Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
438629_BF384_shpora_civilne_pravo_ukra_ni_zagal...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
190.5 Кб
Скачать
  1. Правова природа заставної та іпотечних сертифікатів.

Застава має подвійну правову природу. її речово-правовий характер полягає у праві кредитора на заставлену річ. Речова природа застави визначалася формою захисту заставних правовідносин. Тобто договір застави слід розуміти як погоджене вираження волі (угоду) двох протилежних сторін, спрямоване на встановлення того правового зв'язку, який становить зміст зобов'язання (заставне правовідношення) . У цьому полягає зобов'язальна природа застави. Кредитор мав усі права і обов'язки особи, наділеної речовим правом, за винятком деяких особливостей.

Іпотечний сертифікат - особливий вид цінного паперу, забезпечений іпотечними активами або іпотеками. Іпотечні сертифікати мають номінальну вартість і строк обігу. Номінальна вартість та строк обігу сертифікатів одного випуску мають бути однаковими. Номінальна вартість може бути встановлена в національній валюті з урахуванням інфляційного за тереження. Строк обігу сертифікатів одного випуску не може перевищувати строк існування іпотечних активів, які є забезпеченням цього випуску, та строку відчуження іпотечних активів.

  1. Порядок задоволення вимог кредиторів за рахунок заставленого майна.

За рахунок заставленого майна заставодержатель має право задовольнити свої вимоги в повному обсязі, що визначається на момент фактичного задоволення, включаючи проценти, відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання (а у випадках, передбачених законом чи договором, - неустойку), необхідні витрати на утримання заставленого майна, а також витрати на здійснення забезпеченої заставою вимоги, якщо інше не передбачено договором застави.

Кредитор-заставодержатель, приймаючи майно у заставу, має змогу визначити його вартість шляхом проведення оцінки (ч. 3 ст. 12 Закону "Про заставу"), що дозволяє йому досить чітко вирахувати ліквідність такої речі у її співвідношенні з вартістю основного зобов'язання.Нарешті, перевага правового положення заставодержателя над іншими кредиторами, які мають до боржника вимоги, не забезпечені заставою, полягає у тому, що права кредитора-заставодержателя задовольняються переважно перед вимогами інших кредиторів, якщо інший порядок задоволення не передбачений законом.

  1. Застава рухомих речей (заклад).

Заклад - застава рухомого майна, при якій майно, що скл предмет застави, передається заставодавцем у володіння заставодержателя. За угодою заставодержателя із заставодавцем предмет застави може бути залишено у заставодавця під замком і печаткою заставодержателя (тверда).

Заставодержатель, якщо ін не передбачено договором, зобов'язаний: 1)вживати заходів, необхідних для збереження предмета закладу; 2)у випадках, коли це передбачено договором, одержувати з предмета закладу доход в інтересах заставодавця; 3)регулярно надсилати заставодавцю звіт про користування предметом закладу, якщо користування ним допускається 4)страхувати предмет закладу в обсязі його вартості за рахунок та в інтересах заставодавця; 5)сплачувати податки та збори, пов'язані з володінням заставленою річчю, за рахунок заставодавця; 6)належним чином утримувати предмет закладу, нести відповідальність за нього у випадках, коли немає доказів, що втрата, пошкодження або загибель закладу сталися не з його вини;

Заставодержатель має право користуватися предметом закладу, якщо це передбачено договором. Набуті ним доходи спрямовуються на покриття витрат на утримання предмета закладу, а також зараховуються в рахунок погашення процентів по боргу, забезпеченому закладом зобов'язань чи самого боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]