Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ Ч...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

2.2 Формули

Формули і рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка. Формули і рівняння в записці нумерують арабськими цифрами. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою, наприклад, формула (1.1) - перша формула першого розділу.

Пояснення символів, що входять до формул повинні бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка в тій послідовності, у якій символи приведені у формулі або рівнянні.

Поміщати позначення одиниць вимірювання на одному рядку з формулами не допускається.

Наприклад, для визначення ефективності збутової діяльності підприємства використовують показник рентабельності.

Рентабельність реалізації продукції Ррп, %

(2.3)

де Прп – прибуток від реалізації продукції, тис.грн;

Срп – собівартість реалізованої продукції, тис.грн.

Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою. При використанні косої риски позначення одиниць у чисельнику і знаменнику слід поміщати в рядок, а додаток позначень декількох одиниць у знаменнику треба брати в дужки.

При приведенні похідної одиниці, яка складається з двох і більше одиниць, не допускається комбінувати літерні позначення і найменування одиниць, тобто для одних одиниць приводить позначення, а для інших - найменування.

Не можна писати 1200 м/годину або 1200 м за год.

Правильний напис - 1200 м/год, 1200 метрів за годину.

У формулах і рівняннях при літерному позначенні величин між ними знаки множення ( крапка або знак "х") не ставлять. При підстановці числових значень між числами обов'язково потрібно ставити знак множення.

Переносити формули на наступний рядок допускається тільки на знаках операцій, що виконуються, причому знак на початку наступного рядка повторюють.

2.3 Ілюстрації

Ілюстрації можуть бути розташовані як по тексту документа, так і в кінці його. Ілюстрації мають бути виконані відповідно до вимог стандартів ЕСКД і СПДС. Допускається не нумерувати дрібні ілюстрації (дрібні рисунки), розміщені безпосередньо в тексті і на яких надалі немає посилань.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою. Наприклад, "Рисунок 3.2" - другий рисунок третього розділу. Ілюстрації при необхідності, можуть мати назву і пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація позначається словом «Рисунок...».

2.4 Таблиці

Цифровий матеріал оформляють у вигляді таблиць. На всі таблиці мають бути посилання в тексті записки. Таблиці, нумерують арабськими цифрами. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою. Наприклад, таблиця 4.2 - друга таблиця четвертого розділу. Таблиця може мати назву, яку пишуть малими літерами, крім першої великої і розміщують над таблицею.

При перенесенні частини таблиці назву поміщають лише над першою частиною таблиці. Над наступними частинами пишуть: «Продовження таблиці...» із зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф і рядків таблиці слід писати з великої літери, а підзаголовки граф - з малої літери, якщо вони складають одне речення із заголовком, або з великої літери, якщо вони мають самостійне значення.

Таблиця ------------ - -----------------------