Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання РГР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Методичні вказівки до розрахунково-графічної роботи

Управління базами даних в середовищі MICROSOFT ACCESS”

1. Мета завдання

Метою завдання є закріплення практичних навичок роботи з багатотабличними базами даних в середовищі MICROSOFT ACCESS.

 

2. Задачі роботи

Створення багатотабличної БД; обробка даних в ній шляхом вибірки і сортування; створення звіту і графіки.

3. Зміст роботи

Звіт про виконану роботу повинний містити назву роботи, її задачі і опис послідовності виконання;

Результатом роботи є пояснювальна записка і файл на дискеті. До звіту додається дискета із виконаним завданням.

 

4. Вимоги до пояснювальної записки

Завдання виконується на аркушах формату А4 у відповідності до вимог стандарту. Записка повинна містити:

 номер варіанта і умову завдання;

 структури створюваних таблиць;

 таблиці з даними;

 схему даних;

 бланк і результат сортування;

 бланки і результати запитів;

 бланк і результат звіту;

 діаграму;

 послідовність виконання команд для виконання усіх завдань.

 

5. Порядок виконання роботи

5.1. Сформувати структури таблиць, необхідні для виконання заданої БД, визначити ключову таблицю і ключове поле. Обґрунтувати цей вибір.

5.2. Увести в ключову таблицю не менш 20 записів. Заповнити посилальну (ссылочную) таблицю використовуючи майстер підстановок для копіювання сполучених (сопряженных) полів з ключової таблиці. Створити схему даних.

5.3. Сформувати і виконати запити по критеріям, заданим у варіанті завдання. В одному із запитів створити на свій розсуд поле що обчислюється. Результати усіх запитів зберегти. Запити повинні виконуватись по двом пов'язаним таблицям. Поля для запитів вибираються виходячи з особливостей і вимог конкретної БД.

5.4. Провести сортування записів у відповідності з варіантом. Сортування виконується для таблиць, що містять результати запитів (див. п. 5.3).

5.5. Скласти звіт у відповідності з варіантом. Створюваний звіт, виходячи з особливостей конкретної БД, обов'язково повинний задовольняти наступним вимогам:

 складатися по результатам запиту по двом пов'язаним таблицям;

 повинний мати заголовок і примітку звіту, верхній і нижній колонтитули сторінок, заголовок і примітку групи;

 по можливості виключити повторювані значення в групах;

 містити як мінімум одне поле що обчислюється;

 мати підсумкові значення за групами і за звітом в цілому;

 при виборі полів, використовуваних для групування і підведення підсумків керуватися логікою їх змісту;

5.6. Побудувати діаграму на основі даних одного із запитів. Використовуваний для побудови діаграми запит, повинний містити у відповіді не менш трьох записів.

 

6. Перелік тем для складання баз даних

Теми для баз даних необхідно вибрати згідно списку групи.

6.1. ПродукціяПоставки.

Підприємство (господарство) виготовляє декілька найменувань продукції. Характеристиками продукції можуть бути такі параметри, як: її вид, державний стандарт на неї, ціна і т. ін. Кожний вид продукції може брати участь в декількох поставках. Про постачання необхідно знати: споживача, дату, № документа, по якому виготовлена поставка, обсяг поставлених товарів і їх ціну і т. ін.

6.2. Співробітники - Зарплата по місяцям.

На підприємстві зберігаються анкетні дані усіх співробітників: П.І.Б., домашня адреса, дата народження, посада і т. ін. Кожному співробітнику щомісяця нараховується заробітна плата, виходячи з його тарифу, розряду, окладу, різних коефіцієнтів, надбавок, які можуть змінюватися (місяць, кількість робочих днів, годинна тарифна ставка, коефіцієнт, премія і т. ін.).

6.3. Співробітники - Діти співробітників.

Є анкетні дані усіх співробітників підприємства: табельний номер, прізвище, ім'я, по батькові, домашня адреса, дата народження, посада, кількість дітей і т. ін. У кожного співробітника є діти, анкетні дані яких, також повинні бути враховані.

6.4. Підрозділи господарства - Робітничі приміщення.

У господарстві є декілька виробничих підрозділів: контора, ферми, машинний парк, молочний завод, пекарня і т. ін. Кожний з підрозділів має свою адресу, відповідальне особу, лицьовий рахунок і т. ін. В свою чергу, у кожного з цих підрозділів може знаходитися у розпорядженні декілька виробничих приміщень (наприклад, у розпорядженні молочного заводу можуть знаходитися: цех по переробці молока, пакувальний цех, склад). Характеристиками виробничих приміщень є: назва, площа, етажність, обладнання і т. ін.

6.5. Замовлення - Комплектуючі

Підприємство для ремонту техніки щомісяця формує пакет замовлень на комплектуючі вироби. Замовлення характеризують такі параметри, як, наприклад: № замовлення, дата, замовник, виконавець, дата виконання і т. ін. В кожному замовленні може бути декілька виробів, кожний з яких має своє найменування, стандарти, ціну, кількість в замовленні і ін.

6.6. Господарства - Продукція

В районі є декілька господарств різних профілів. До характеристик господарства можуть відноситися: № господарства, назва, юридична адреса, відповідальна особа, профіль і т. ін. Кожне господарство виготовляє декілька видів продукції, які мають найменування, стандарт, ціну, кількість і т. ін.

6.7. Господарства - Угіддя

В районі є декілька рільничих господарств, кожне з яких має № господарства, адресу, відповідальну особу, лицьовий рахунок і т. ін. Кожне господарство на різних своїх полях вирощує різні культури. Тут бажано вказати: № поля, площу, вид оброблюваної культури, її врожайність і т. ін.

6.8. Машини - Перевезення

В автопарку є різні транспортні засоби. Кожне з них характеризується своєю маркою, вантажопідйомністю, потребою в паливі і ін. Кожним транспортним засобом в тиждень провадиться декілька перевезень, про які необхідно знати: пункт призначення, відстань до нього, обсягом перевезеного вантажу, П.І.Б. водія і т. ін.

6.9. Машини - Види робіт

В господарстві є різні технічні засоби. Кожне з них характеризується своєю маркою, різним тягокласом або опором, потребою в паливі і ін. Кожним технічним засобом здійснюється декілька видів робіт, наприклад оранка, посів, культивація і т. ін.

6.10. Поле - Внесення добрив

В господарстві є поля, на яких вирощуються різні сільськогосподарські культури. До характеристик поля можуть відноситися номер поля, площа, відповідальна особа, вид культури, виснаженість ґрунту і т. ін. Є також відомості про внесення різноманітних добрив на ці поля за останні декілька років і вплив їх на врожайність (рік, поле, вид добрива, норма внесення, врожайність і т. ін.)

6.11. Тварини - Вакцинація

На тваринницьких фермах господарства утримуються різні групи тварин. Кожна група характеризується видом тварин в ній наприклад, молочні поросята, кнури, свиноматки, бички і т. ін., кількістю тварин в групі, номером ферми і т.д. Кожній групі необхідно зробити в різні терміни декілька щеплень. Про щеплення необхідно знати: їх вид, тип вакцини, дату, дозу щеплення і т. ін.

6.12 Тварина - продуктивність.

На тваринницьких фермах господарства утримуються різні групи тварин. Кожна група характеризується видом тварин, кількістю тварин в групі, породними характеристиками і ін. Кожна тварина характеризується продуктивністю в певні періоди (наприклад: надої по місяцям року, прирости ваги, настриг вовни з овець і т. ін.)

6.13 Поліклініка – щеплення.

Є дані дітей: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, адреса і т. ін. Кожній дитині необхідно зробити декілька щеплень. Про щеплення необхідно знати вид, дозу, дату проведення, самопочуття дитини і т. ін.

6.14 Будівельні управління - Нові об'єкти.

В місті є декілька управлінь, які характеризують наступні параметри: назва, директор, юридична адреса, кількість робітників. Кожне управління має декілька об'єктів, які характеризуються назвою об'єкта, майстром, датою уведення об'єкта в експлуатацію і т. ін.

6.15 Ліки - Аптечний склад.

Характеристиками ліків є № ліків, найменування, виробник, термін придатності, умови збереження, ціна і т. ін. Ліки зберігаються на складі і відомо: № секції, № полиці, кількість упакувань, дата надходження, і т. ін.

6.16 Автобуси - Маршрути.

В місті діє декілька маршрутів, про які відомо: № автобуса, П.І.Б. водія, марка, виробник, місткість, марка палива і т. ін. Кожний автобус може виконувати декілька маршрутів, про які необхідно знати № маршруту, його довжину, час в дорозі, кількість зупинок і т. ін.

6.17 Районний відділ освіти - Школи.

В місті є кілька районних відділів освіти, про які відомо: № районного відділу освіти, район, адреса, завідуючий, кількість шкіл і т. ін. Про школу маються наступні дані: № школи, директор, адреса, кількість учнів, площа школи, рік заснування і т. ін.

6.18 Район – населені пункти.

Про область відомо: назва, площа, столиця, чисельність населення в області, кількість районів і т. ін. В кожному районі є декілька міст, селищ, сіл що мають наступні характеристики: назву міста, селища, села, мер, селищний (сільській) голова, чисельність населення, площа, рік заснування і т. ін.

6.19 Факультет - кафедри.

В інституті є декілька факультетів. До характеристик факультету відносяться: № факультету, назва, декан, заступник декана, кількість студентів, рік заснування, кількість кафедр і т. ін. Про кафедри відомо: назва кафедри, зав. кафедрою, кількість викладацького складу, рік заснування і т. ін.

6.20 Комп’ютерний клас - Комп'ютери.

В комп’ютерному класі є декілька комп'ютерів. До характеристик класу відносяться: № класу, лаборант, площа, освітленість, кількість комп'ютерів і т. ін. Про комп'ютери відомо: тип комп'ютера, фірма-виробник, рік випуску, наявність мишки, об’єм пам'яті і т. ін.