Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5_Vasiltsova.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Структура економічного потенціалу:

- Природний потенціал - це сукупність наявних і тих, що можуть бути мобілізовані, природних ресурсів у поєднанні з природніми умовами, які впливають на економічну діяльність та використовуються чи можуть бути використані у процесі виробництва економічних благ. У політекономічному аспекті природний потенціал можна визначити як відносини економічної власності між людьми з приводу видобування і привласнення природних ресурсів та їх використання в поєднанні з природними умовами в усіх сферах суспільного відтворення.

- Трудовий потенціал - це кількість та якість наявних трудових ресурсів з урахуванням можливості їх збільшення при поточному рівні розвитку науки і техніки. У політекономічному аспекті цю категорію можна визначити як систему виробничих відносин між окремими індивідами, трудовими колективами, соціальними верствами і державою з приводу відтворення і використання працездатного населення країни.

- Науковий потенціал - це сукупна можливість національної економічної системи генерувати необхідні знання, що втілюється в кількісних і якісних характеристиках винаходів та нововведень і визначається чисельністю та професійністю вчених, зайнятих у різних сферах науки. У політекономічному аспекті науковий потенціал - це відносини економічної власності між різними суб’єктами господарювання з приводу отримання, використання та привласнення наявних результатів наукових досліджень для реалізації основних цілей держави у сфері науки.

- Технічний потенціал можна визначити як сукупність можливих та перспективних технічних засобів, що використовуються чи можуть бути використані у НДДКР та виробництві і спрямовані на підвищення продуктивності суспільної праці. В політекономічному аспекті технічний потенціал - це відносини економічної власності між різними суб’єктами господарювання з приводу створення і використання системи технічних засобів та привласнення отриманих при цьому результатів у різних сферах суспільного відтворення.

- Технологічний потенціал - це сукупність методів залучення засобів праці у виробництво для перетворення предметів праці на продукцію для кінцевого споживача чи для наступного залучення що визначається рівнем соціально-економічного розвитку. У політекономічному аспекті - це відносини економічної власності між різними суб’єктами господарювання з приводу використання різних способів залучення засобів праці у процес виробництва з метою перетворення предметів праці відповідно до потреб суспільства та привласнення отриманих при цьому результатів у різних сферах суспільного відтворення.

- Інформаційний потенціал - наявні та такі, що можуть бути мобілізовані обсяги інформаційних ресурсів, інформаційної техніки і технологій для створення власних і збирання, накопичення, обробки й використання різноманітних форм інформації для задоволення відповідних потреб суспільства. У політекономічному аспекті інформаційний потенціал - це відносини економічної власності між різними економічними суб’єктами з приводу створення власних, збирання, накопичення, обробки та використання різноманітних видів і форм інформації для задоволення потреб окремого індивіда, трудового колективу і суспільства.

- Економічний потенціал техніко-економічних відносин - це сукупність відносин економічної власності, що функціонують і розвиваються у процесі розвитку спеціалізації, кооперації, комбінування виробництва, його концентрації тощо.

- Економічний потенціал організаційно-економічних відносин - це сукупність відносин економічної власності, що функціонують і еволюціонують у процесі розвитку форм та методів менеджменту, маркетингу, обміну досвідом та ін.

- Економічний потенціал відносин економічної власності характеризується плюралізмом і розвиненістю існуючих типів та форм власності, характером і рівнем розвитку продуктивних сил, економічною політикою держави та іншими чинниками.

- Економічний потенціал господарського механізму визначається потенціалом системи основних форм, методів і важелів використання економічних законів, розв’язання існуючих соціально-економічних суперечностей, реалізації відносин власності, розвитку людини і її потреб та забезпечення узгодження функціонування всіх елементів економічної системи в усіх сферах суспільного відтворення.

Головні характеристики демографічного потенціалу:

  1. співвідношення показників природного руху населення, що розглядаються послідовно за певний проміжок часу

  2. статево-віковий склад населення

  3. співвідношення показників механічного руху населення

Критерії трудового потенціалу:

-загальна і спеціальна освіта - загальна частка працездатного населення із середньою освітою

-кваліфікаційна підготовка - загальна частка працездатного населення, що закінчили навчання в навчальних закладах до Ш рівня акредитації включно

-вища освіта - загальна частка працездатного населення, що закінчили навчання в навчальних закладах IV рівня акредитації

-поновлення спеціальних знань - загальна частка працездатного населення, що підвищили свою кваліфікацію

-здоров’я - система показників, які характеризують колективне здоров’я працездатного населення(рівень захворюваності, інвалідності, диспансерний облік тощо)

-вік - середній вік працездатних, відхилення цієї величини від регіонального вікового нормативу

-стать - відхилення статевої структури працездатного населення від регіонального нормативу потреби в робочій силі певної статі

-сімейна структура - кількість дітей дошкільного віку на 1000 матерів працездатного віку; частка сімей, у яких три і більше утриманців на одного працюючого

Чисельність і динаміка населення (показники демографічного потенціалу) впливають на розвиток виробництва та економіки загалом. Скорочення приросту трудових ресурсів обмежує можливості розвитку виробництва. Нинішній етап соціально-економічного розвитку України не забезпечує повного і ефективного використання трудового потенціалу. Це підтверджується зростанням чисельності безробітних та працюючих неповний робочий тиждень або день, високою зайнятістю у низько ефективних, із загальнодержавної точки зору, галузях народного господарства, в тому числі в особистому підсобному сільському господарстві.

потенціал, можливості, наявні сили, запаси, засоби, що можуть бути використані.

потенціал регіону, можливості району виконати внутрішні і зовнішні функції. Ці можливості можуть реалізовуватись, а можуть і не реалізовуватись.

потенціал регіональної економіки, природні, економічні, соціальні, екологічні ресурси регіону, що знаходяться на території регіону, використовуються чи можуть бути використані для розвитку господарського комплексу регіону.

економічний потенціал, сукупна здатність наявних у межах території економічних ресурсів забезпечити виробництво максимально можливого обсягу матеріальних благ і послуг, що відповідають потребам суспільства на даному етапі його розвитку.

природно-ресурсний потенціал, - сукупність природних ресурсів і природних умов, які знаходяться в певних географічних межах, що запезпечують задоволення економічних, екологічних, соціальних, культурно-оздоровчих та естетичних потреб людини і суспільства

регіональний еколого-економічний потенціал, можливість врахування у практиці господарської діяльності вимог екологічної безпеки при здійсненні структурної перебудови, формування якісної структури споживання на основі принципів раціональності та безвідходності; переходу до загальної системи платного природокористування.

глобальний економічний потенціал, сукупність наявних та таких, які можуть бути мобілізовані основних джерел, засобів країни, елементів потенціалу цілісної економічної системи, що використовуються і можуть бути використані для економічного зростання й соціально-економічного прогресу.

виробничий потенціал, спроможність галузей господарства виробляти товари і послуги для забезпечення потреб населення й виробничої діяльності.

демографічний потенціал, кількість населення, частку трудових ресурсів (працездатного населення), вікові та статеві показники, динаміку природного та механічного руху населення тощо.

науково-технічний потенціал, сукупність усіх засобів науково-технічної діяльності та її ресурсів.

інноваційний потенціал, здатність фундаментальної та прикладної науки забезпечити нововведеннями процес оновлення продукції.

інформаційний потенціал. наявні та такі, що можуть бути мобілізовані обсяги інформаційних ресурсів, інформаційної техніки і технологій для створення власних і збирання, накопичення, обробки й використання різноманітних форм інформації для задоволення відповідних потреб суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]