Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_RYU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

1.3. Морфологічні особливості фітопатогенна

Розмноження вірусів в клітині

Діяльність вірусу в клітці відрізняється від діяльності паразитних бактерій або грибів. Всі організми розмножуються діленням клітин (при безстатевому розмноженні) або злиттям кліток з подальшим розподілом (при статевому). При розподілі ядро ділиться навпіл, дочірні ядра розходяться до протилежних країв клітки, в центр протоплазми вростає оболонка і утворюються дві абсолютно однакові клітки. Всі ці процеси відбуваються в результаті діяльності ферментів, синтезом яких управляє нуклеїнова кислота. Вірусні частинки не мають клітинної будови, більшість з них позбавлена ферментів. Тому і спосіб розмноження їх абсолютно інший. Потрапляючи в клітку рослини, вірусна частинка розділяється на складові частини-білок і нуклеїнову кислоту. Білок, що захищав вірус від всіляких пошкоджень, більше йому не потрібен. А нуклеїнова кислота вірусу паралізує діяльність клітинної нуклеїнової кислоти і починає сама управляти обміном речовин в клітині. Клітина виробляє тепер тільки ті ферменти, які потрібні вірусу. Ці ферменти готують з матеріалу, що є в клітині, нові молекули вірусного білка і нуклеїнової кислоти і збирають з них нові вірусні частинки. Окремі молекули нуклеїнової кислоти переходять через плазмодесми в сусідні клітки, в яких також починається синтез вірусних частинок. Кількість частинок в клітці досягає декількох мільйонів. До цього часу клітка сильно виснажується, розмноження вірусів в ній припиняється і починається фаза спокою.

Для багатьох рослинних вірусів фаза спокою характеризується наявністю вірусних включень в заражених клітинах. Ці включення мають вид аморфних тіл (Х-тіла) або кристалів різної форми (кристали Івановського) та є скупченням вірусних частинок в чистому вигляді або з цитоплазмою рослини.

Переміщення вірусів по рослині

Після закріплення інфекції в клітці починається її розповсюдження в незаражені клітки і пересування по організму господаря. При цьому перехід вірусу з клітки в клітку по плазмодесмам здійснюється дуже поволі, (декілька мікрометрів в годину). Швидше переміщаються віруси по судинній системі із струмом живильних речовин. Потрапляючи в провідні судини, віруси швидко переносяться на значну відстань від осередку інфекції. Переважна більшість вірусів пересувається по флоемі, тобто зверху вниз. Тому при зараженні коріння віруси залишаються локалізованими в них невизначено довгий час і переходять з них тільки при сильному пошкодженні надземної частини з посиленим потоком живильних речовин у напрямі пошкодження. Перенесення вірусів від верху до низу збільшується також в період цвітіння - дозрівання, коли збільшується притока живильних речовин до генеративних органів.

Більшість фітопатогенних вірусів належить до чотирьох морфологіч­них груп:

  1. Сферичні (віріони сферичної форми діаметром 17—80 нм). Це до­сить численна група, типовими представниками якої є вірус огіркової мозаїки (ВОМ), вірус карликовості рису (ВКР), деформації гороху, вірус бронзовості помі­дорів (ВБП), вірус некрозу тютюну (ВНТ) та ін.

  2. Ниткоподібні (віріони у вигляді тонких ниток розміром у межах 450—2500 нм). До цієї численної групи належать збудники вірусних хво­роб картоплі (X, У, М, L, S — віруси), вірус жовтяниці цукрових буряків (ВЖЦБ) тощо.

  3. Паличкоподібні (віріони у вигляді коротких паличок із заокруглени­ми одним або обома кінцями). Типовими представниками є вірус штри-хуватої мозаїки ячменю (ВШМЯ), вірус жовтої карликовості картоплі (ВЖКК) та ін.

  4. Булавовидні (віріони у вигляді жорстких паличок різного розмі­ру). Ця група вірусів не численна. Типовим її представником є вірус тю­тюнової мозаїки (ВТМ), вірус російської мозаїки пшениці (ВОМП) та ін.

Хімічний склад вірусів схожий, усі вони представляють собою нукле-опротиди, тобто складаються з білка і нуклеїнової кислоти РНК (рибону­клеїнової) або ДНК. Тривалий час вважали, що фітовіруси містять лише одноланцюгову РНК. Тепер же відомо, що, на­приклад, вірус карликовості рису має дволанцюгову РНК, а у віруса мо­заїки квітної капусти виявлено наявність дволанцюгової ДНК. ДНК най­частіше містять віруси, що паразитують на бактеріях (бактеріофаги), тваринах і людині. Складові нуклеїнової кислоти — нуклеотиди (азотисті основи) — розміщуються в певній, властивій даному вірусу, послідов­ності і мають певне співвідношення. Нуклеїнова кислота знаходиться в центрі віріону і схожа на спіраль, на яку нанизано безліч симетрично розміщених молекул білка.

За кількісним співвідношенням нуклеїнова кислота у віріоні займає меншу частку ніж білок: в паличковидних вірусів (вірус тютюнової озаїки, х — вірус картоплі) — лише 5—6 %, в сферичних фітовірусів (вірус мозаїки гороху) — 17—35 %. Решту 65—95 % становить білок. Носієм інфекційності і спадковості слугує нуклеїнова кислота, а білок, по суті, — лише капсид (оболонка), якою прикривається і захищається нуклеїнова кислота, якщо вона не в клітині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]