Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 ЧАСТЬ робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

2.3. Фактори,які впливають на стан стягнень місцевих податків і зборів

Сьогодні міська рада, виконавчі комітети – це, по суті, організатор, координатор і виконавець, орган державотворення, це первинна ланка формування і виконання місцевих бюджетів.

Важливою умовою успішного виконання органами місцевого самоврядування своїх повноважень є формування відповідного матеріального і фінансового їх забезпечення.

На динаміку і структуру надходжень місцевих податків і зборів впливає багато факторів: регіональна структура економіки; розміщення продуктивних сил; фінансовий стан підприємств; розвиток побутової інфраструктури населених пунктів; наявність курортних зон. Крім того, обсяги надходжень, місцевих податків і зборів залежать від зусиль місцевої влади, спрямованих на створення необхідних умов для підприємницької діяльності, а також діяльності місцевих податкових органів щодо мобілізації доходів.

База оподаткування місцевими податками і зборами досить нерівномірно розподілена по території України. Так, понад 50% усіх надходжень від податку з реклами в Україні припадає на бюджет столиці - м. Київ.

Розділ 3. Напрямки вдосконалення системи місцевих податків та зборів в україні

3.1. Шляхи вдосконалення структури місцевих податків та зборів

Особливої актуальності в умовах ринкової трансформації української економіки набувають питання формування доходів місцевих бюджетів та виявлення резервів їх зростання. Діюча система акумулювання доходів бюджетів України характеризується низьким рівнем частки власних доходів місцевих бюджетів. Реальні фінансові можливості місцевих органів влади значно обмежені, що, в свою чергу, є негативним фактором демократичних перетворень у державі. У зв'язку з цим постає проблема у поглибленому дослідженні концептуальних засад доходів місцевих бюджетів та обґрунтуванні системи практичних рекомендацій щодо забезпечення їх стабільності та зміцнення.

Проблеми формування доходів місцевих бюджетів досліджуються в наукових працях таких вітчизняних науковців, як К. Павлюка, І. Луніної, В. Піхоцького, О. Крайник, Т. Міхєєнка, О. Тулай, Є. Жемеренка, М. Кульчицького, С. Слухай, О. Гончаренка, Н. Здерка та інші.

Що стосується місцевих податків і зборів, то до позитивних моментів треба віднести: запровадження податку на нерухоме майно та відмову від неефективних місцевих податків і зборів.

Податковим кодексом передбачено скорочення місцевих податків і зборів з 14 до 5, серед яких податок на нерухоме майно, єдиний податок та три збори: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір. Таким чином, скасовано майже всі місцеві податки і збори, включаючи комунальний і ринковий податок.

Багато авторів до заходів підвищення ролі місцевих бюджетів відносять введення нових податків, перерозподіл частини загальнодержавних податків на місцевий рівень та зміну принципів планування і виконання доходів місцевих бюджетів. Але не має достатньої наукової розробленості питанню про підвищення рівня самодостатності місцевих бюджетів.

У зв'язку з дефіцитом коштів місцевих бюджетів в занепаді знаходиться господарство, соціально-культурна сфера, погіршується стан доріг різного призначення та інших комунікацій місцевої інфраструктури.

Недостатність дослідження та важливість проблеми забезпеченості дохідної бази місцевих бюджетів посилюють її актуальність в сучасних умовах.

В Україні одночасно використовуються різноманітні форми наповнення місцевих бюджетів шляхом розподілу загальнодержавних фінансових ресурсів: постійна нормативна основа поділу загальнодержавних податків і зборів між бюджетами; система трансфертів, що вирівнюють; право місцевих органів влади самостійно встановлювати місцеві податки і збори.

Обсяги коштів, які спрямовуються до Державного бюджету України, сягають 71,5 % зведеного бюджету, та лише 28,5 % припадає на близько 12 тисяч місцевих бюджетів, що свідчить про мізерність дохідної бази адміністративно - територіальних формувань, відсутність реальних механізмів забезпечення зростання фінансової незалежності регіонів та розвитку демократії.

На сьогоднішній день гостро постає питання децентралізації бюджетної системи України, адже фінансова децентралізація є однією з фундаментальних умов незалежності та життєздатності органів місцевої влади: децентралізація процесів ухвалення рішень збільшує можливості участі місцевої влади у розвитку підконтрольної їй території; фіскальна децентралізація сприяє ефективному забезпеченню суспільними послугами шляхом ретельнішого узгодження видатків органів влади з місцевими потребами і уподобаннями.

Доречним є підвищення ефективності управління коштами місцевих бюджетів. Активізація роботи органів місцевого самоврядування направлена на підвищення ефективності.

В сучасних умовах особливо актуальною є проблема щодо фінансового забезпечення регіонального та місцевого самоврядування. Місцеві податки та збори, що є основою дохідної бази місцевих бюджетів, поки що не виконують функції щодо надання їм фінансової автономії. Багаторічна практика місцевого оподаткування в нашій країні приводить до висновку, що система місцевих податків і зборів виконує у нас ніби допоміжну роль щодо державного оподаткування. Але зарубіжний досвід європейських та інших країн свідчить про те, що удосконалення потребує структура та механізм дії місцевих податків.

Становлення системи місцевого оподаткування в Україні відбувається надто повільними темпами. Про це свідчить Податковий Кодекс України, який так довго розробляли і затверджували, однак і він є недосконалий. Система місцевих податків і зборів має багато недоліків.

Найсуттєвішими з них є :

- місцеві податки і збори мають незначну фіскальну роль, їх частка в доходах місцевих бюджетів і ВВП досить низька;

- надто вузький перелік цих податків і зборів в порівнянні з іншими країнами;

-органи місцевого самоврядування позбавлені права самостійно запроваджувати власні податки і збори на своїй території;

- відсутня зацікавленість місцевих органів влади додатково залучати кошти від справляння місцевих податків і зборів;

- відсутня взаємозалежність між рівнем суспільних послуг, які надаються на певній території, із податковими зусиллями населення;

- нерозвиненість податків, які відображають політику місцевих органів влади (екологічні податки, плата за певні послуги місцевих органів влади)

Реформування системи місцевого оподаткування має змінити роль місцевих податків та зборів з другорядної на основну у формуванні фінансових ресурсів місцевого самоврядування. До місцевих податків потрібно віднести деякі загальнодержавні податки, що традиційно надходять до місцевих бюджетів: плата за землю, податок з власників транспортних засобів, податок на прибуток підприємств, податок з доходів фізичних осіб.

Місцеві податки і збори необхідні для того, щоб місцеві органи влади мали можливість надавати послуги, рівень яких у населення асоціюється з обсягом сплачених податків. Кошти, зібрані на місцях використовуються більш ефективно й заощадливо, аніж виділені центральним урядом.

Тому доцільно виділити такі основні напрямки розвитку та удосконалення системи місцевого оподаткування:

1) потрібно оновити правовове регламентування справляння місцевих податків і зборів;

2) доцільним є розширення переліку місцевих податків і зборів, що відображають політику органів місцевого самоврядування в галузі зайнятості, соціального захисту населення;

3) забезпечити реалізацію основних принципів податкової і бюджетної політики, спрямованої на створення міцної фінансово-економічної бази;

4) удосконалити структуру податкових органів.

Оскільки екологічна ситуація в Україні є загрозливою, запровадження місцевих екологічних податків у вигляді штрафів за забруднення повітря, водоймищ, лісів та інших природних ресурсів,суттєво збільшило б дохідну частину бюджету.

Необхідно запровадити місцеві акцизи, наприклад, на тютюнові та алкогольні вироби,що зменшить вживання населенням цих шкідливих для здоровя товарів. Можна б було встановити податок за вивіз сміття, прибирання вулиць.За несвоєчасне вивезення сміття стягувались б штрафи з відповідальних за цю роботу служб. На це слід звернути увагу, оскільки як у великих, так і у малих містах це стало однією з екологічних проблем. Розширити перелік місцевих податків і зборів можна за рахунок введеня податків на цінні папери, на біржові операції, грошові капітали, приріст капіталу, на право розміщення офісів у центральній частині міста .

Досить актуальним є вирішення на законодавчому рівні питання розмежування сфер діяльності та взаємодії органів державної податкової служби й органів місцевого самоврядування, зокрема у забезпеченні справляння місцевих податків і зборів. Цього можна досягти внісши відповідні зміни і доповнення до законів України “Про державну податкову службу в Україні”, “Про місцеве самоврядування в Україні” та інших законодавчих і нормативних актів, які регулюють відповідні питання.

Чим обізнаніше буде населення у правовій сфері оподаткування (щодо своєчасності і повноти сплати податків, відповідальності за ухилення від їх сплати) тим швидше наповниться місцевий бюджет, у відповідності до чого посилення потребує державний контроль за додержанням чинного законодавства щодо оподаткування, справляння передбачених законом місцевих податків і зборів.

Україні слід звернути увагу нарозвинуті країну світу, де до місцевих податків відносять податки на утримання тварин, комерційні обяви, спадщину, використання місцевої символіки, а особливо на Францію, оскільки наша грошова і податкова системи будувались за її зразком, оскільки адміністративні системи дуже схожі.

Дотримуючись цих вимог можна створити стабільну та міцну податкову систему, що дасть можливість ефективно реалізувати регіональну політику, а також забезпечити фінансову стійкість регіонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]