Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist_doc.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
425.22 Кб
Скачать

7. Сутнісна характеристика контролю

Контроль – самостійна функція управління, система спостереження та перевірки процесу функціонування та фактичного стану обєкта управління з метою виявлення ефективності прийнятих управлінських рішень та інформування про ці явища керівників для усунення несприятливих ситуацій, якщо вони були виявлені.

Предметом є стан та поведінка об’єктів управління, яка може бути описана системою показників, за допомогою яких можна встановити якісний стан об’єкта.

Економічний контроль – система наукових знань, спрямована на виявлення та усунення негативних явищ у розвитку продуктивних сил та виробничих відносин з метою їх регулювання відповідно до завдань розбудови нац.. економіки.

Предметом ек. контролю є комплекс госп. процесів і фінансових відносин сфери матеріальних відносин, матеріального виробництва та невиробничої сфери.

Обєктом ек. контролю є центри фінансової відповідальності.

Контроль повинен бути обєктивним(незацікавлене і неупереджене виконання особами, що зд. перевірку), оперативним(виявлення недоліків якомога раніше), безперервним (систематичне виконання контр. функцій), всеохоплюючим (пошир. на всі сфери), науковим (використання останніх досягнень науки), економічним (здійснення якнайменшою кількістю персоналу) та дієвим (активний вплив котролюючих органів на підконтрольні обєкти).

Складові елементи: контрольні перевірки, аудит, ревізії та судово-економічні експертизи.

8. Функції та види контролю

Функції:

  • інформаційна (пошук та збирання інформації про об’єкт управління, порівнюється фактичне виконання з поставленими цілями)

  • корекційна (встановлюють спосіб та конкретні заходи щодо усунення виявлених розбіжностей)

Види:

  1. Залежно від підпорядкування об’єкта та суб’єкта контролю

  • внутрішній (зд. спец. контролюючі органи конкретного відомства на п-вах своєї системи)

  • зовнішній (зд. органи державного, громадського та незалежного контролю на непідлеглих їм п-вах)

  1. За інформаційним забезпеченням

  • документальний (законність та достовірність госп. операцій)

  • фактичний (встан. дійсного стану об’єкта)

Форми контролю:

  • попередній

  • поточний (в процесі виконання госп операцій, з метою виявлення відхилень)

  • заключний(ретроспективний) він поділяється на рахункові перевірки звітності, тематичні перевірки (з визначеного кола питань) , ревізії (перевірка первинних документів, фактичної наявності грошових коштів та тов-мат. цінностей).

9. Процес здійснення контролю діяльності підприємства

План п-ва і плани його підрозділів повинні містити ті оціночні критері(стандарти), які дозволяють визначити якість і ефективність виконаної роботи.

Етапи процесу контролю:

  • конкретизація стандартів (їх часові рамки, конкр. критерій за яким оц.. робота)

  • співставлення фактичних результатів із нормативними (масштаб доп. відхилень, визнач. результатів, їхпорівн. із стандартами)

  • розробка практичних коректуючи рекомендацій і їх впровадження у діяльність підприємства(менеджер визнач. які дії необхідно приймати,чи втручатись у роботу, ліквідація відхилень, зміна стандартів)

Вимоги:

  • повинен доручатись особам компетентним

  • працівники, що проводять контроль не повинні бути пов’язані єдиними матеріальними інтересами із підконтрольними підрозділами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]