Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія світової культ(РОБ)-2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
484.35 Кб
Скачать

Передмова

Однією з найважливіших проблем сьогодення України є культурне відродження і піднесення духовності. Найпотужніша сила нації – це дух її громадян. Отже, всіляка плідна, змістовна розробка проблем, безпосередньо пов’язаних з культурологічним просвітництвом і з духовністю, є актуальною для виховання молодого покоління нашої країни. Комплекс знань, що здобувається в процесі вивчення курсу «Історії світової культури», допоможе краще збагнути духовне підґрунтя, на яке ми спираємось у своєму прагненні приєднатися до спільнот високого рівня загальної та правової культури, крім того, він має сприяти розвитку свідомості, підвищенню науково-професійного та духовно-естетичного рівня людини.

Отже загальним завданням курсу «Історія світової культури» є сприяння всебічному розвитку студентів як особистостей, підготовка фахівців з високою естетичною культурою, розвиток розумових здібностей та високих моральних якостей, ознайомлення у найбільш концентрованій формі із духовними надбаннями людства. Разом з дисципліною «Історія української культури» курс «Історія світової культури» складає єдиний культурологічний цикл, спрямований на рішення цих завдань.

Навчальна програма курсу «Історія світової культури» складається із 8 тем, викладених у проблемно-хронологічному порядку. Навчальну програму курсу “Історія світової культури” складено на основі нормативних документів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Вона відповідає освітньо-професійній програмі, кваліфікаційному рівню, освітньо-кваліфікаційній характеристиці.

Вивчення курсу “Історія світової культури” тісно пов'язане з іншими дисциплінами. Аналіз становлення, розвитку та зміни культурно-історичних епох, художніх напрямів та стилів передбачає постійний зв’язок в першу чергу із курсом історії української культури. Розгляд форм залучення до культури та розповсюдження культури зближує із проблематикою курсу соціології. З’ясування світоглядних парадигм та культурних домінант кожної доби передбачає взаємозв'язок з курсами філософії, історії вчень про державу та право, етики та естетики. Аналіз впливу релігії як форми суспільної свідомості, на національні культури в кожну історичну добу забезпечує зв`язок з навчальною дисципліною релігієзнавства, а особлива увага, яку приділяють художньої культурі, сприяє більш глибокому оволодінню знаннями по курсу етики та естетики.

Нарешті, особливо слід підкреслити, що розуміння особливостей та досягнень в правової сфері Нового часу, зокрема вплив ідей природного права та суспільного договору на всі сфери духовної і зокрема на художню культуру Нового часу мислителями Нового часу, зумовлює взаємозв'язок «Історії світової культури» з комплексом правових дисциплін.

Курс покликаний забезпечити належний рівень знань з історії світової культури, сприяти гуманізації та гуманітаризації навчального процесу, вплинути на формування духовності та інтелігентності серед студентів, сприяти професійному росту майбутніх правознавців.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

Історія світової культури

Тема № 1. Історія світової культури як навчальна дисципліна.

Тема № 2. Первісна (архаїчна) культура.

Тема № 3. Культура стародавньої Греції.

Тема № 4. Культура стародавнього Риму та Візантії.

Тема № 5. Культура західноєвропейського Середньовіччя.

Тема № 6. Культура епохи Відродження та Нового часу.

Тема № 7. Європейська культура ХІХ століття.

Тема № 8. Культура ХХ-ХХІ століття.

ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ 1

ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ