Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_лабораторная.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Основні положення

Методи управління якістю є обов'язковим елементом сучасних систем менеджменту якості, що впроваджуються на українських підприємствах, конкурентоспроможність яких багато в чому залежить від уміння персоналу підприємства на практиці застосовувати ці методи.

Статистичні методи управління якістю, засновані на використанні математичної статистики, є ефективним інструментом збору, аналізу і інтерпретації інформації про якість.

Застосування цих методів, не вимагаючи великих витрат, дозволяє із заданим ступенем точності і достовірності проводити аналіз досліджуваних об'єктів і процесів в системі менеджменту якості, прогнозувати і вирішувати проблеми на всіх етапах життєвого циклу продукції і на основі цього виробляти оптимальні управлінські рішення. Відповідно до положень стандартів ІSО серії 9000, статистичні методи розглядаються як єдиний набір високоефективних засобів забезпечення і покращання якості на основі об'єктивних отриманих і інтерпретованих фактів. Стандарти орієнтують на розробку крізного механізму застосування статистичних методів, починаючи з дослідження вимог ринку до якості продукції і кінчаючи її утилізацією після використання.

Статистичним управлінням якістю (Statistical Quality Control – SQC|) або статистичним управлінням процесами (Statistical Process Control – SPC|) є дії, направлені, головним чином, на недопущення відхилень параметрів процесів від стандартів, і, в меншій мірі, на те, щоб виявити вже допущене відхилення від стандарту. Управління процесом набагато краще контролю вихідних характеристик. При цьому широко використовуються графічні методи надання інформації, які ґрунтуються на чітких правилах, що робить простим ведення протоколів і їх інтерпретацію.

Метою виконання студентами лабораторної роботи є розширення технічної ерудиції студентів і придбання ними комплексу спеціальних знань і умінь, необхідних для проектування і організації надійних і стабільних виробничих процесів, що забезпечують виготовлення високоякісної продукції.

Основними завданнями виконання лабораторної роботи є:

- отримати теоретичні знання і практичні навики по застосуванню статистичного регулювання технологічного процесу;

- отримати теоретичні знання і практичні навички застосування і побудови контрольних карт для кількісної і альтернативної ознак;

- отримати теоретичні знання і практичні навички застосування статистичного приймального контролю по альтернативній і кількісній ознаках.

В результаті виконання лабораторної роботи студент повинен знати:

- умови застосування і принципи статистичного аналізу і регулювання технологічних процесів;

- принципи вибору методів статистичного регулювання (виду контрольних карт);

- методики розрахунку основних параметрів контрольних карт;

- методики проведення статистичного приймального контролю по альтернативному і кількісним ознакам.

Вміти:

- кількісно оцінювати показники точності і стабільності технологічних процесів;

- вміти оцінювати вплив різних виробничих факторів на якість продукції, що випускається, і знаходити шляхи її підвищення;

- по структурі даних контролю обґрунтовано здійснювати вибір методів статистичного регулювання;

- за результатами проведеного аналізу визначати основні параметри контрольних карт, положення середньої лінії, межі її кордонів регулювання, нормативного рівня браку і тому подібне.