Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TechEquipGlass&Ceram_pract_6 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Технологічне обладнання підприємств скла та кераміки

Практичне заняття №3

I. Бігуни

3.1. Загальні відомості

Бігуни широко застосовують для дрібного і тонкого подрібнення матеріалів м’якої і середньої твердості.

Принцип дії бігунів (рис. 22) полягає в подрібненні матеріалів роздавленням і стиранням між циліндричною поверхнею котків 1 і плоскою поверхнею чаші 5. Котків за допомогою кривошипів 2 шарнірно сполучені із закріпленим на вертикальному валу 3 хомутом 4, завдяки цьому котки усією тяжкістю спираються на матеріал, що знаходиться під ними, і вільно підводяться при збільшенні шару матеріалу і попаданні під них міцних предметів.

Рис. 1. Схема бігунів з нерухомим подом і котками, що обертаються, навколо вертикальної осі

Бігуни класифікують за наступними основними ознаками.

За способом дії : періодичної (рис. 23, а) і безперервної дії (рис 22 і 23, б, в, г).

За технологічним призначенню: для мокрого, сухого і напівсухого подрібнення; для подрібнення і перемішування і тільки перемішування; для брикетування сировинної суміші; з металевими котками і металевим подом; з кам'яними котками і кам'яним подом.

За конструктивним оформленням: з нерухомою чашею (рис. 22 і 23, а, б); б) з чашею (рис. 23, в, г, д), що обертається; в) з верхнім (рис. 23, а, в, г, д) і нижнім приводом(при нижньому приводі складніше розбирання, складніший ремонт, але маса не забруднюється); з котками, що спираються на матеріал своєю масою (рис. 22 і 23, а, б, г) з додатковим гідравлічним, пневматичним (рис. 23, в) або з пружинним (рис. 23, д) натисненням на котки.

За способом розвантаження : з ручним розвантаженням (рис. 23, а); продавлюванням через подові решітки (рис. 22 і 23,6); з відцентровим розвантаженням (рис. 23, в); з розвантаженням через периферичні подові решітки (рис. 23, г) і з розвантаженням по відвалу (рис. 23, д), що опускається в чашу.

У бігунах з котками, що обертаються, навколо вертикальної осі (см. рис. 22) відцентрові сили прагнуть зірвати котки, а у разі їх неурівноваженості вертикальний вал може зігнутися, але відцентрові сили при цьому не чинять впливу на матеріал, що знаходиться в чаші.

У бігунів з чашею, що обертається, спокійніший хід, але відцентрові сили відкидають матеріал до периферії, крім того, у цих бігунів велике навантаження на упорний підшипник (маси котків і чаші).

Переваги бігунів в порівнянні з валковими дробарками: можна завантажувати значно великі шматки матеріалу; простіше регулювати тонкість подрібнення; покращуються пластичні властивості глиняних матеріалів із-за багатократної дії котків. Недоліки бігунів : громіздкість; складніший ремонт; підвищена питома витрата енергії на одиницю маси матеріалу, що переробляється.

Рис. 2. Типи бігунів

3.2. Конструкції бігунів

До бігунів з нерухомою чашею і котками, що обертаються навколо вертикальної осі, відносяться бігуни безперервної дії (рис. 24, а і б), вживані для подрібнення, перемішування і зволоження глиняних мас з вологістю 15-16%.

На чавунних колонах 4 (рис. 24, а), пов'язаних хрестовиною 1, встановлена чавунна чаша 11, маточина якої сполучена з бортом радіальними ребрами. До ребер кріпляться сталеві плити 16 з овальними отворами перерізом 16(50 мм. До центрального валу 21, що спирається на підп'ятник 2, прикріплена головка 13 (рис. 24, а і б), яка передає обертання від валу 21 каткам 12. Головка має отвори для вертикального валу 21, осей 32 і 14, кривошипів 24. На різних відстанях від вертикального валу на осі 15 кривошипів надіті котки 12. Каток (рис. 24, б) складається з корпусу 26 і чавунного бандажа 27, який кріпиться клинами 28, стягуваними болтами. Бандаж вибілюється на глибину до 30 мм. скребки, закріплені на кронштейні 25, очищають поверхню котків. Ширина bк катка бігунів може бути визначена із співвідношення , а діаметр чаші .

До головки 13 прикріплені: скребки 29, що очищають борт, скребок 31, що очищає маточину чаші, а скребки 33 і 30, що амортизуються пружинами 34, очищають плити і направляють глину під котки. Вода по водопроводу 35 (рис. 24, б), до якого приварена запобіжна зона 36, поступає в резервуар 37 і по трубах 39 і 38 через ряд дрібних отворів подається на глину. Резервуар і поливальні труби кріпляться до головки 13 і обертаються разом з нею, а водопровідна труба нерухома.

Рис. 24. Бігуни з нерухомою чашею і котками, що обертаються навколо

вертикальної осі: а - загальний вигляд; б - вузли

Рис. 24. (Продовження)

Привід бігунів (рис. 24, а і б) складається з електродвигуна 8, редуктора 9, конічних шестерень 3 і 20, валу 5 пружної втулкової муфти 22, зрівняльної муфти 7 і багатодискової муфти зчеплення 23. Включення здійснюється ручкою 10. На шестерні 20 закріплена тарілка, що складається з двох напівдисків, 19, .що має перегородку 6 з вікном для розвантаження. Скидаючу дугу 18, прикріплену до кронштейна 17, можна опускати, піднімати і повертати. Маса, оброблена і продавлена крізь отвори в подових решітках, поступає на тарілку 19 і по скидаючій дузі 18 виходить через розвантажувальне вікно.

Бігуни з рухливою чашею і котками, що обертаються тільки навколо власних осей, бувають з кам'яними і металевими котками і подом.

Бігуни (рис. 25) безперервної дії з металевим подом і котками призначені для подрібнення сухих (напівсухих) глин, шамота, польового шпату, доломіту, кварцу і інших матеріалів. Чаша 13 бігунів закріплена на вертикальному валу 4 і приводиться в обертання від електродвигуна 10 через клинопасову передачу 9 і пару конічних шестерень 5. Котків 6 надіті на горизонтальні осі 7, кінці яких встановлені в повзунах 8 і втулці 11. Повзуни 8 переміщаються по направляючих 1 станини 2. Під котками чаша викладена плитами, а по периферії - решітками 12 з отворами діаметром 5-10 мм.

Подрібнений матеріал скребками 18 направляється на решітки 12. Матеріал, що не пройшов крізь отвори в решітках, скребками 17 підгрібається під котки, а що пройшов крізь решітки потрапляє в кільцевий піддон 15, закріплений на кронштейнах 16. Скребки 14 переміщають матеріал до розвантажувального отвору. Бігуни закриті металевим кожухом 3. У цих бігунах міра подрібнення регулюється установкою решіток з необхідною величиною отворів і тривалістю перебування матеріалу під котками.

Рис. 25. Бігуни безперервної дії з чашею, що обертається

Бігуни (рис. 26, а) безперервної дії з кам'яними котками і подом застосовують в тих випадках, коли забруднення подрібнюваних матеріалів залізною тирсою абсолютно неприпустимо. Вони мають литу станину 1, кам'яний під 2 і кам'яні котки 3. Останні надіті на осі кривошипів, протилежні осі 4 яких шарнірно сполучені із станиною. У іншому бігуни як по пристрою, так і по роботі подібні розглянутим.

Рис. 26. Бігуни з рухливою чашею і котками, що обертаються тільки навколо власної осі, :

а - з розвантаженням через решітки і натисненням котків на матеріал; б - з відцентровим розвантаженням матеріалу через щілину і з додатковим пневматичним або гідравлічним натисненням на котки

У бігунах (рис, 26, б) з додатковим пневматичним або гідравлічним натисненням на котки і відцентровим розвантаженням сила Р, що створюється в результаті подачі під тиском води або повітря в циліндр 2, через поршень 1 і шток 3 передається важелю 4, при цьому сила Р\ натиснення катка, надітого на вісь 5, зростає:

(Н, кгс)

(11)

де а і b - плечі важеля.

У таких бігунах можна застосовувати котки значно меншої маси і регулювати силу їх натиснення на матеріал. Бігуни витрачають приблизно на 50% менше енергії, чим бігуни інших конструкцій. Кутова швидкість подової тарілки складає 40-60 об/хв. Відцентрове розвантаження призводить до значного збільшення продуктивності бігунів (40-70 т/ч). Болти 6 утримують над чашею котки, що зменшує пусковий момент бігунів і знос котків при холостому ході. Подрібнений матеріал відцентровою силою відкидається до борту 8. При цьому скребки направляють під котки великі шматки матеріалу для повторного .подрібнення, а частки потрібної тонкості проходять через регульовану щілину 7 в кільцевий піддон 10 і віддаляються з нього скребкими 9.

Бігуни змішувачі з регульованим пружинним натиском на котки (рис. 27) знайшли широке поширення для змішування компонентів різних керамічних і вогнетривких мас, напівсухих глин, шамота, польового шпату, бокситової руди, мартенівського шлаку, динасового бою і інших матеріалів.

Рис. 27. Бігуни змішувачі з регульованим пружинним натиском

До зварної опорної рами 1 кріпляться стійки 17 з рамою 13 і корпус 3 опорні підп'ятники, на які спирається вертикальний вал 9; протилежний кінець валу встановлений в підшипнику 8. На валу 9 двома шпонками закріплена сталева чаша 2, броньована зносостійкою сталлю. До стійок 17 жорстко прикріплені масивні осі 16 і 4, з вільно надітими на них важільними рамами 22, кінці яких регулювальними болтами 23 спираються на осі 16 і 4. Котки 14 із змінними сталевими бандажами надіті на підшипники, закріплені на осях 15, кожна з яких жорстко закріплена в підшипниках важільної рами. З кришкою підшипника стержнем 10 шарнірно сполучений пакет ресор 11, які гвинтовими стягуваннями 12 скріплені з нерухомими осями 16 і 4. Обертаючи гайки стягувань, можна регулювати тиск пружин через осі 15 на котки, а котків - на матеріал. Додатковий тиск на кожен каток, що передається ресорами, вказується на стягуваннях: 0; 500; 1000; 1500 і 2000 кгс.

Привід вертикального валу і чаші бігунів здійснюється від електродвигуна 5 через клинопасову передачу, пару конічних шестерень 6 і пару циліндричних шестерень 7. Передача обертання від чаші до котків відбувається в результаті виникаючих сил тертя.

Скребки 21 подають матеріал під котки, а скребок 20 розвантажує чашу. При включенні електродвигуна 18 черв'ячне колесо редуктора 19 піднімає або опускає шарнірно закріплений скребок 20. Суміш, упираючись в нерухомий скребок, перевалюється через борт чаші, що обертається. На Семилукском вогнетривкому заводі для підйому і опускання скребка змонтований пневмо-підйомник.

Бігуни герметично закриті кожухом, в якому є два патрубки для подачі матеріалу і один для аспірації.

Завдяки тому, що між котками і подом чаші регулювальними болтами 23 залишають зазор 1-75 мм, полегшується пуск бігунів, знижується витрата енергії, зменшується знос плит і бандажів, унеможливлюється роздавлення часток або шматків необхідної фракції. В результаті застосування регульованого ресорного (пружинного) натиску матеріал в бігунах ретельно перемішується і до необхідної міри ущільнюється. У бігунах деталі, що обертаються, спираються на підшипники кочення і мають верхній спрощеніший привід.

На сучасних заводах бігунні установки змішувачів працюють автоматично. Шість-сім бігунних установок обслуговуються одним оператором. З бункерів окремо глина і шамот шнековими живильниками подаються в мірні вагові бункери, які при опусканні включають механізми. Останні здійснюють наступні операції: 1) відкривають затвори вагових бункерів, з яких глина і шамот висипаються в чашу бігунів; 2) через певний час в суху перемішувану масу автоматично подають шлікер. За даними Семилукского заводу, тривалість перемішування багатошамотної суміші складає 6-7 хв, а масу одного замісу - 700 кг (у бігунів СМ- 115 200-300 кг). Розвантаження бігунів автоматичне: маса через борт чаші поступає в бункер, потім тарілчастим живильником подається на транспортер, а транспортером - в бункери пресів. Технічні характеристики бігунів дані в таблиці. 7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]