Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригинал лк9.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
55.29 Кб
Скачать
    1. Творчі завдання

Шановний студенте! Пропонуємо Вам ряд завдань для формування рефлексивних умінь та закріплення теми заняття.

Завдання 1. Для опанування рефлексивною культурою Вам пропонується рефлексивний практикум, який включає ряд вправ. У основу його розробки було покладено підходи А.Бизяєвої [Бизяева А.А. Психология думающего учителя. – Псков: ПГПИ им.С.М.Кирова, 2004. – 216с.].

Вправа 1. «Внутрішній діалог із самим собою»

Для виконання рефлексивної діяльності потрібен стимул, у якості якого може виступати питання, яке включає особистісно значущу проблему. Визначтесь із нею та проведіть внутрішній діалог щодо її розв’язання. При виконанні вправи надавайте відверті відповіді. Слід пам’ятати, що рефлексія дає можливість побачити себе з боку, краще зрозуміти свої бажання та вчинки.

Вправа може виконуватись як письмово, так і усно. У разі письмового виконання отримані відповіді стають підставою для самозвіту з проблеми. Декілька послідовно проведених через деякий час рефлексивних процедур демонструють динаміку змін у існуючій проблемі.

Вправа2. «Внутрішній діалог з іншою людиною»

Дана рефлексивна вправа дозволяє «зазирнути» у внутрішній світ іншої людини, сформувати уміння розуміти та усвідомлювати дійсні мотиви їх вчинків і відносин. У цьому випадку відбувається подвійне віддзеркалення інформації, що дає можливість визначити і те, як Ви сприймаєтьсь і оцінюєтесь іншими.

Вправа 3. «Мій внутрішній співбесідник»

При виконанні вправи рекомендується робити нотатки у щоденник спостережень. Виберіть для виконання цієї вправи такий день, коли Ви не плануєте для себе нічого важливого. Це повинен бути Ваш звичайний день. Тримайте щоденник під рукою. Кожні дві години припиняйте свою діяльність і коротко занотовуйте суть того внутрішнього діалогу, який Ви вели з собою протягом минулого відрізку часу. Ця робота повинна займати декілька хвилин. У разі потреби часові проміжки можуть бути змінені. У кінці дня проведіть аналіз Ваших записів. Яким був внутрішній діалог: оптимістичним чи песимістичним, окриляв, чи, навпаки, спонукав до зневірення?

Вправа 4. «Сто питань»

Вправа розвиває Вашу здібність до формулювання запитань та проведення вдумливого самоаналізу. Продемонструємо її реалізацію на прикладі проблем, що виникають через втілення інженером-педагогом інноваційних технологій. Виконання вправи проводиться поетапно.

1 етап. Складіть список із сотні питань, які стосуються проблеми втілення інновацій у Вашу діяльність. У цьому переліку Ваші особистісні проблеми й проблеми Ваших товаришів, керівництва навчального закладу, вищих керівних органів тощо. Фіксуйте будь-які питання, що виникають у Вас, не турбуючись про правильність правопису або повторення одного і того ж питання іншими словами. Цю роботу можна провести за один раз, а можна розбити й на декілька етапів.

2 етап. Перечитайте список питань та підкресліть ті з них, які неодноразово повторюються. Сгрупуйте їх за напрямками. Наприклад, питання щодо переваг інноваційної діяльності, її недоліків, побоювань тощо. Яка з груп переважає? Визначтесь з причинами.

3 етап. Визначте у Вашому списку десять питань, які є для Вас найбільш важливими. Випишіть їх окремо у порядку їх значущості для Вас. Вдумливо проаналізуйте ці питання. Чому Ви обрали саме їх? Як давно з’явилися ці питання? Як Ви вважаєте, чи задають собі такі ж питання Ваші товариші? Яку відповідь Ви можете дати на них? Чому саме така відповідь?

Завдання 2. Проведіть рефлексивну роботу щодо визначення можливості застосування інновацій у власній діяльності, у разі наявності сумнівів щодо їх доцільності (табл. 3.14). Якщо необхідність втілення інновацій у педагогічну діяльність не викликає у Вас питань та до того ж Ви вже маєте, хай і незначний, досвід втілення їх у навчання, проведіть самоаналіз цієї роботи (табл. 3.15).

Таблиця 3.14