Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TechEquipGlass&Ceram_pract_7.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Практичне заняття №4 кульові млини

1. Загальні відомості

Кульові млини широко застосовують для грубого і тонкого помолу матеріалів. Принцип дії кульових млинів полягає в подрібненні матеріалу ударом і частково стиранням вільно падаючих мелючих тіл в барабані, що обертається.

Кульові млини відрізняються великою різноманітністю конструкцій: з коротким і довгим барабаном (рис. 38), без перегородок і з перегородками, з різними тілами, що мелють, і т.д. Кульові млини можуть бути класифіковані за наступними основними ознаками:

Рис. 38. Схема багатокамерного млина:

а – загальний вигляд; б – привід

по конструкції барабана і наявності перегородок: циліндрові (рис. 38 і 39, а, б, г), конічні (рис. 39, в), короткі (рис. 39, а, б) і довгі (рис. 38 і 39, г), з внутрішніми перегородками і без них (одно- і багатокамерні);

за способом роботи: періодичної дії (рис. 39, а), безперервної дії – з периферичним розвантаженням (рис. 39, б) і з розвантаженням через порожнисту цапфу (рис. 39, в, г);

по роду футеровки і характеру тіл, що мелють: з неметалічною футеровкою і неметалічними мелючими тілами, з металевою футеровкою і металевими мелючими тілами – кулями, короткими циліндрами або стрижнями;

по роду приводу: з шестерним приводом (рис. 39, а, в), з центральним приводом (рис. 39, г).

Рис. 39. Типи кульових млинів

Млини можуть працювати у відкритому або замкнутому циклі. Останні сучасніші, ефективніші і перспективніші. У млинах можна подрібнювати матеріал як сухим, так і мокрим способом.

Достоїнства кульових млинів: отримання високої і постійної тонкості помолу і регулювання його; можливість підсушування матеріалу в самому млині; простота конструкції; надійність в експлуатації; можливість подрібнення порід різної твердості. Недоліки: значна витрата енергії; велика маса і розміри; великий пусковий момент; сильний шум під час роботи.

2. Кульові млини періодичної дії

Млини періодичної дії (рис. 40) з неметалічною футеровкою застосовують у випадках, коли треба отримати досить тонкий продукт, вільний від металевих домішок.

Млин представляє собою зварний барабан 1, закритий з обох боків чавунними або сталевими днищами 2 з цапфами, що спираються на підшипники 3. Барабан всередині футерований кременевими каменями або плитами з фарфорових, високоглиноземистих мас. Мелючі тіла виготовляють з тих же матеріалів або застосовують кременеву гальку. Млини приводяться в обертання від фланцевого електродвигуна 5 через планетарний редуктор 4 і зубчату пару з внутрішнім зачепленням, яку розміщено в кожусі 6. На деяких заводах цей привід замінений клиноремінною передачею.

Млин завантажується мелючими тілами і заздалегідь подрібненим до крупності 1 мм матеріалом через люк, що закривається кришкою 7. Кількість завантажуваного матеріалу складає 400-500 кг на 1 м3 місткості барабана, а маса кременевих куль в 1,3 рази більше маси матеріалу. Розвантажується млин через той же люк, через який завантажується. Щоб при цьому не випадали мелючі тіла, в люк вставляється стакан 8 з отворами, розміри яких менше розмірів тіл, що мелють. Для прискорення розвантаження млина з протилежного від люка боку вигвинчується пробка і в млин поступає повітря.

Продуктивність млина періодичної дії залежить від її об'єму і тривалості помолу. При нормальному числі оборотів млина на тривалість помолу впливають фізичні властивості подрібнюваного матеріалу, розміри матеріалу, що поступає в млин, заданий ступінь подрібнення, форма, розміри і якість мелючих тіл. Зазвичай помол продовжується 3–10 г і отриманий матеріал повинен проходити через сито № 006–0086.

Рис. 40. Кульовий млин періодичної дії

Характеристика кульових млинів періодичної дії дана в табл. 11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]