Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гис отвты.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
386.55 Кб
Скачать

43. Проектування баз даних

У більшості випадків бази даних проектуються таким чином, щоб один або кілька атрибутів однозначно ідентифікували запис. Сукупність значень цих атрибутів називається ключем запису, а самі атрибути - ключовими атрибутами. Ключ запису можна розглядати як унікальне ім'я запису, за яким користувач завжди може знайти цей запис.

У реальному світі часто можна спостерігати однорідні об'єкти (будинки, водойми, населені пункти та ін.). Відповідно в базі даних такі об'єкти природно представляти у вигляді декількох екземплярів таких записів, тобто записів з однаковими атрибутами. Аналогічна ситуація має місце і зі зв'язками у базі даних є багато однотипних зв'язків, що з'єднують однотипні об'єкти.

У концептуальній схемі вся безліч однотипних записів подається одним абстрактним записом, що називають типом запису. Кожному типу записів відповідають ім'я і список атрибутів. Аналогічно безліч і наявних у базі даних однотипних зв'язків у концептуальній схемі відповідає один тип зв'язку.

У базі даних виділяють: постійні дані, що відрізняються від інших, більш мінливих, таких, як проміжні результати обробки даних; вхідні і вихідні дані; керуючі оператори; робочі черги – і взагалі всі службові дані, використовувані в процесі роботи. Природно, у процесі роботи постійні дані так само можуть зазнавати змін: створюються або видаляються об'єкти, змінюються значення параметрів, змінюється набір або порядок проходження параметрів у записі та ін.

Для обробки відносин між об'єктами бази даних розробляються спеціальні алгоритми, які представлені в конкретній реалізації бази даних відповідними програмними модулями.

Збереження даних у базі даних забезпечує централізоване керування, дотримання стандартів, безпеку і цілісність даних, скорочує надмірність і усуває суперечливість даних. База даних не залежить від прикладних програм. Створення бази даних і звернення до неї з здійснюються за допомогою системи керування базами даних(СКБД).

44. Моделі даних

Модель даних (англ. Data model) — абстрактне представлення реального світу, що відображає тільки ті об'єкти, що безпосередньо стосуються програми. Це, як правило, визначає специфічну групу об'єктів, їх атрибутивне значення і відношення між ними. В випадку ГІС, використовується механізм представлення і організації просторової моделі даних, або растрової моделі даних. Ієрархічні бази даних організовуються у вигляді дерев, що припускає нерівноправність між даними – одні дані виявляються жорстко підлеглі іншим. Така організація даних нагадує деякі схеми побудови баз знань в експертних системах і забезпечує високоефективний пошук інформації. Але ієрархічний підхід до організації баз даних має й очевидні недоліки, наприклад, необхідність жорстко визначати зв'язок між даними, що істотно ускладнює організацію інформації. Щоб перебороти подібні недоліки була запропонована мережна модель даних, у якій крім вертикальних зв'язків між даними, передбачалися й горизонтальні. Прикладом реалізації такої моделі може служити система директорій (фолдерів), що дозволяє організувати інформацію на жорсткому диску персонального комп'ютера. Інфологічна моделлю даних Адміністратор бази даних спочатку створює узагальнений неформальний опис створюваної бази даних. Це опис, виконаний з використанням природної мови, математичних формул, таблиць, графіків і інших засобів, зрозумілих всім людям, що працюють над проектуванням бази даних. Комп'ютеро-орієнтованими моделями - є можливість програмам і користувачів здійснювати доступ до збережених даних лише за їхніми іменами, не піклуючись про фізичне розташування цих даних.