Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_ekzamen_2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
168.93 Кб
Скачать
  1. Юридичні факти: поняття, значення та види

Юридичні факти – це конкретні життєві обставини, з якими норма право пов’язує виникнення визначених юридичних наслідків. Передумовами правовідносин є юридичні факти, їхня модель фіксується в гіпотезі юридичних норм.

  • По вольовій ознаці юридичні факти поділяються на - події і дії.

Події – це такі обставини, що об’єктивно не залежать від волі і свідомості людей. Наприклад, стихійні лиха, самі по собі ці явища ні чого юридичного в собі не несуть і автоматично ніяких зобов’язань не породжують, але служать приводами, причинами для виникнення правовідносин.

Дії – це такі факти, що залежать від волі людей. Дії підрозділяються на правомірні і неправомірні.

  • По характеру наступаючих наслідків розрізняють факти: правостворюючі; правозмінюючі; правоприпиняючі.

До правомірних дій, що викликають відповідні правовідносини, відносяться численні акти – документи різних державних органів передбачених правовою нормою юридичних наслідків необхідний не один юридичний факт, а їхня сукупність, що називають юридичним складом або складні, комплексні факти.

Юрид факти: дії ( залежать від волі людини)-правомірні (які відповідають нормам права)-неправомірні Події ( не залежить від волі людини)

Кожен юридичний факт викликає або провоутворюючі, або правозмінюючі, або правоприпиняючі наслідки.

Юридичні факти мають відповідати не тільки "соціальним", а деяким “Спеціально юридичним” вимогам, оскільки вона являють собою елементи юридичної форми суспільних відносин, один із засобів правового регулювання.

20. Правомірна поведінка: її поняття та види.

Правомірна поведінка — це суспільно корисна правова поведінка особи (дія або бездіяльність), яка відповідає розпорядженням юридичних норм і охороняється державою.

правомірна поведінка завжди містить два моменти:

— інформаційний, тобто поінформованість громадянина про свої юридичні права і обов'язки. Важливою є не тільки наявність розвинутого юридичного механізму захисту права на доступ до правової інформації, а й активнее практичне використання його громадянами;

— поведінковий, тобто уявлення про законні способи здійснення своїх юридичних прав і обов'язків.

Слід зважити на те, що правомірна поведінка складається із елементів —правомірних вчинків, тобто таких, що мають суспільне корисний характер.

В основі правомірної поведінки лежить розуміння справедливості і корисності розпоряджень правових норм, відповідальності перед суспільством і державою за вчинки, що є показником соціальної зрілості і юридичної грамотності особи.

Через правомірну поведінку право діє, поза неї воно мертве. Вид і міраправомірної поведінки встановлені диспозиціями норм права. Правомірна поведінка виступає як загальна форма реалізації суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків.

Саме правомірна поведінка становить сутність правопорядку. Через правомірну поведінку здійснюється управління суспільством, йогожиттєдіяльність. Основна маса виникаючих і діючих у суспільстві

правовідносин має у своєму підґрунті правомірну поведінку.равомірна поведінка завжди містить два моменти:

— інформаційний, тобто поінформованість громадянина про свої юридичніправа і обов'язки. Важливою є не тільки наявність розвинутого юридичногомеханізму захисту права на доступ до правової інформації, а й активнепрактичне використання його громадянами;

— поведінковий, тобто уявлення про законні способи здійснення своїхюридичних прав і обов'язків.

Слід зважити на те, що правомірна поведінка складається із елементів —правомірних вчинків, тобто таких, що мають суспільне корисний характер.

В основі правомірної поведінки лежить розуміння справедливості ікорисності розпоряджень правових норм, відповідальності передсуспільством і державою за вчинки, що є показником соціальної зрілості і юридичної грамотності особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]