Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_RYU.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України Житомирський національний агроекологічний університет

Агрономічний факультет

Кафедра захисту рослин

Курсова робота

із дисципліни «Загальна фітопатологія»

на тему: «Систематичне положення, особливості розвитку фітопатогена Pisum virus I Smith та обґрунтування заходів захисту рослин від хвороб»

Виконав:

студент III курсу

агрономічного ф-ту

спец. «Захист рослин»

_________________

Житомир – 2012

Індивідуальне завдання

завдання

Назва збудника, хвороба

Збудник хвороби

вірус

21

Деформуюча мозаїка гороху - Pisum virus I Smith

*

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………….........3

Розділ 1. Огляд та узагальнення інформації про збудника хвороби……...…5

  1. Систематичне положення……………………………………..…...5

  2. Екологічні вимоги патогена, його поширення та шкодочинність………………………………………………..……..8

  3. Морфологічні особливості фітопатогена………………………..16

  4. Біологічні особливості фітопатогена………………………….....19

Розділ 2. Теоретичне обґрунтування комплексу заходів захисту проти даного збудника хвороби рослин……………………………………………...22

Висновки……………………………………………………………………..…29

Список літератури……………………………………………………………...30

Вступ

Здавна людині відомі високі харчові властивості овочевих бобових культур - гороху, квасолі , бобів, неспроста вважаються білковими чемпіонами. У їх насінні містяться майже всі основні речовини, необхідні для нормального харчування людини, - білки, вітаміни, різні солі і багато іншого. Однак і якості та властивості бобових, так само як товарний їх вигляд, урожай, багато в чому залежать від того, чи здорові рослини, які можуть вражатися самими різними захворюваннями - грибними, бактеріальними, вірусними. Вони в окремі роки призводять до значних втрат врожаю, до зниження його якості. Першоджерелом захворювань у більшості випадків є заражені насіння.

Хворі насіння і зовні характерні: щуплі, легковагі, зморшкуваті, видно на них і зміни фарбування оболонок, різні за кольором і формою плями, виразки, нальоти, чорні крапки на оболонці і під оболонкою (плодові тіла грибів), деформованістю та інші симптоми.

Мозаїчні хвороби рослин, група вірусних хвороб рослин, що характеризуються мозаїчним (строкатою) забарвленням уражених органів (головним чином листя і плодів), чергуванням плям всілякої величини і форми, забарвлених в зелений колір різної інтенсивності. Значно знижують урожай, погіршують якість продукції. При мозаїчних хворобах міняється форма листової пластинки рослини, воно відстає в зростанні. Патологічні зміни відбуваються головним чином в хлорофілоносних тканинах; приголомшується полісадна паренхіма, йде розпад одних пластид, в інших знижується вміст хлорофілу, внаслідок чого падає енергія фотосинтезу і в листі зменшується вміст вуглеводів; окремі клітки і ділянки тканин відмирають. Вірусні хвороби легко передаються через насіння, з соком хворих рослин під час пікіровки розсади, при пасинкуванні, зіткненні хворих і здорових рослин і легкому взаємному травмуванні їх, наприклад при вітрі. Механічні переносники вірусу — тлі, клопи, кліщі, грунтові нематоди. Вірус проникає в рослину через пошкоджені тканини; зберігається в грунті, рослинних залишках і насінні. З М. би. р. найбільш шкідливі: мозаїка тютюну і томату (збудник — Nicotina virus 1), зелена мозаїка огірків і звичайна огіркова мозаїка (збудник — Cummis virus 2) крапчаста мозаїка картоплі і зморшкувата мозаїка картоплі (збудники відповідно — Solanum virus 1 і S. virus 2), мозаїка буряка (збудник — Beta virus 2), мозаїка капусти (збудник — Brassica virus 3), а також мозаїка сої, гороху, квасолі, мозаїчні хвороби плодових дерев, чагарників і декоративних рослин. Про заходи боротьби див.(дивися) в ст. Вірусні хвороби рослин .

Деформуюча мозаїка. Проявляється у вигляді крапчастості, кучерявості листків, зморшкуватості прицвітників. На листках з'являються жовтуваті, прозорі вузенькі смуги. Ріст і розвиток рослин часто припиняється, нижні листки утворюють химерну розетку, верхівка набуває виродливої форми, скручується. Збудником хвороби є вірус, перенощиком якого є різні види попелиць. Насінням збудник хвороби не передається.

Враховуючи значну поширеність і шкодочинність хвороби гороху, збудником якої є Pisum virus I Smith, економічну значимість втрат від неї у рослинництві, дана курсова робота містить загальну інформацію про збудника хвороби та його шкодочинність, заходи захисту проти даного збудника хвороби гороху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]