Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція3_Принципи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

6. Принципи реалізації соціальної політики.

Ефективний процес реалізації соціальної політики здійснюється на основі науково обґрунтованих принципів, які визначають найсуттєвіші та найважливіші моменти здійснення такої політики. Розглянемо основні принципи реалізації соціальної політики.

6.1. Принцип єдності об'єктивного і суб'єктивного в реалізації

соціальної політики.

Зазначений принцип передбачає врахування в соціальній політиці всієї різноманітності об'єктивних і суб'єктивних чинників, які обумовлюють розвиток соціального буття, соціальної сфери життя суспільства.

Ефективне здійснення соціальної політики можливе як результат органічної єдності об'єктивного і суб'єктивного. Співвідношення між ними демонструє ступінь урегульованості процесів соціального буття, ефективність здійснення соціальної політики. Застосування у практиці соціальної політики даного принципу означає насамперед пізнання і врахування об'єктивних законів суспільного розвитку в цілому і соціальної сфери зокрема, свідоме використання їх у процесі реалізації такої політики. Цей принцип передбачає необхідність аналізу суб'єктами соціальної політики при здійсненні своїх функцій якнайповніше усіх суспільних явищ, соціальної сфери, вимагає конкретності та вирішення їх суперечливості. Реалізація його дає змогу своєчасно виявити і розв'язати суперечності процесу соціального розвитку, формування і збагачення цінностей соціального буття.

Застосування на практиці даного принципу передбачає недопущення розриву об'єктивного і суб'єктивного, забігання наперед в оцінці тих чи інших процесів, тенденцій соціального розвитку, зокрема пов'язаних із соціальною безпекою. Цей принцип передбачає недопущення абсолютизації впливу тих чи інших процесів життєдіяльності суспільства на соціальну безпеку людини, спрощеного, занадто прямолінійного трактування закономірностей, тенденцій соціального розвитку, необгрунтованої переоцінки досягнутого, спроб видати бажане у сфері утвердження соціальних цінностей за вже досягнуте, реально функціонуюче. Цей принцип передбачає врахування різноманітності, багатоваріантності розвитку соціального буття, складного, суперечливого переплетення соціального з економічним, політичним, духовним, позитивних і негативних тенденцій, що впливають на соціальний розвиток особистості, її соціальну безпеку.

Ефективна реалізація цього принципу передбачає переосмислення співвідношення об'єктивного і суб'єктивного в соціальному розвитку, на основі відмови від абсолютизації об'єктивних (знеособлених, дезіндивідуалізованих) законів розвитку соціального буття, під впливом яких перебуває людина, індивідуальність, соціальні спільності в цілому, що мало місце в минулому і спонукало розглядати їх як пасивні об'єкти соціальної політики, що втрачають самостійність, можливість вільного самоствердження, соціального індивідуального самовираження. Сучасне бачення співвідношення об'єктивного і суб'єктивного в соціальному розвитку має полягати в тому, щоб розглядати такі важливі складові суб'єктивного начала як соціальну активність людини, здатність її до цілеспрямованої соціальної мобільності, соціальну культуру особистості, зрілість її суспільної свідомості не як похідний фактор, що відображає об'єктивну реальність, соціальне буття, а як важливе джерело їх розвитку та збагачення.

Діяльність суб'єкта соціальної політики, який не враховує об'єктивні тенденції розвитку соціального буття, соціальної сфери, умови суспільного розвитку чи ігнорує їх, призводить до суб'єктивізму в регулюванні, гальмує процес збагачення соціального потенціалу особистості. Чим глибше у процесі життєдіяльності суспільства відображатимуться об'єктивні фактори соціального розвитку, тим повніше вони пізнаватимуться суб'єктом соціальної політики, тим ефективніше й досконаліше функціонуватиме уся соціальна система, в тому числі система соціальних відносин, система соціальної безпеки та інші складові соціальної сфери життя суспільства, які безпосередньо впливають на реалізацію людиною свого соціального потенціалу.