Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія світової культ(РОБ)-2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
484.35 Кб
Скачать

"Історія світової культури"

Семінар № 1. АРХАЇЧНА (ПЕРВІСНА) КУЛЬТУРА.

Мета заняття: з’ясування сутності культурогенезу, ознайомлення з проблемами ґенези основних компонентів культури (міфології, релігії, мистецтва, моралі, права тощо), з періодизацією первісної культури.

Опорні поняття: архаїчна культура, антропосоціоґенез, культуроґенез, синкретизм первісної духовної культури, антропоморфізм, тотемізм, фетишизм, анімізм, магія, "неолітична революція", екзогамія, міфологічний світогляд, культуратропологія, біологічний та історичний типи еволюції.

ПЛАН

1 Ґенеза культури, її зв’язок з появою людини. Сутність культурної еволюції в її порівнянні з біологичною.

2. Хронологія і основні риси архаїчної культури.

3. Міфологічний світогляд і проблема походження релігії та мистецтва.

4. Специфіка формування соціальних норм регуляції та контролю поведінки.

Стислі тези для підготовки до семінару:

1. Ґенеза культури.

Виникнення культури нерозривно пов’язане з появою людини, її першими кроками в своєму розвитку. В останній час переглянуто питання про час розбіжності гілок, ведучих до шимпанзе і людини від загального предка. Нові датування за молекулярними даними складають приблизно 13-10,5 млн років і знаходять підтримку за даними палеонтологічних розкопок початку ХХ1 століття в центральної Африці. Доведено, що гоменіди були достатньо розгалуженим деревом. Ранні Номо були не тільки сучасниками австралопетеков, але і мешкали на одній з ними території. Більш 99% історії людства - це кам'яна доба. Саме в цей період під впливом суттєвих змін в природі (різка зміна клімату) відбулося вітділення людини з тварного світу, сформувалася перша примитивна суспільна організація, були виготовлені перші знаряддя праці, почалося використання вогню і одягу, споруджені перші житла, виникли першооснови таких форм людської духовності як мораль, мистецтво, релігія. Першолюдиною в науці вважають істоту, яка здатна не тільки використовувати знаряддя праці, а й виготовляти їх. Приблизно 40-35 тис. років тому на землі внаслідок еволюції з’явились Homo sapiens (людина розумна).

Сутність культурної еволюції та її відмінність від біологічної. Культурна еволюція багато в чом схожа на біологічну – інформація передається наступним поколінням, але не через розмноження з допомогою ДНК, а шляхом наслідування, навчання і оволодіння знаннями і навичками.

Особливості культурної еволюції:

1) у способах передавання інформації – у наслідуванні, показі, прикладі, навчанні, оволодінні знаннями і навичками в процесі спілкування за допомогою мови і других знакових систем;

2) у характері, змісті, оформленні, закріпленні інформації - нагромадженні знань, оформленні їх у матеріальні об’єкти, моральні норми, мистецтво, науку тощо. Це дало можливість перетворювати оточуючий світ відповідно до своїх потреб. Таким чином люди створюють свій світ культури.

3 В результатах її – становленні суспільства, становленні соціальних взаємин.

Не торкаючись дискусійного питання припинилась чи досі триває біологічна еволюція людини або завдяки переходу до культурної еволюції людство змогло вижити, розселилося по всій планеті, стало домінуючим біологічним видом.

2. Хронологія і основні риси архаїчної культури.

Первісне суспільство - найтриваліше в історії людства. Різні підходи до періодизації: загальний (історичний), археологічний, антропологічний та інш. Три віки: кам'яний, бронзовий, залізний. Основні риси архаїчної культури: універсальність, гомоґенність, синкретичність. Риси архаїчного мислення: також універсальність, антропоморфізм /грецьк.: morpho — вигляд/, уподібнення людині, наділ людськими психічними властивостями предметів і явищ неживої природи, небесних тіл, тварин, міфічних істот. Наївно-догматичний антропоморфізм є первинною формою світогляду і виражається в наділі неживих предметів здатністю діяти, жити і вмирати, випробовувати переживання і т.д. (земля спить, піднебіння хмуриться і т.п.). Такий антропоморфізм був пануючою формою світогляду на ранніх рівнях розвитку людського суспільства.