Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
235.29 Кб
Скачать

2.1 Характеристика підприємства на базі якого проводиться дослідження

Спеціалізоване підприємство кафе "Сатурн" розраховане на відвідувачів середнього класу та школярів, так як поруч знаходиться школа. Підприємство розташоване в досить жвавій місцині. "Сатурн" розрахований на 50 посадкових місць. Загальна сумарна площа всіх приміщень - не більше 150 квадратних метрів.

Основу послуг кафе становлять борошняні та кондитерські вироби. В кафе представлені страви для повноцінного харчування які представлені у вигляді комплексних обідів, значне місце в меню займають кондитерські вироби

Спосіб обслуговування клієнтів - система офіціантів. Необхідне обладнання для приготування їжі в барі: плити, варильні і жарові шафи, грилі. Є необхідне господарське обладнання: виробничі столи, мийки.

Асортимент страв кафе "Сатурн":

1. Салатии (олів'є, м'ясний, овочевий, зі свіжої капусти, вінегрет, гострий морквяний салат, Цезар, Мімоза, сирний).

2. Закуски (сирна нарізка, ковбасна нарізка, овочева нарізка, фруктова нарізка, м'ясна нарізка).

3. Перші страви (суп, борщ, холодник, розсольник, солянка)

4. Гарячі м'ясні страви (відбивні, котлети, шніцель, биточки, смажене м'ясо, стегенця)

5. Гарніри до м'яса (картопля варена, картопля смажена, картопля-фрі, рис, спагетті)

6. Десерти.

7. Напої (алкогольні і безалкогольні).

Солодкі страви, які готують у кафе" Сатурн" різноманітні за своїм складом та технологією виготовлення. Вони містять значну кількість цукру, завдяки чому ці страви володіють приємним солодким смаком. Солодкі страви подають наприкінці обіду на десерт, тому їх ще називають десертними стравами або третіми. А так же ці страви можна використовувати під час сніданку, вечері, полуденок. Для приготування солодких страв в барі використовують фрукти та ягоди в свіжому, сухому і консервованому вигляді, фруктово-ягідні сиропи, соки, екстракти, які містять різні мінеральні речовини, вітаміни і харчові кислоти.

Поліпшити смакові якості солодких страв і додати їм аромат допомагають входять до їх складу родзинки, горіхи, какао, ванілін, лимонна кислота.

До холодних солодких страв відносять:

1. Фрукти, ягоди натуральні в сиропі, із збитими вершками.

2. Компоти та фрукти у вині.

3. Желірувані страви: кисіль, желе, муси, самбук, креми.

4. Морозиво.

5. Збиті вершки, сметана.

Солодкі страви готують і порціонують у холодному цеху, а первинну і теплову кулінарну обробку продуктів для цих страв здійснюють у холодному й гарячому цехах. Солодкі страви швидко втягують різні запахи, тому для приготування їх виділяють окреме обладнання (столи, ванни, холодильні шафи, змінні механізми до універсального приводу П-11), кухонний промаркований посуд (каструлі, сотейники, листи, форми) та інвентар (шумівки, черпаки, вінчики, дерев'яні копистки, сітчасті ковші, друшляки, решета, сита, сітки-вставки та ін.). Не слід використовувати алюмінієвий посуд та інвентар, оскільки від цього змінюється колір солодких страв і з'являється присмак металу. У холодному цеху свіжі плоди і ягоди перебирають, видаляють залишки плодоніжки, закладають у ванну, повністю заливають їх холодною водою і залишають у воді на 2-3 хв, щоб відмокли забруднення. Перемішують дерев'яною кописткою, воду зливають, а плоди ополіскують проточною водою, виймають з ванни сітчастим ковшем або друшляком, укладають в решето, дають стекти воді. Для миття ягід застосовують сітки-вставки у ванни, в які укладають ягоди і занурюють 2-3 рази у велику кількість холодної води, ополіскують проточною водою, виймають з ванни, дають стекти воді.

Підготовлені ягоди для киселів, желе, мусів протирають і відтискають сік, використовуючи універсальний привід з відповідними змінними механізмами. Сік зберігають у холодильній шафі в посуді, що не окислюється.

Плоди обробляють на робочому місці, де встановлюють виробничий стіл і застосовують посуд для сировини, відходів і напівфабрикатів, а також інвентар – виїмки для видалення насіннєвого гнізда, пристрій для нарізування плодів на часточки, малий ніж кухарської трійки, карбувальні ножі, ножі з коротким лезом.

Насіннєві гнізда, шкірочку плодів і вичавки з ягід використовують для приготування фруктово-ягідних відварів. У гарячому цеху на електроплиті і в жаровій шафі готують гарячі страви, гарячі і холодні напої власного виробництва, варять киселі, готують фруктово-ягідні сиропи і кип'ятять молоко для желе, мусів, самбуків. Продукти підготовляють на окремому виробничому столі, який розміщений паралельно тепловому обладнанню. Під кришкою стола (на полицях) розміщують потрібний посуд та інвентар, що не окислюється, – наплитні казани, фритюрниці, каструлі, сотейники, листи, порціонні сковороди, форми, формочки, шумівки, дерев'яні копистки, сита, друшляки, цідилки, вінчики та ін.

Готові гарячі солодкі страви подають у порціонних сковородах або на десертних тарілках.

У холодному цеху охолоджені до температури 10-14 °С солодкі холодні напої і злегка охолоджені киселі середньої густини і напіврідкі порціонують у склянки, череп'яні кухлі, вазочки, креманки, а густі киселі та охолоджене до температури 20 °С желе розливають у лотки, форми або порціонні формочки і ставлять у холодильну шафу. Перед подаванням густі киселі і желе порціонують або перекладають з формочок на десертні тарілки, у креманки, вазочки.

Не варіть в алюмінієвому посуді узвари, киселі, желе, муси: від алюмінію вони темніють і набувають неприємного присмаку металу.

На робочому місці для порціювання солодких страв установлюють секційний модульований стіл з холодильною шафою; праворуч біля нього – підставку для розміщення наплитного казана або каструлі з солодкою стравою чи холодним напоєм, пересувний стелаж для готових страв і напоїв для реалізації. На столі – настільні циферблатні ваги, чистий посуд (зліва), підготовлені для порціонування солодкі страви та інвентар (справа). З інвентару тут використовують черпак місткістю 200 см3, ніж, ніж-лопатку, лопатку (для нарізування і перекладання густих киселів та желе).

Муси, самбуки, креми спочатку збивають, застосовуючи універсальний привід, а потім розливають у формочки, охолоджують у холодильній шафі, перекладають на десертні тарілки, у креманки або вазочки на робочому місці для порціонування солодких страв. На цьому самому робочому місці порціонують і кладуть у вази, вазочки свіжі плоди і ягоди для подавання в натуральному вигляді.

Слат з яблуками і виноградом.

Яблука миються, обчищають, звільняють від серцевини і нарізають скибочками, виноград використовують без кісточок. Яблука змішують з виноградом. Викладають гіркою на листках салату, поливають майонезом і посипають тертим сиром.* Яблука - 300 г, виноград без кісточок - 300 г, тертий твердий сир - 100 г, салат-латук -60, майонез-150.

Салат з груш з вишнями. З підготовлених вишень видаляють кісточки, за допомога кондитерського мішечка наповнюють їх сирно масою (збити тертий сир з молоком). Груші обчищають, розрізають навпіл і видаляють серцевину. Підготовлені груші викладають на листки салату, чергуючи з фаршированими вишнями. Салат поливають майонезом і посипають подрібненою свіжою м'ятою. * Вишні - 300 г, твердий сир - 200 г, груші - 300 г, салат - 70 г, майонез - 150 г, м'ята - 25 г, молоко - 25 г.

Перший спосіб. Груші обчищають, розрізають навпіл, видаляють серцевину і укладають розрізом догори, чергуючи з часточками апельсина. Середину груш заповнюють сирно-молочною масою, гарнірують вишневим желе, приготовленим із соку та цукру і полиють апельсиновою заправкою. Другий спосіб. Половинки груш змість сирно - молочної заповнюють вишневим желе, а сир використовують як гарнір * груші - 300 г, апельсини - 100 г, желатин -15 г, м'ятно-вишневий сік - 80 г, салат-латук - 65 г, твердий сир - 200 г, молоко - 30 г, цукор -30г, апельсинова заправка - 150 г.

Салат з груш та апельсинів.Із стиглої груші з шкірочкою або без неї видаляють,плід нрізають скибочками, Потім їх викладають на листки салату, чергуючи під видом «віяла» з часточками апельсина. Тертий твердий сир розводять молоком, масу збивають и викладають на «віяло». Поливають фруктово заправкою. * груші - 300 г, салат-латук - ЗО г, апельсини - 500 г, тертий твердий сир - 100 г, молоко - 25 г, фруктова заправка - 150 г.

Салат із цитрусових .

Усі фрукти обчищають, нарізають, викладають у салатницю, після чого поливають лікером і осипають цукровою пудрою. * Апельсини - 160 г, мандарини - 280 г, банани або диня - 280 г, лимон -120 г, цукрова пудра - 120 г, лікер - 80 г.

Фруктово-горіховий салат. Яблука обчищають, видаляють серцевину, нарізають пластинками, заливають апельсиновим соком, щоб поверхня не темніла, і залишають на кілька хвилини. Додають селеру, нарізану пластинками, подрібнені ядра горіхів, сіль, майонез, все перемішують і викладають гіркою на середину блюда. Поливають майонезом, навкруги укладають нарізані часточками яблука, часточки апельсінів, ягоди винограду і листки салату.* Подрібнені ядра горіхів - 60 г, апельсиновий сік - 100 г, червоні яблука необчищені, нарізані часточками -120 г, фруктовий майонез - 120 г, яблука обчищені ,нарізані пластинками - 240 г, селера - 100 г, апельсини - 120 г, виноград - 100 г, салат - 25 г, Сіль.

Салат із слив та дині Диню обчищають, видаляють насіння, нарізають тоненькими пластинками і укладають на блюдо. Сливи розрізають навпіл і видаляють кісточки. Сливи та подрібнені ядра волоського горіха кладуть на шматочки диню збризкують заправкою із соку та меду. Окремо подають фруктовий майонез або сметану. * Диня - 600 г, сливи - 200 г, горіхи - 50 г, мед - 80 г, лимонний сік - 50 г, фруктовий майонез або сметана - 120 г.

Салат з ожин. Сливи розрізають на чотири частини, видаляють кісточи. Ягоди винограду розрізають навпіл і видаляють кісточки. Яблука нарізають соломкою, диню - кубиками. У ожин та смородини видаляють плодоніжки. Фрукти та ягоди укладають шарами у скляне блюдо і заливають ягідним сиропом. * Ожина - 400 г, виноград - 200 г, сливи - 200 г, яблука - 70 г, диня - 200 г, чорна смородина -100 г, ягідній сироп - 150 г .