Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ Ч...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

Рецензенти: Ігнатьєва І.А., д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту сфера послуг Київського національного університету технологій та дизайну. Мороз Л.А., викладач економічних дисциплін, викладач вищої категорії, викладач-методист.

Гайдей О.О.

Методичний посібник для виконання економічної частини дипломного проекту для студентів спеціальності 5.05050210 „Обслуговування та ремонт обладнання підприємств текстильної та легкої промисловості”,2011 р.

Розглянуто і схвалено:

Цикловою комісією обліково-аналітичних та економічних дисциплін

Протокол № _____ від „____” __________ 201__ р.

Методичною Радою коледжу

Протокол № _____ від „____” __________ 201__ р.

Зміст

Вступ ...........................................................................................................

4

1 Вимоги до виконання економічної частини дипломного проекту .....

5

1.1 Підбір та вивчення літератури ………………………………………

5

1.2 Підбір та обробка фактичного матеріалу …………………………..

6

1.3 Зміст економічної частини дипломного проекту…………………..

6

2 Порядок оформлення економічної частини дипломного проекту…..

7

2.1 Оформлення змісту. Побудова тексту ………………………………

7

2.2 Формули ………………………………………………………………

9

2.3 Ілюстрації …………………………………………………………….

10

2.4 Таблиці ……………………………………………………………….

10

2.5 Посилання, примітки ………………………………………………...

11

2.6 Складання списку використаних джерел …………………………...

12

3 Економічна частина ……………………………………………………

12

3.1 Виробнича програма ремонту ………………………………………

12

3.2 Розрахунок кількості бригад слюсарів-ремонтників, слюсарів-збірників і допоміжних працівників …………………………………….

13

3.3 Розрахунок завантаженості бригад ………………………………….

15

3.4 Кошторис РМВ ……………………………………………………….

16

3.5 Розрахунок витрат на середній і капітальний ремонт одного з видів обладнання …………………………………………………………

25

3.6 Розрахунок техніко-економічних показників і порівняння з даними базового підприємства ………………………………………….

27

4 Висновки ………………………………………………………………..

28

Література ……………………………………………………………….

29

Рецензія

на методичний посібник для виконання економічної частини дипломного проекту для студентів спеціальності 5.05050210 „Обслуговування та ремонт обладнання підприємств текстильної та легкої промисловості” підготовану викладачем економічних дисциплін ЧПЕК КНУТД Гайдеєм О.О.

Методичний посібник передбачає основні вимоги до виконання економічної частини дипломного проекту, та порядок оформлення, що дає можливість студентам у відповідності до існуючих стандартів вести правильне оформлення роботи.

Виконання економічної частини дипломного проекту надає можливості набуття студентами навичок самостійного виконання аналітичних досліджень, а саме: вміти провести аналіз плану виробництва продукції та сформованої системи ремонтної служби, яка забезпечую безперебійну роботу основних виробництв, узагальнити матеріали розрахунків технологічної та ремонтно-механічної частини дипломного проекту, провести відповідні економічні розрахунки економічної ефективності та зробити відповідні висновки та пропозиції, спрямовані на покращення господарської діяльності підприємства.

Завданням з розрахунку економічної частини дипломного проекту є практичне використання теоретичних знань з методики економічного аналізу, вміння дати оцінку господарської діяльності і визначити шляхи підвищення її ефективності на підставі конкретних розрахунків і виявлених резервів.

Методичний посібник надає ґрунтовні можливості оволодіння студентами теорією та методологією економічного аналізу діяльності підприємства, визначати чинники та резерви зростання ефективності його роботи.

Посібник може бути рекомендованим для організації процесу дипломного проектування для студентів-механіків за рівнем молодшого спеціаліста.

Рецензент: І.А. Ігнатьєва доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту сфери послуг КНУТД

Вступ

В умовах функціонування ринкових відносин перед підприємствами різних форм власності стоїть завдання пошуку підвищення ефективності господарювання, що в першу чергу залежить від вмілого застосування сучасних методів управління. Однією з найдієвіших функцій виконання економічних розрахунків та економічний аналіз. Особливою метою економічного аналізу є об’єктивна оцінка діяльності суб’єктів господарювання, виявлення та визначення величини невикористаних резервів і шляхів їх реалізації для подальшого зростання ефективності підприємств і зміцненню їх ринкових засад.

Важливим етапом оволодіння необхідними теоретичними знаннями і практичними навичками з питань економічних розрахунків та з питань економічного аналізу є виконання економічної частини дипломного проекту.

Метою виконання економічної частини дипломного проекту є набуття студентами навичок самостійного виконання аналітичних досліджень, а саме: вміти провести аналіз плану виробництва продукції та сформованої системи ремонтної служби, яка забезпечую безперебійну роботу основних виробництв, узагальнити матеріали розрахунків технологічної та ремонтно-механічної частини дипломного проекту, провести відповідні економічні розрахунки економічної ефективності та зробити відповідні висновки та пропозиції, спрямовані на покращення господарської діяльності підприємства.

Завданням з розрахунку економічної частини дипломного проекту є практичне використання теоретичних знань з методики економічного аналізу, вміння дати оцінку господарської діяльності і визначити шляхи підвищення її ефективності на підставі конкретних розрахунків і виявлених резервів.

У процесі виконання даної частини студент повинен показати ступінь оволодіння теорією та методоголією економічного аналізу, уміння самостійно організовувати та здійснювати аналіз діяльності підприємства, визначити чинники та резерви зростання ефективності його роботи, давати рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Виконання даного розділу проводиться студентами самостійно з врахуванням даних розрахунків технологічної та з дотриманням рекомендованої структури та вимог до її написання та оформлення, які передбачені даним методичним посібником.

1 Вимоги до виконання економічної частини дипломного проекту

Виконання розрахунків і оформлення економічної частини дипломного проекту – це один із основних моментів поглибленого дослідження та закріплення знань з вивчення дисципліни „Економіка організація та планування виробництва”.

При виконання економічної частини дипломного проекту вирішуються такі задачі:

  • закріплення одержаних теоретичних знань і застосування їх до розв’язання практичних питань;

  • розвиток навичок в області техніко-економічних розрахунків;

  • проведення економічного аналізу залежності між окремими техніко-економічними показниками.

Економічна частина дипломного проекту повинна відповідати таким вимогам:

  • повинні використовуватись законодавчі акти, постанови, інструкції, національні стандарти та інші нормативні документи, що діють на момент виконання роботи;

  • економічна частина повинна бути самостійним дослідженням, присвяченим вирішенню актуальних питань економічного аналізу діяльності підприємств;

  • необхідно використовувати практичний матеріал діяльності підприємств та установ;

  • економічна частина повинна виконуватись з використанням найраціональніших методик аналітичних досліджень, що забезпечать пошук найоптимальніших шляхів економічного розвитку конкретного підприємства.

1.1 Підбір та вивчення літератури

В основу повинні бути покладені законодавчі акти України, постанови Уряду, положення, інструкції з питань удосконалення господарського механізму, бухгалтерського обліку та економічного аналізу. Допомогу у виборі необхідної літератури повинен надати керівник.

В процесі вибору і вивчення літератури необхідно робити відповідні записи, підбирати цифрові дані з вказівкою сторінки книги, звідки взята цитата чи інші дані для виконання економічної частини. На цьому етапі необхідно звернути увагу на основні питання, які вивчаються, робити висновки, пропозиції, критично підходити до питання дослідження, вивчати протиріччя між джерелами інформації та обирати найоптимальніший варіант дослідження.

Відбираючи літературу, слід звернутися до видань останніх років, у яких найповніше відображена діюча практика аналізу і те нове та прогресивне в аналітичній роботі, що слід використовувати при розробці основних питань вибраної теми.

Обсяг та характер практичного матеріалу залежить від теми роботи.

Для отримання необхідної інформації студент повинен використовувати не тільки підручники чи посібники, але й спеціалізовані періодичні видання та Інтернет-ресурс.

Використані джерела необхідно вказати в кінці виконаної роботи в алфавітному порядку.

Виконуючи роботу слід використовувати матеріали конкретного підприємства, що надасть роботі практичної значимості і забезпечить самостійність студентів у виконанні роботи.

1.2 Підбір та обробка фактичного матеріалу

Основними джерелами інформації, які використовуються для аналітичних розрахунків, є річна звітність підприємства, річні плани економічного та соціального розвитку, дані бухгалтерського обліку та інші.

Всі планові та звітні дані після арифметичної перевірки підлягають аналітичній обробці. На їх основі оцінюють виконання планових завдань, зміну показників в динаміці, дотримання норм та нормативів, вивчаються вплив факторів на величини відхилень, виявляються резерви підвищення ефективності діяльності підприємства. З цією метою проводять необхідні розрахунки та складаються аналітичні таблиці.