Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedzh_samost.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
90.03 Кб
Скачать

9. Інтегральні характеристики особистості як фактори професійного розвитку педагога і менеджера в освіті.

На думку А.Б. Орлова “інтегральною характеристикою педагогічної діяльності, що визначає її смисл, є центрація вчителя, тобто особистісна позиція. При аналізі різних видів професійної діяльності виділяють такі професійно важливі якості: особистісний компонент діяльності, тобто характеристики емоційної, вольової і мотиваційної сфер, організаторські здібності; сенсорно-перцептивний компонент діяльності, тобто характеристики сприйняття і уваги; гностичний, або інтелектуальний, компонент діяльності, тобто характеристики процесу обробки інофрмації, прийняття рішення і т.п.; моторний компонент діяльності, тобто характеристики примоторних якостей і мови.

Інтегральні характеристики особистості:

Професійне педагогічне самосвідомість учителя - комплекс уявлень учителя про себе як професіонала. Професійне самосвідомість проявляється в наступних формах:

1) усвідомлення учителем норм, правил і моделей педагогічної професії як еталонів для усвідомлення своїх якостей;

2) усвідомлення цих якостей в інших людей, порівняння себе з якимсь професіоналом як абстрактним, так і в образі колеги;

3) облік оцінки себе як професіонала з боку інших людей (учнів, колег, керівництва), облік очікувань з боку інших;

4) самооцінка учителем своїх окремих сторін: в когнітивному аспекті - розуміння і усвідомлення себе, своєї педагогічної діяльності, спілкування й особистості, в емоційному аспекті - емоційне ставлення та оцінювання вчителем самого себе, в поведінковому аспекті - здатність до дій на основі самосвідомості;

5) позитивне оцінювання вчителем самого себе в цілому, визначення своїх позитивних якостей і перспектив, створення позитивної Я-концепції.

11. Самодіагностика і самоаналіз психологічних особливостей та ділових якостей майбутнього менеджера освіти.

Самодіагностика і самоаналіз є невід’ємною частиною професійного становлення менеджера освіти. Адже успішності у професійній діяльності керівник досягає лише за умов, коли в нього виникає й реалізується потреба професійного саморозвитку, самовдосконалення, а також коли він виявляє мотиваційно-ціннісне ставлення до себе як суб'єкта організаційно-педагогічної діяльності. Таке ставлення проявляється в безпосередньому здійсненні заходів та усвідомленні реалізації функцій самоменеджменту в професійній діяльності: самодослідження, самопрогнозування, самоактуалізації, самоорганізації, самопрезентації, самореалізації, саморегуляції, самокорекції, самовиховання. Самодіагностика і самоаналіз надає майбутньому менеджеру освіти можливість контролювати рівень розвитку своїх ділових якостей а також оцінювати свої психологічні особливості. Ділові якості - це здатність знаходити у межах власної компетенції, наданих повноважень та засобів найкращий підхід до ситуацій та найкоротший шлях до досягнення мети, оперативно приймати самостійні обґрунтовані рішення, послідовно забезпечуючи їх виконання. Конкретні ділові властивості виявляються в умінні провести кваліфікований аналіз ситуації і розібратися в складних обставинах, розробити альтернативні варіанти рішення з наступним вибором найбільш результативного, своєчасно визначати склад дій, необхідних для вирішення проблем, чітко ставити завдання підлеглим і здійснювати ефективний контроль за їх виконанням, залишатися самокритичним в оцінюванні підсумків діяльності. Ділові якості - складна категорія. Це симбіоз двох складових: компетентності та організаторських здібностей. Самодіагностика своєї компетентності дозволяє майбутньому менеджеру освіти адекватно оцінювати свої можливості на посаді керівника, самоаналіз дозволяє корегувати вже апробовані підходи у процесі керівництва педагогічним колективом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]