можна регулювати в невеликих межах величину вихідної щілини. Ковпак 13 оберігає опору від забруднення.

Вісь 15 рухомого валу утворює з вертикальною віссю 14 кут = 25°. Втулка 4 із закріпленим на ній зубчатим колесом 3, що спирається на пластини 10, приводиться в обертання від електродвигуна через клиноремінні передачі і дві шестерні 11 і 2. При обертанні втулки 4 вісь 15 рухомого валу 5 з конусом 6 описує конічну поверхню з вершиною в крапці А щодо внутрішньої поверхні нерухомого конуса 9. Матеріал, що безперервно подрібнюється між конічними поверхнями, випадає під дією власної маси і видаляється з дробарки.

Дробарка має централізовану систему мастила з шестерним насосом, баком-відстійником, фільтром, холодильником і контрольними приладами. Передбачений електропідігрів масла в зимовий час.

У конусній дробарці крупного дроблення (ККД) з гідравлічним підшипником і редукційним приводом, на відміну від розглянутої, вал 3 (рис. 4) із закріпленим на нім конусом 2, спирається не на опорний вузол 1, що сприймає тільки горизонтальні навантаження, а на скелю 6, що спирається на поршень 7 і що сприймає вертикальні навантаження від маси валу, конуса і складової від зусилля дроблення. В результаті зміни тиску в гідросистемі масло, що подається, може міняти положення валу з конусом, а отже, і величину розвантажувальної щілини. Цим пристроєм користуються і при видаленні з дробарки недроблених предметів.

Вал 3 вставлений в похилий і ексцентрично розточений отвір втулки 8, яка отримує обертання від електродвигуна через ремінну передачу, гідромуфту, гідротрансформатор і пару конічних шестерень 4 і 5. При обертанні втулки 8 вал із закріпленим на нім конусом здійснює кругові ексцентричні рухи щодо внутрішньої поверхні нерухомого конуса, в результаті цього відбувається дроблення і випадання подрібненого матеріалу.

Конусна дробарка крупного дроблення (ККД) з вертикальною нерухомою віссю і крутим конусом. У головці (рис. 2, б) і підставі цієї дробарки за допомогою конусних роз'ємних втулок і гайок жорстко закріплена вертикальна вісь, на якій вільно надіта ексцентрикова втулка з внутрішньою і зовнішньою бабітовою заливкою, що спирається на пластини. Конус, що дробить, вільно надітий на ексцентрикову втулку, що обертається від електродвигуна через клиноремінну передачу і пару конічних шестерень, здійснює поступальний рух в горизонтальній площині і чинить по всій висоті тиск на дроблений матеріал, подрібнюючи його роздавлюванням і згином. Завдяки збільшеним розмірам ексцентрикової втулки і перенесення її в зону дробильного конуса зменшені питомий тиск і висота дробарки.

Рис. 3. Конусна дробарка крупного дроблення (ККД) з верхньою опорою рухомого валу

Рис. 4. Конусна дробарка крупного дроблення (ККД) з нижньою гідравлічною

опорою рухомого валу і редукційним приводом

У конусній дробарці для середнього і дрібного дроблення (КСДД) з нижньою опорою рухомого валу і пологим конусом зовнішня поверхня рухомого конуса 7 (рис. 14) і внутрішня поверхня нерухомого конуса 9 виконані таким чином, що на певній довжині утворюється паралельна зона Б, забезпечуюча отримання рівномірного продукту дроблення. Залежно від протяжності паралельної зони дробарки підрозділяються на нормальноконусні (рис 5, а), средньоконусні (рис. 5, в), призначені для середнього дроблення, і короткоконусні (рис. 5, б) з подовженою паралельною зоною, призначені для дрібного дроблення. Дробарки КСДД бувають з пружинною і гідравлічною амортизацією. У конусних дробарок КСДД вал 2 (рис. 5, а) із закріпленим на нім конусом 6 вставлений в ексцентричний і похило розточений отвір втулки 19 (стакана-ексцентрика), що знаходиться в підшипнику 4 із заливкою 3. Конус облицьований бронею 7 з марганцевистої сталі і нижньою основою спирається на сферичний бронзовий підп'ятник 5. Останній має гідравлічне ущільнення 14 з водою (у літній період) або нафтою (у зимовий період).

Рис. 5. Конусні дробарки середнього і дрібного дроблення (КСДД) з нижньою опорою рухомого валу і

пружинними амортизаторами

Стакан-ексцентрик, що спирається на підп'ятник 1 з декількох бронзових і сталевих шайб, отримує обертання від приводного валу 16 через конічну пару шестерень 17 і 18. При цьому вал разом з конусом, переміщаючись, описує конічну поверхню з вершиною в крапці А, ексцентричну щодо нерухомого конуса, і дробить в робочому просторі матеріал, що поступає з розподільної тарілки 12. Зовнішній конус 8 з бронею 9 різьбою 10 вкручується в кільце 11, що дозволяє опускати або піднімати його, тобто регулювати ширину вихідного отвору. В даний час на деяких дробарках упроваджені пристрої, що автоматизують регулювання величини розвантажувальної щілини. Пружини 13, що утримують кільце 11 з конусом 8, дають можливість йому підвестися і пропустити потрапивший в дробарку твердий недроблений предмет. Мастило дробарки безперервне – циркуляційне. Масло насосом подається в підшипник 4 стакана-ексцентрика, проходить через канал 15 на поверхню сферичного підп'ятника, зливається на конічні шестерні і відводиться через зливну трубку 20 у фільтр.

Достоїнства дробарок цього типу: великий ступінь подрібнення, продуктивність і наявність запобіжного пристрою у вигляді пружин. Недоліки: складність пристрою, експлуатації, регулювання розвантажувальної щілини і дороге виготовлення.

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]