Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word232426.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….2

    1. Характеристика виробу і його технологічність…………………………………..3

    2. Вибір і обгронтування матеріалу зварної конструкції, його характеристика……………………………………………………………………..6

    3. Технічні умови на виготовлення виробу……………………………………........8

2. Технологічний процес виготовлення…………………………………………….10

2.1.Вибір типу виробництва і його характеристика…………………………………10

2.2 Вибір методів заготівель………………………………………………………….12

2.3 Заготівельні операції,застосування встаткування…………………………........14

2.4 Вибір і обґрунтування методу зборки,зварювального встаткування………….22

2.5 Вибір способів зварювання,обґрунтування……………………………………...24

2.6 Вибір присадочних матеріалів,флюсів і газів…………………………………...27

2.7 Розрахунок і вибір режимів зварювання…………………………………………29

2.8 Вибір зварювального встаткування й джерел живлення……………………….33

2.9 Технологічний процес зварювання………………………………………….........35

2.10 Проектування складально-зварювальних пристосувань і оснащення……….

3. Контроль якості борту перехідного…………………………………………........36

4. Нормування часу………………………………………………………………........38

5. Встановлення розрядів робіт і робочих…………………………………………...40

6. Охорона праці………………………………………………………………….........43

Список використаних джерел………………………………………………………45

Вступ

Зварюванням називається процес одержання нероз'ємних з'єднань за допомогою становлення міжатомних зв'язків між частинами, що зварюються, при їхньому нагріванні або пластичному деформуванні, або спільній дії того й іншого (ДСТ-2601-84). Розрізняють два основних найбільш розповсюджені види зварювання: зварювання плавленням і зварювання тиском. Сутність зварювання плавленням полягає у тому, що метал по краях частин, що зварюються, оплавляється під дією теплоти джерела нагрівання. Джерелом нагрівання може бути електрична дуга, газове полум'я, розплавлений шлак, плазма, енергія лазерного полум'я. При усіх видах плавленням рідкий метал, що утвориться, однієї кромки з'єднується і перемішується з рідким металом іншої кромки, створюється загальний об'єм рідкого металу, що називається зварювальною ванною. Після затвердіння металу зварювальної ванни виходить зварний шов. Сутність зварювання тиском полягає в пластичному деформуванні металу про кромках частин, шляхом їхнього стиску під навантаженням при температурі нижче температури плавлення. Зварний шов виходить у результаті пластичної деформації. Зварюванням тиском добре зварюється тільки пластичні метали: мідь, алюміній, свинець і ін. (холодне зварювання). Серед великого розмаїття різних видів зварювання плавленням ведуче місце займає дугове зварювання, при якому джерелом теплоти є електрична дуга.

Зварювання як спосіб нероз'ємного з'єднання металів і сплавів відома ще з VIII століття до нашої ери. У ті далекі часи зварювалися виробу з міді і її сплавів. Виріб спочатку сильний розігрівалося, а потім здавлювалося, і виходило зварене з'єднання, виконане способом ковальського зварювання. Явище електричної дуги, відкрите в 1802 році професором фізики, медикохирургической академії Василем Володимировичем Петровим. Російський винахідник, інженер Микола Миколайович Бенардос в 1881 році винайшов спосіб дугового зварювання вугільним електродом. Це відкриття вдосконалив росіянин інженер Микола Григорович Славянов, він замінив вугільний електрод на металевий електрод, і запропонував використовувати шлаки для шва, шов ставав міцним і надійним. Зварювання з початку свого зародження завжди носила яскраво виражений прогресивний характер. За невеликий відрізок часу з моменту винаходу з'єднання металів електродуговим способом зварювання від ремонтної й відбудовної технології стала незамінним масовим технологічним процесом з'єднання матеріалів у всіх провідних галузях промисловості й будівництва. Сьогодні діапазони застосування зварювальних технологій простираються від підводної до космічного зварювання, від зварювання низьколегованих сталей до високолегованих, від зварювання чавуну практично всіх кольорових металів і їх сплавів до зварювання полімерних і інших неметалічних матеріалів. Зварювання використовується для створення надійних нероз'ємних з'єднань різних елементів, конструкцій і споруджень. Зварювання потрібна виробництву, будівельним і ремонтним організаціям. Сьогодні зварювання знаходить також широке застосування в побутовій техніці й житлово-комунальнім господарстві.

У промисловім будівництві бригади зварників споруджують, наприклад,

нафтопроводи довжиною в тисячі кілометрів, де якість кожного шва важко

переоцінити.

1.1.Характеристика виробу і його технологічність

Борт перехідний він є складальною частиною живильної системи вугільного комбайну.

Складається з:

1.Стрічка – 2шт

2.Стрічка – 2шт

3.Борт – 1шт

1490(+/-)4.0

4Кутик – 3шт

117

5.Планка – 1шт

193+-1,5

6.Планка(-01) – 1шт

8 .Накладка – 2шт

290+-2,0

Технологічність конструкції борту перехідного є можливість поділити її на окремі вузли і підвузілля , які можуть бути складені й зварені на спеціальних робочих місцях із застосуванням високопродуктивного складально-зварювального оснащення. Для збору борту перехідного застосовуються листи та стрічки. Найбільш якісним зварюванням для борту перехідного є напівавтоматичне зварювання у середовищі захисних газів. При зварюванні борту , шви доступні, є можливість встановлювати деталі в зручне для зварювання положення.

Умови роботи

Борт перехідний входить у живильник,він призначений для навантаження відбитої гірської маси на скребковий конвеєр комбайна . Являє собою нахильний стіл з двома навантажувальними зірками та індивідуальними гідроприводами.

1.2.Вибір і обгронтування матеріалу зварної конструкції, його характеристика

Матеріал для зварювання борту перехідного вибирається з таких ознак:

- границя міцності,твердість,ударна в`язкість.

Також експлуатаційним характеристикам:

- зносостійкість,корозійна стійкість,жаростійкість.

Цим критеріям відповідає сталь ВСт3пс. Сталь звичайної якості, марки3, гарантовані механічні властивості й хімічний склад. Сталь у меншої степені насичена газами, більш однорідна по розподілу домішкових елементів. Міцність вуглецевої сталі закономірно зростає з підвищенням вмісту вуглецю в її складі та зменшення з підвищенням товщини прокату. Температурна область застосування може охоплювати діапазон від -40 до +425*С. Зварювання сталі без підігріву та без наступної термообробки. Ця сталь найбільш підходить для зварювання борту перехідного.

Таблиця 1-Хімічний склад сталі ,(%)

Марка

металу

Держстандарт

Зміст елементів

ВСт3пс

ГОСТ 19903-74

ГОСТ 82-70

С

Si

Mn

Cr

Ni

P не більш

S не більш

0,14-

0,22

0,05-

0,17

0,4-

0,65

До

0,3

До

0,3

До

0,4

До

0,5

Таблиця 2- Технологічні властивості сталі ВСт3пс

Зварюваність

Без обмежень

Флокеночутливість

Не чутлива

Схильність до відпускної крихкості

Не схильна

Визначення зварюваності сталі,еквівалентом вуглецю Секв, підраховується за формулою:

Секв= Mn/6 + Cr/5 + Ni/15 + Cu/13 + P/2=0,5/6 + 0,2/15 + 0,2/2=0,19%

Секв=0,19% Сталь ВСт3пс зварюється добре.

Зварюваність – це властивість металів давати при певних технологічних умовах добро якісне зварне з’єднання без тріщин і істотного погіршення механічних і фізико-хімічних властивостей металу.

Добра зварюваність низьковуглецевої сталі ВСт3пс характеризується міцним зварним з’єднанням з основним металом без зниження пластичності в біля шовній зоні і без тріщин у металі шва. Зварювання без обмежень,у широкому діапазоні режимів зварювання незалежно від товщини металу,жорсткості конструкції,температури навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]