Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrol_i_reviziya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
479.74 Кб
Скачать

44 Контроль і ревізія галузі рослинництва

Перевірку використання земельних ресурсів, їх зберігання здійснюють на підставі основних регістрів і документів: книги обліку земель, історії полів, актів передачі землі в оренду, договорів про передачу землі в оренду, карти-схеми сівозміни, виробничих програм, статистичної звітності та ін. У книгах перевіряють своєчасність, правильність та повноту записів про зміни у структурі земельних угідь громадського землекористування і присадибних ділянок. Потім аналізують структуру угідь, при необхідності проводять їх огляд чи інвентаризацію. З’ясовують причини невикористання земель і виявляють можливості введення їх у виробничий оборот.

Важливо встановити причини загибелі посівів, пересівання окремих культур. Це може бути наслідком недостатньої роботи по боротьбі з вітровою та водною ерозією ґрунтів, порушень вимог агротехніки. У кожному господарстві на підставі матеріалів ґрунтових обстежень повинен бути налагоджений облік земель, що зазначають ерозії, розроблені заходи боротьби з нею, відновлення родючості та продуктивного використання орендованих земель, визначені обсяги робіт по боротьбі з ерозією і матеріальні витрати на їх виконання. Фактичне проведення таких заходів відображують у «Звіті про проведення агротехнічних заходів щодо захисту ґрунтів від ерозії і боротьби з посухою», які складають на підставі облікових листків тракториста-машиніста, книжки бригадира з обліку праці і виконання робіт та інших документів. Перевіряють виконання заходів щодо досягнення проектної врожайності на зрошувальних та осушених землях, дотримання режиму зрошення кожної культури, виконання планів та графіків поливу; стан експлуатації і технічного обслуговування внутрішньогосподарської меліоративної мережі, а також споруд і об'єктів водопостачання й меліоративної техніки.

Успішному розвитку землеробства значною мірою сприяє обґрунтоване планування виробничої програми та складання технологічних карт. При перевірці цього питання з'ясовують, чи намічені заходи щодо поліпшення сільськогосподарських угідь та залучення нових земель, підвищення родючості ґрунтів. Особливо ретельно перевіряють правильність визначення обсягів робіт, норм і розцінок, закладених у плані. Виявляють, чи враховано можливості забезпечення кожної культури органічними і мінеральними добривами, переходу на сівбу високоврожайними сортами та гібридами, освоєння найефективніших сівозмін, впровадження прогресивних технологій вирощування культур, проведення меліоративних робіт та ін. Важливо перевірити достовірність даних про посівні площі, дотримання науково обґрунтованих сівозмін та правил чергування культур, зокрема на зрошуваних і осушених землях. Із цією метою загальний обсяг робіт виконаних при сівбі, наприклад зернових, на підставі облікових листів трактористів-машиністів порівнюють із посівною площею в заключному звіті та акті на списання насіння і посадкового матеріалу. У кожному випадку розбіжностей необхідно з'ясувати причину, якою може бути приписка обсягу робіт на посівних площах.

Крім того, слід перевіряти дотримання агротехніки вирощування культур, впровадження прогресивних технологій. Спеціалісти-технологи у складі ревізійних комісій з'ясовують готовність техніки до сівби, забезпеченість високоякісним насінням, добривами, якість посівних робіт, дотримання оптимальних строків їх виконання, своєчасність і якість робіт по догляду за посівами, збиранню врожаю тощо. Основний спосіб перевірки цих питань - візуальний (огляд полів, токів, насіння, техніки).

55 . Контроль і ревізія розрахунків за соціальним страхуванням

Ревізія розрахунків промислових підприємств з органами соціального страхування є важливим напрямом ревізійної роботи.

Метою ревізії розрахунків із соціального страхування є контроль за правильністю, повнотою та своєчасністю здійснених відрахувань на соціальне страхування за всіма видами оплати праці за відповідний звітний період та перевірка своєчасності перерахування внесків і законності використання коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Під час проведення такої ревізії слід керуватися:

  • Кодексом Законів про працю України;

  • „Правилами обчислення безперервного трудового стажу робітників і службовців при призначенні допомоги по державному соціальному страхуванню”.

  • „Положення про порядок забезпечення допомогою по державному соціальному страхуванню”;

  • Законом України „Про пенсійне забазпечення”;

  • „Порядком визначення розміру допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю й у зв’язку з вагітністю і пологами, які мають постійний обчислювальний дохід, та особам, дохід яких повністю може бути обчислений лише за результатами роботи за рік”;

  • іншими нормативними актами.

Перед проведенням ревізії розрахунків із соціального страхування передусім необхідно перевірити, чи зареєстроване підприємство як платник страхових внесків за місцем свого знаходження.

Тарифи обов’язкових внесків на державне страхування встановлюються у відсотках до фонду оплати праці. Слід зазначити, що збір на соціальні заходи сплачуються одночасно з отриманням коштів в установах банків на оплату праці. У разі недостатньої суми коштів на рахунках у банку видача їх на виплату заробітної плати і перерахування зборів здійснюються у пропорційних розмірах.

Здійснюючи ревізію розрахунків з органами страхування, важливо перевірити використання страхувальником коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування, зокрема:

  • цільове використання коштів Пенс. фонду (на пенсії згідно із ЗУ„Про пенсійне забезпечення”,на санітарно-курортне лікування непрацюючим пенсіонерам; на щомісячну допомогу непрацюючим матерям по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку; на щомісячну допомогу на дітей віком від 3 до 6 років; на допомогу малозабезпеченим сім’ям на дітей віком до 12 років).

    • цільове використання коштів Фонду соціального страхування (виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги при вагітності та пологах; одноразову допомогу при народженні дитини; організацію санаторно-курортного лікування та відпочинку працівників, членів їх сімей; на поховання.

  • наявність документів, які підтверджують право на призначення відповідних виплат (листки непрацездатності, довідки та ін.).

Під час ревізії слід також звернути увагу на правильність визначення середньої заробітної плати для нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та відповідність встановленого працівнику безперервного стажу роботи. Також слід зіставити кількість оплачених днів і сум виплаченої допомоги за поданими листками тимчасової непрацездатності з днями і сумами, що відображені в бухгалтерському обліку промислових підприємств та „Розрахунковій відомості по коштах соціального страхування” (форма №4).

Треба звернути увагу на відповідність:

  • сум допомоги, зазначених у листках тимчасової непрацездатності записам у розрахункових відомостях по заробітній платі;

  • кількості оплачених за листками тимчасової непрацездатності днів даним табелів обліку робочого часу.

Доцільно провести зустрічні перевірки (або зробити запити ) у лікувальних установах міста (району) з метою встановлення фактів перебування за лікарняними листками внаслідок тимчасової непрацездатності осіб, які працюють на підприємстві, що ревізується.

Підприємства щоквартально у встановлені терміни подають звіти у двох примірниках: один передається до уповноваженої установи за місцем реєстрації платника внесків, другий – залишається на підприємстві. З метою контролю за достовірністю складання звітів необхідно перевірити відповідність сум, зазначених у звіті, даним регістрів бухгалтерського обліку. Звіти мають бути підписані керівником підприємства та головним бухгалтером.

У разі порушення фінансової дисципліни з питань розрахунків за страховими внесками до винних осіб застосовуються санкції, передбачені чинним законодавством .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]