Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліпіди.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
92.16 Кб
Скачать

ЛІПІДИ

Ліпіди — це велика група сполук, різних за будовою і функціями, але близьких за фізико-хімічними властивостями. Їх ха­рактерною рисою є високий вміст у молекулах гідрофобних ра­дикалів і груп, що робить їх нерозчинними у воді. Однак ліпіди добре розчиняються в різних органічних розчинниках: ефірі, аце­тоні, бензині, бензолі, хлороформі тощо. Ліпіди поділяють на дві групи: жири і жироподібні речовини, або ліпоїди.

ЖИРИ

Рослинні жири, як правило, рідкі, їх називають оліями. Жири виконують запасну та енергетичну функції. В невеликих кількостях вони містяться у всіх рослинних клітинах. Звичайно у вегета­тивних органах жиру набагато менше, ніж у плодах і насінні. Так у листках, стеблах і коренях вміст жиру рідко перевищує 5 % від сухої маси. У той же час плоди і насіння деяких рослин відзнача­ються високим вмістом жиру і використовуються для промислового одержання рослинних олій.

Вміст жиру в насінні і плодах деяких культурних рослин (% від сухої маси)

Горох, квасоля

2

Кукурудза

5

Соя, льон, бавовник

20-30

Соняшник, гірчиця

30-50

Арахіс, мак, маслини

40-50

Кунжут, рицина

50-60

Кокосова пальма

65

До 90 % усіх видів рослин у якості основної запасної речо­вини відкладають у насінні олії, які використовуються при їх проростанні. Відкладання в запас жирів для рослин енергетич­но «вигідно», тому що при їх розпаді виділяється майже в 2 ра­зи більше енергії, ніж при розпаді вуглеводів або білків, а та­кож утворюється в 2 рази більше води, що особливо важливо

при проростанні насіння в умовах недостатнього водозабезпечення.

Рослинні олії мають широке застосування. Їх використовують у їжу, харчовій і парфумерній промисловості, медицині, техніці і якості мастильних олій і при виготовленні високоякісних лаків та фарб.

Склад рослинних олій

Жири — це суміш складних ефірів гліцерину і високомолекулярних жирних кислот. Їх називають гліцеридами. У 1976 р. Міжнародною комісією з біохімічної номенклатури була зап­ропонована нова назва — ацилгліцерини (ацилгліцероли). Од­нак старі і більш звичні назви продовжують використовуватися. У жирах містяться в основному тригліцериди.

Дигліцериди і моногліцериди в жирах зустрічаються дуже рідко.

Рослинні олії, отримані з насіння, не є чистими тригліцеридами, а завжди містять певну частку домішок. У складі олій тригліциридів міститься 95-98 %, а залишок складають вільні жирні кислоти (1-2 %), фосфоліпіди (1-2 %), стероїди (0,3-0,5 %), а також каротиноїди, розчинні в жирах вітаміни, терпеноїди, фенольні сполуки. Присутність домішок підвищує харчову цінність рос­линних олій. Багато з них мають лікувальну дію. Жовтуватий колір рослинних олій залежить від вмісту в них каротиноїдів. Ко­нопляна і лаврова олії, у складі яких є хлорофіл, мають зеленува­те забарвлення.

Як приклад наведемо склад обліпихової олії. Вона містить, окрім тригліцеридів, велику кількість вітамінів (каротиноїди, В1, В2, К, Е, фолієва кислота), флавоноїди та інші фенольні сполуки, стероїди, тритерпеноїди, поліпреноли, мікроелементи, дубильні речовини тощо.

Багато з цих речовин є лікувальними. Так, кумарини зменшують зсілість крові, що перешкоджає утворенню тромбів, тритерпенові кислоти і спирти стимулюють серцеву діяльність, ситостероли зв'язують холестерин і гальмують розвиток атеросклерозу.

Жирні кислоти і тригліцериди олій

Властивості жирів визначаються складом жирних кислот, що утворюють ефірний зв'язок з гліцерином. Жирні кислоти, залиш­ки яких входять до складу тригліцеридів, можуть бути насиченими, моно- і поліненасиченими, містити циклічні і полярні групи. Вони майже всі мають парне число вуглецевих атомів (С622) і нерозгалужений ланцюг.

Найважливіші насичені жирні кислоти рослинних олій

Назва

Де міститься

Капронова

Кокосова олія (до 1 %)

Каприлова

Кокосова олія (7 %)

Капринова

Олії пальм

Лауринова

Олії лавра і пальм

Міристинова

Олії тропічних рослин

Пальмітинова

Широко росповсюджена

Стеаринова

Широко росповсюджена

Арахінова

Олії арахісу та ін.

Бегенова

Олії арахісу, рапсу та ін.

У рослинних оліях ненасичених жирних кислот набагато біль­ше, ніж насичених — це визначає їх рідку консистенцію. Вчені відрахували, що олеїнова і лінолева кислоти складають понад 60 % усіх жирних кислот рослинних олій.

Лінолева і ліноленова кислоти не можуть синтезуватися тва­ринним організмом. Вони належать до незамінних жирних кис­лот і повинні щодня надходити до організму з їжею.

Крім перерахованих вище поширених жирних кислот, у рос­линних оліях зустрічаються ще рідкісні кислоти, характерні для тієї чи іншої невеликої групи рослин. Правда, у даній групі вони можуть міститися в досить великій кількості.

Наприклад, олії насіння рослин із родини хрестоцвітих (рапс, гірчиця) містять від 42 до 55 % ерукової кислоти. Це ненасичена жирна кислота, що має 22 вуглецевих атоми й один подвійний зв'язок. Із цими кислотами пов'язують лікувальні властивості олії за­значених рослин. Вони пригнічують розвиток туберкульозних: бактерій, крім того вважається, що лікують проказу.

Олія з плодів тунгового дерева містить до 80 % олеостеаринової кислоти, що є ізомером ліноленової, але має своєрідну конфігурацію: її два подвійні зв'язки перебувають у транс-, а один подвійний зв'язок — у цис-положенні. Крім того, подвій­ні зв'язки не розділені метиленовими групами. Завдяки такій бу­дові олеостеаринова кислота додає тунговій олії специфічній властивостей — полімеризуватися і тверднути при температурі вищій за 282 °С, що робить її цінною сировиною для лакофарбо­вої промисловості.