Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.4. лекція.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
46.88 Кб
Скачать

2. Створення атмосфери співтворчості і співробітництва

Створення атмосфери співтворчості і співробітництва – центральне завдання в процесі формування творчої особистсті дитини. Розвиток творчих можливостей дитини має для її подальшого життя величезне значення. Ми згодні з думкою У. Глассера: учитель повинен враховувати, що в становленні дтини як творчої особистості особливе значення має перший, хоча б незначний творчий успіх у житті. Для дитини таким істотним «полігоном» творчих радощів та розчарувань, успіхів та невдач є школа і все те, що з нею пов'язано. Школа значною мірою є тим вирішальним фактором, який визначає напрям розвитку творчої особистості – позитивний чи, навпаки, напрям постійних зривів та невдач. Якщо дитина досягає творчих успіхів у школі, то в неї є всі шанси на творчий успіх у житті.

При створенні ситуації успіху доцільно враховувати, що риси творчої особистості найбільш ефективно формуються в процесі дослідницької діяльності. В останні роки з'явилося чимало спеціальних методів організації творчої навчальної діялності дошкільників, які поєднують у собі гру, емоційне захоплення, дослідницьку діяльність, дискусії – тобто елементи, від яких залежить активність, самостійність дошкільників, розвиток їх фантазії, уявлення, творчого мислення. До таких методів належать евристичні методи розв'язку навчальних проблем. Найбільш поширені з них: методи мозкового штурму, евристичних питань, інверсії, багатомірних матриць, емпатії, синектики.

На формування творчої особистості дитини значною мірою впливає особистість дорослого. Вихователь, який має високий рівень розвитку творчих можливостей, створює найсприятливіші умови для розвитку обдарованих дошкільників. Якщо вихователь має низький рівень розвитку творчих можливостей, то «страждають» обдаровані діти, а успіхи менш здібних дошкільників вищі ніж у попередньому випадку. Таким чином вихователь немов би віддає перевагу тому психологічному типу, до якого відноситься сам.

Специфіка формування творчої особистості дитини полягає і в тому, що її ефективність значною мірою залежить від розвитку дитини у ранньому віці.

3. Умови творчого розвитку дошкільників

Сформулюємо психолого-педагогічні умови, які сприяють творчій діяльності та розвитку творчих можливостей дошкільників, самореалізації їх особистості у навчально,виховному процесі: забезпечення реалізації дошкільниками своїх творчих можливостей в навчально,виховному процесі: на заняттяах і в позаурочній діяльності (в гуртках, факультативах за інтересами, індивідуальних консультаціях з предметів, конкурсах, змаганнях тощо), що приводить до самоутвердження дитини, розвитку у нього почуття самоповаги; сприяння самовизначенню кожного дитини в усіх сферах внутришкільного життя через індивідуальний вибір; детальне вивчення педагогами і психологами найбільш значущих для дошкільників видів діяльності і надання можливості для самовизначення, самоутвердження і самореалізації дошкільників через них; створення творчої атмосфери, здорового морально,психологічного клімату в колективі через утвердження принципів педагогіки співробітництва; демократичний стиль спілкування педагогів з дошкільниками, свобода творчих дискусій, обміну думками; розвиток культури спілкування в педагогічному та

дошкільниківському колективах; інтенсифікація навчально,виховного процесу з метою створення умов для самореалізації дошкільників під час дозвілля, робота з підвищення загального культурного рівня дошкільників; своєчасна доброзичлива оцінка творчої навчальної діяльності дошкільників, позитивних зрушень у їх розвитку, схвалення результатів; об'єктивне оцінювання знань, вмінь та навичок дошкільників за 12,ти бальною шкалою; уміння вчителів помічати і цінувати неповторну творчу індивідуальність кожного дитини; забезпечення матеріально,технічної бази для організації навчально,виховного процесу; забезпечення соціального захисту дошкільників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]