Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.4. лекція.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
46.88 Кб
Скачать

4. Стандартна і творчанавчальна діяльність

Наслідки навчальної діяльності проявляються в оволодінні дошкільниками основами наук, конкретними знаннями, уміннями і навичками, а також у розвитку творчих можливостей дошкільників. Оскільки, останнє часто лишається поза увагою вчителів доцільно виділити в навчальній діяльності дошкільників стандартну та творчу навчальну діяльність.

Для планування творчої навчальної діяльності дошкільників за змістом слід зауважити, що творчість дошкільників на занятті можлива тоді (як і творчість взагалі), коли їх діяльність буде спрямована на вирішення деякого протиріччя або проблеми. Ситуація, яка потребує вирішення деякого протиріччя або проблеми, називається творчою ситуацією. Творча ситуація стимулює пошукову діяльність дошкільників, розвиває їх творчі можливості, але не завжди приводить до оволодіння новими знаннями, уміннями й навичками. В цьому полягає її відмінність від проблемної ситуації.

Для розвитку творчих можливостей дошкільників необхідно запланувати й реалізувати на занятті творчу ситуацію, яка органічно пов'язана із змістом навчального матеріалу конкретного заняттяу і сприятиме досягненню мети, яку поставив перед собою вихователь.

5. Творчі ситуації

Аналіз психолого,педагогічної літератури, спостереження заняттяів вчителів приводять до висновку, що творчі ситуації можна створити в процесі: розв'язання творчих задач; вирішення навчальних проблем; дискусій; критичного аналізу прочитаного; виконання різноманітних творчих завдань; навчальної експериментальної і дослідницької діяльності; ігрових ситуацій.

Великі можливості для організації творчої навчальної діяльності дошкільників мають нестандартні заняттяи.

Під нестандартними заняттяами ми розуміємо заняттяи, які підлягають загальноприйнятій класифікації, але позбавлені звичних шаблонів у структурі і характерною рисою яких є домінанта за часом творчої ситуації, яка створює сприятливі умови для розвитку творчих можливостей дошкільників. Виділяємо такі основні форми проведення нестандартних заняттяів: заняттяи,конференції; заняттяи,диспути; заняттяи,мандрівки; заняттяи «клуби кмітливих і винахідливих»; заняттяи,змагання; заняттяи,загадки; заняттяи,ігри та інші.

6. Етапи творчого процесу

Ефективність створення сприятливих умов для розвитку творчих можливостей дошкільників в процесі навчання значною мірою залежить від урахування при створенні творчої ситуації основних закономірностей і етапів творчого процесу. Так, наприклад, для художньої творчості виділяють такі етапи: задум і втілення задуму в продуманий план; втілення плану в матеріальну форму.

Для науково-технічної творчості французький математик Ж. Адамар виділив такі етапи:

  1. підготовка;

  2. інкубація;

  3. осяяння;

  4. перевірка (доробка).

Американський психолог Россмен виділяв:

  1. усвідомлення проблеми, її аналіз;

  2. вивчення доступної інформації;

  3. формування висунутих раніше розв'язків;

  4. критичний аналіз цих розв'язків;

  5. народження нової ідеї;

  6. її експериментальна перевірка.

Американський філософ Джон Дьюї розрізняв такі етапи в науково,технічній творчості:

  1. усвідомлення проблеми;

  2. аналіз проблеми;

  3. висування ідеї;

  4. перевірка ідеї і вибір.

В книзі П.К. Енгельмейєра «Теорія творчості» читаємо: «Перший акт дає задум, другий - план, третій – вчинок». З. Петрасинський виділяє фази творчого підходу до вирішення проблеми, які базуються на методі спіральних розв'язків і включають стадії інкубації та інсайту.

Для ефективної реалізації творчої ситуації у навчально-виховному процесі значний інтерес представляє класифікація етапів творчого процесу, яку дає А.Н. Лук:

Накопичення знань і навичок, які необхідні для чіткого усвідомлення і формулювання завдання.

Чітко сформульоване завдання – половина розв’язку.

Зосередження зусиль і пошук додаткової інформації.

Відхід від проблеми, переключення на інші види занять (інкубація) у тому разі, коли завдання не вдається розв’язати.

Осяяння (інсайт). Інсайт – це не завжди унікальна ідея. Це логічний розрив, стрибок у мисленні одержання результату, який не випливає однозначно із вихідних умов. У будь,якому акті творчості є такий розрив, хоча він може бути мікроскопічних розмірів. Чим більше обдарована людина, тим цей стрибок буде більше.

Верифікація або перевірка.

Творчість завжди пов'язана з ієрархією емоцій від інтересу до осяяння.

Жорсткого чергування етапів не існує. Було б помилкою вважати, що кожний наступний етап починається лише по закінченню попереднього. Кожен із етапів – необхідний і цілісний компонент творчого процесу але вони постійно проникають один в одний, так що на стадії доробки можуть вноситися корективи в початковий задум.

Коли розглядається творчість вченого, то дослідники додержуються більш складного розподілу творчого процесу на етапи. Наприклад, канадський вчений Г. Сельє ділить процес наукової творчості на сім етапів, дуже схожих на стадії процесу розмноження.

Аналіз основних закономірностей і етапів творчого процесу дозволив вченим зробити висновок, що творчі акти винахідників, вирішення проблем вченими, творча навчальна діяльність дошкільників, студентів, навчальна науково,дослідницька діяльність мають однакову психологічну структуру: пошуки і комбінації різних елементів, відбір найбільш значущих варіантів, який має за мету досягнення нової якості.

Творча навчальна діяльність дошкільників повинна плануватися з урахуванням окремих етапів творчого процесу, оскільки основним етапам творчого процесу відповідають різні складові кінцевого продукту творчої діяльності дошкільників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]