Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригинал лк9.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
55.29 Кб
Скачать

Карта кількісної оцінки діяльності викладача

Запропоновані форми роботи певною мірою готують майбутнього інженера-педагога до подальшого розвитку рефлексивної культури на другому етапі, а саме під час педагогічних практик. За цих умов ним проводиться рефлексія вже власної інноваційної діяльності. Як варіант наведемо карту самоаналізу студента-практиканта діяльності учнів ПТНЗ на інноваційному занятті (табл. 3.13).

Таблиця 3.13

Карта розширеного самоаналізу студента-практиканта діяльності учнів на інноваційному занятті

№ з/п

Питання

Аналіз питання

1.

Чи досягли мети інноваційні прийоми, застосовані мною у процесі формування мотивації до навчальної діяльності? Чи є необхідність у їх удосконаленні? Якщо є, то у чому вона полягає?

2.

Чи досягли мети інноваційні прийоми, застосовані мною у процесі викладу основного матеріалу? Чи є необхідність у їх удосконаленні? Якщо є, то у чому вона полягатиме?

3.

Чи досягли мети інноваційні прийоми, застосовані мною у процесі закріплення навчального матеріалу? Чи є необхідність у їх удосконаленні? Якщо є, то у чому вона полягатиме?

4.

Кому з учнів сподобалось використання інновацій? Чому?

5.

Кому з учнів не сподобалось, застосування інновацій? Чому?

6.

Чи були ситуації спонтанного використання інновації на уроці? Якщо були, то які з них були застосовані? Чи досягли вони мети?

Рефлексивна культура як компонент самосвідомості дозволяє майбутньому інженеру-педагогу визначати власне відношення до подій, формувати активну життєву позицію, позитивно впливати на механізми його саморозвитку.

9.4. Поняття портфоліо

Поняття «портфоліо» виникло у Західній Європі ще у XV-XVI століттях. За тих часів архітектори представляли замовникам свої будівельні проекти в особливій папці, яку називали «портфоліо». У сфері освіти портфоліо почали використовувати з середини 80-х років ХХ століття спочатку у навчальних закладах США, а пізніше – в Європі і Японії. Феномен застосування портфоліо серед педагогів США пояснюється ефективністю ідеї портфоліо як візитної картки викладача. Більше 1000 американських шкіл і ВНЗ активно використовують портфоліо як міру спроможності педагога як фахівця.

З початку 90-х років ХХ століття ідея застосування портфоліо почала розповсюджуватись на пострадянському просторі, а вже у 2000-х роках цей підхід завоював широку популярність.

На сьогодні немає єдиного узгодженого визначення поняття «портфоліо». Приведемо декілька його варіантів:

1. Портфоліо – це спосіб фіксації, накопичення і оцінки інд. За тих часів архітектори представляли замовникам свої будівельні проекти в особливій папці, яку називали «портфоліо». У сфері освіти портфоліо почали використовувати з середини 80-х років ХХ століття спочатку у навчальних закладах США, а пізніше – в Європі і Японії. Феномен застосування портфоліо серед педагогів США пояснюється ефективністю ідеї портфоліо як візитної картки викладача. Більше 1000 американських шкіл і ВНЗ активно використовують портфоліо як міру спроможності педагога як фахівця.

З початку 90-х років ХХ століття ідея застосування портфоліо почала розповсюджуватись на пострадянському просторі, а вже у 2000-х роках цей підхід завоював широку популярність.

На сьогодні немає єдиного узгодженого визначення поняття «портфоліо». Приведемо декілька його варіантів:

1. Портфоліо – це спосіб фіксації, накопичення і оцінки індивідуальних досягнень особистості.

2. Портфоліо – це колекція робіт і результатів діяльності особистості.

3. Портфоліо – систематичний і спеціально організований збір доказів, які використовуються для моніторингу знань, навиків і відносин тих, що навчаються.

4. Портфоліо – робоча файлова папка, що містить різноманітну інформацію, яка документує набутий досвід і досягнення особистості.

Отже портфоліо виконує наступні функції:

  • накопичувальна (збір різних матеріалів);

  • модельна (є засобом формування моделі індивідуального досвіду особистості, оскільки дозволяє виробляти свою індивідуальну стратегію діяльності).

Означені функції співпадають з визначенням поняття портфоліо, яке згідно Новітньому словнику іноземних слів і виразів тлумачиться як:

а)візитна картка, тобто сукупність відомостей про людину, організацію;

б) досьє, тобто зібрання документів, зразків робіт, фотографій, що дають уявлення про можливості, послуги фірми або фахівця.

Зауважимо, що дане поняття в українській мові використовується у чоловічому роді.

Технічно портфоліо може виконуватись на паперовому або електронному носіях. Найчастіше при розробці електронного портфоліо використовуються Word, Excel, Photoshop, CorelDraw та інші програми. Але у будь-якому випадку до його оформлення пред’являються наступні вимоги:

  • систематичність і регулярність самомоніторинга;

  • структуризація матеріалів, логічність і лаконічність всіх письмових пояснень;

  • акуратність і естетичність оформлення;

  • цілісність, тематична завершеність представлених матеріалів;

  • наочність і обґрунтованість презентації.

Однією з найбільш складних проблем на шляху опанування технологією портфоліо виступають проектувальні особливості його розробки. Розглянемо їх більш детально.