Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
77,81,87,89,92,97,103,108,113,115,119,121.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

122. Студентський і молодіжний рух в Україні в умовах перебудови.

Розвиток молодіжного і студентського руху в період перебудови увінчався створенням у грудні 1989 р. «Союзу незалежної української молоді» (СНУМ) і «Українського студентського союзу» (УСС). На першому етапі діяльності головною метою Спілки стала боротьба за досягнення Україною незалежності. Вершиною політичної та громадської активності УСС стає студентське голодування 2-17 листопада 1990р. в Києві, проведене спільно зі Львівським Студентським Братством. У Домі вчених АН УРСР з'явився клуб «Спадщина», а незабаром у Київському університеті - студентське об'єднання «Громада».Були створені умови для того, щоб молодь вивчала свою історію та по-новому сприймала ситуацію у країні. Створювалися гуртки та молодіжні об’єднання.

Головний вияв діяльності молоді: Революція на граніті — кампанія протестного голодування української радянської молоді 1990 року з вимогами:недопущення підписання нового Союзного договору;перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі;проходження військової служби юнаками-українцями на території України;націоналізації майна Компартії України та ВЛКСМ;відставки голови Верховної Ради УРСР Кравчука Л. М та голови Ради Міністрів УРСР Масола В. А.

Голодування студентів на площі Жовтневої революції (теперішній Майдан Незалежності) та масові акції протестів у Києві, провідну роль у яких відігравали студенти та учні технікумів і ПТУ, тривали з 2 жовтня до 17 жовтня 1990 року. Влада змушена була задовольнити майже всі вимоги протестувальників.

Значення: «Революція на граніті», що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, адже «оксамитові революції» у Східній Європі у 1989 році проводили більш зрілі політики. Прямим наслідком протестів була відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]