Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TechEquipGlass&Ceram_pract_6 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Технічна характеристика молоткових дробарок з шарнірно-підвішеними молотками

2.3. Розрахункові відомості

При виборі або конструюванні молоткових дробарок, визначенні продуктивності і потужності слід керуватися даними практики і каталогів, оскільки для цього немає теоретично обгрунтованих формул.

Основні параметри, що характеризують молоткові дробарки, : а) відношення довжини L ротора до його діаметру D, вимірюваного по зовнішньому краю молотків, що обертаються; у сучасних молоткових дробарок L : D = 0,5-1,33 при діаметрі ротора 400-1500 мм; б) окружна швидкість ротора приймається рівною 25-60 м/с; кутова швидкість 300- 800 про/мін у великих дробарок і 1100-2500 об/хв - у малих.

Продуктивність молоткових дробарок залежить від фізичних властивостей матеріалу, міри подрібнення, величини проміжків між колосниками, кількості, форми і розмірів молотків, форми броньових плит, швидкості обертання ротора, нерівномірності живлення, вологості матеріалу і т. д. Перераховані чинники ще не вдалося об'єднати цілком обгрунтованою формулою, тому для визначення орієнтовної продуктивності користуються наступними практичними формулами:

31

чи при дробленні вапняків середньої твердості до величини шматків 15-25 мм

32

де L - довжина ротора, м; D - діаметр кола, що описується молотками, м; n - кутова швидкість, про/мін; k - коефіцієнт, залежний від конструкції дробарки і твердості дробленого матеріалу (k  2); i, - міра подрібнення; b - проміжок між колосниками, м

Потужність двигуна молоткової дробарки можна визначити на підставі даних про питомі витрати0. Так, потужність одинроторних багаторядних дробарок при дробленні матеріалів середньої твердості і ступіні подрібнення 8-12 складає 1-2 кВт на 1 т/ч, а .потужність двороторних дробарок при дробленні матеріалів середньої твердості і міри подрібнення 25-32 складає 1,3-1,8 кВт на 1 т/ч.

Потужність двигуна орієнтовно може бути визначена і по наступних емпіричних формулах:

33

де N - потужність двигуна, кВт; D - діаметр, що описується молотками, м; L - довжина ротора, м; n - швидкість обертання ротора, об/хв; Q - продуктивність дробарки, т/год; i - міра подрібнення.

2.4. Конструкції молоткових дробарок і млинів з жорстко закріпленими молотками

У молоткових дробарках і млинах з жорстко закріпленими молотками подрібнення матеріалу здійснюється в основному ударами молотків, що швидко обертаються, тобто за рахунок кінетичної енергії, що накопичується усією системою, що обертається. Молотки, наносячи великої сили удари, дуже ефективно подрібнюють не абразивні і нев'язкі матеріали, м'якій і середньої твердості з межею міцності до 150 МПа (1500кгс/см2).

До молоткових подрібнюючих машин з жорстко закріпленими молотками можна віднести роторні дробарки, дезінтегратори, аеробільні млини.

Роторні дробарки конструкції ВНИИстройдормаша характерні великою різноманітністю конструкцій.

Роторні дробарки бувають: одинроторними ( рис. 31, д і е) реверсивними, нереверсивними і двухроторнымп (рис. 31, же, з) з подовжніми або поперечними щілинами або без щілин з відбійними плитами і без відбійних плит з різним оформленням молотків.

Однороторна дробарка (рис. 35) дає загальне уявлення про конструктивні особливості самих дробарок. Дробарки мають розбірний зварний корпус 1, футерований усередині сталевими бронеплитами. У корпусі дробарки поміщений масивний ротор 2 (діаметром 600 - 1700 мм і завдовжки 450-1500 мм) з молотками 3, які у разі зносу можна повертати на 180°. Ротор закріплений на валу 11, змонтований в кулькових підшипниках. У приймальній воронці підвішені ланцюги 7 і змонтовані решітки 8. Ланцюги забезпечують рівномірну подачу матеріалу на ротор і перешкоджають викиданню шматків з дробарки. Решітки похилої 8 просіює матеріал з величиною шматків або часток менше кінцевого продукту з тим, щоб не дробити нічого зайвого. Відбійні плити 5 підвішені до верхньої кришки на стержнях 6 і утримуються регулювальними болтами 4, В деяких дробарках відбійні плити упираються в пружинні амортизатори.

Рис. 35. Однороторна дробарка:

а - загальний вигляд; б - розріз; у - ротор

У даній дробарці масивні відбійні плити відлили з подовжніми щілинами. У дробарок ВНИИстройдормаша решіток з подовжніми щілинами збираються з окремих колосників. Проміжок між молотками і відбійною плитою регулюється болтами 4.

Привід ротора здійснюється від електродвигуна через ремінну передачу. Матеріал, що поступає в завантажувальну воронку, завдяки ланцюгам рівномірним шаром переміщається по колосникових решітках, що просіюють. Великі шматки матеріалу, поступаючи в зону ротора, що швидко обертається, ударами молотків дробляться і з великою силою відкидаються на відбійні плити, де відбувається його подальше подрібнення. Шматки матеріалу, що пройшли через щілини в плитах або між колосниками, видаляються з дробарки, а ті що не пройшли - відкидаються на ротор і піддаються вторинному дробленню.

Двороторні дробарки залежно від розташування і напряму обертання роторів бувають з послідовним подрібненням ( рис. 31, з) і одночасним - паралельним подрібненням (. рис. 31, ж). Двороторні дробарки відрізняються великою мірою подрібнення : в них можуть поступати шматки матеріалу розміром більше 1000 мм і подрібнюватися до 35-40 мм.

Режим подрібнення як у одно-, так і двороторних дробарок залежить від швидкості обертання ротора, величини проміжків між молотками і відбійними плитами і у відбійних решіток. Для розрахунку роторних дробарок ще не створено теоретично обгрунтованих формул, тому рекомендуємо користуватися практичними даними і даними каталогів. У таблиці. 9 приведена характеристика деяких роторних дробарок Выксунского заводу.

Дезінтегратори відносяться до молоткових млинів. Вони бувають з одним або двома роторами, що обертаються. Останні знайшли найбільше поширення.

У дезінтегратора з двома роторами (рис. 36), що обертаються, кожен ротор складається із сталевого диска 7, на якому по концентричних колах в два, три, чотири і більше рядів закріплено сталеві вальцы-билы 12. Кінці пальців сполучені (між собою кільцями 8. У проміжках між суміжними рядами пальців одного ротора входять пальці іншого. Один ротор закріплений на валу 4, а інший - на валу 11; вали встановлені в підшипниках 3 і 9. Ротори поміщені в металевий кожух 16. Обертання роторам повідомляється в протилежні сторони через ремінну передачу і шківи 5, 10. Для полегшення і прискорення ремонту дезінтегратора ротор, закріплений на валу 4, разом з підшипниками 3 і стійками 2 може переміщатися при поверненні маховичком 1 гвинта 14, сполученого із стійками 2 і угвинченого в гайку 15, яка жорстко скріплена з опорною плитою 13.

Таблиця 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]