Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова гра.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

2.1.4 Алгоритм розробки рольової гри

Розробка рольової гри включає в себе наступні елемени:

1.Формування картини модельованого світу.

2. Визначення правил гри.

3.Надання учасникам характеристик ролей

4. Розробка механізму проведення аналізу ролевої гри

Від того, наскільки продуманий цей пакет елементів, залежить весь хід гри. Розглянемо їх більш детально:

формування картини модельованого світу передбачає представлення умов та законів існування модельованого світу. Чим повніше і яскравіше вони будуть описаний, тим різноманітніше і продумано стануть дії гравців. Схема їх опису така: а) місце дії; б) час дії; в) діючі особи і займане ними положення; г) важливі події, що передували моделируемому періоду часу; д) ситуація, що склалася на початок гри;

– визначення правил гри є одним з головних елемнтів створення гри, тобто створення основного закону гри, тому його розробка повинна вестися з юридичної скрупульозністю, щоб уникнути різних тлумачень;

– характеристики ролей розробляються організаторами гри, або самими гравцями, за погодженням з організаторами. Характеристики допомагають учасникам краще усвідомити свою роль, визначити своє місце в світі, що моделюється і намітити лінію поведінки. Характеристики ролей повинні містити наступну інформацію: ігрове ім'я, вік, офіційні біографічні дані, нинішнє положення в суспільстві, ставлення до оточуючих, ігрову інформацію, цілі в грі.

Останнім етапом рольової гри є її аналіз. Бажано, щоб у ньому взяли участь усі гравці і ведучі, так як в цьому випадку аналіз виходить найбільш повним. Якщо це неможливо, ведучі повинні самі детально проаналізувати всі етапи організації та проведення ігор, врахувати всі успіхи і невдачі, розібратися в їх причинах.

Ведучі повинні розповісти гравцям про свій початковий задум, пояснити ті чи інші дії, які були виконані організаторами і ведучими, дати свою оцінку грі.

Гравці, в свою чергу, повинні проаналізувати хід гри в цілому, і свої дії в ній, а також організацію гри.

Після цього можна детально пропрацювати ключові моменти гри, знайти відповіді на питання: "Чому виникла та чи інша ситуація, до чого вона привела?". Ось тут якраз важливо отримати інформацію від якомога більшої кількості гравців, щоб відтворити повну картину. Якщо провідні мають достатній досвід, вони повинні аргументовано пояснити об'єктивні причини виникнення тієї чи іншої ситуації.

Все це сприяє нагромадженню досвіду в гравців і підвищенню рівня і культури гри в цілому. Навіть якщо гра, на загальну думку, не вдалася, не можна допустити, щоб аналіз її звівся до розбору взаємних образ або просто до критики дій ведучих. Необхідний спокійний і детальний розбір організації та проведення ігор, з урахуванням усіх факторів.

Крім усного аналізу бажано провести анкетування гравців з наступних питань:

1. Наскільки повно і зрозуміло була розроблена картина світу?

2. Наскільки універсальні і дієві були правила гри?

3. Наскільки повно Ви відчули свою роль?

4. Що вибивало Вас з ігрового образу?

5. Чи змогли Ви втілити свої ігрові плани, і якщо ні, то що цьому завадило?

6. Які ігрові моменти Вам найбільше сподобалися?

7. Які невдачі і помилки були допущені провідними при проведенні гри?

8. Хто з гравців, з Вашої точки зору, краще за всіх зіграв свою роль?

9. Яка Ваша думка про технічну сторону організації гри?

10. Що б Ви хотіли побажати організаторам гри на майбутнє?