Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІК - Продовження лекції Лізинг.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

11. Контроль за операцією лізингу

Належною є практика, коли лізингодавець здійснює регулярний контроль (моніторинг) за обладнанням, яке він надав у лізинг. Невід'ємною частиною такого контролю є регулярні візити до лізингоодержувача, навіть якщо останній справно сплачує лізингові платежі. Під час моніторингу лізингодавець  повинен впевнитись, що бізнес лізингоодержувача продовжується та стан обладнання є задовільним.

12. Сплата лізингових платежів

Розмір лізингових платежів є істотною умовою договору лізингу. Доцільним є складення графіку сплати таких платежів, щоб як для лізингодавця, так і для  лізингоодержувача було очевидним, коли та які суми повинні бути сплачені.

13. Закінчення строку дії лізингового договору

Договір фінансового лізингу може передбачати декілька можливостей для сторін  в кінці строку його дії. Серед таких можливостей можна виділити:

  • придбання обладнання, а саме перехід права власності на предмет лізингу після закінчення строку дії договору лізингу;

  • повернення обладнання;

  • укладення  нового договору зі значним зменшенням плати за користування обладнанням.

Більшість договорів фінансового лізингу передбачають перехід права власності на предмет лізингу після закінчення строку дії договору лізингу. В такому випадку договір визначає, як будуть здійснюватись остаточні розрахунки між сторонами. Можливими варіантами визначення ціни обладнання є:

  • вартість, що дорівнює залишковій вартості обладнання  на кінець строку дії договору лізингу, як це зазначено в договорі;

  • вартість, що дорівнює стандартній балансовій вартості обладнання;

  • право власності на обладнання переходить лізингоодержувачу автоматично в момент отримання лізингодавцем останнього лізингового платежу;

  • вартість, що дорівнює залишковій ринковій вартості обладнання як це зазначено в договорі. 

На практиці деякі з лізингодавців визначають в договорі, що останній лізинговий платіж є саме тим платежем, який клієнт їм сплатив в якості авансового платежу. Такий підхід є привабливим для лізингоодержувача, оскільки йому не потрібно сплачувати певні суми в кінці строку дії лізингового договору, а обладнання переходить до нього у власність.

Повернення обладнання після закінчення строку дії договору лізингу є класичною ознакою оперативного лізингу (оренди). Однак, слід пам’ятати, що українське законодавство, а саме Закон України «Про фінансовий лізинг» передбачає обов’язковість повернення предмету лізингу лізингодавцю або укладення договору купівлі-продажу, якщо лізингоодержувач зацікавлений отримати обладнання у власність.

14. Перехід права власності на обладнання

Класична схема фінансового лізингу передбачає перехід права власності на предмет лізингу з моменту уплати останнього лізингового платежу лізингоодержувачем.

Однак, трапляються випадки, коли перехід права власності на певні види обладнання супроводжується деякими фінансовими витратами, пов’язаними з реєстрацією обладнання, сплатою певних зборів тощо. Належною є практика, коли лізингоодержувач попередньо повідомлений лізингодавцем про такі можливі витрати, або навіть останнім складено перелік таких витрат. Адже будь-які непередбачені або додаткові витрати лізингоодержувача можуть в решті-решт вплинути на його рішення укласти договір лізингу або придбати предмет лізингу у власність у разі закінчення строку дії договору лізингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]