Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
494.37 Кб
Скачать
  1. Виробнича структура і структура управління

Відкрите акціонерне товариство «Харківський тракторний завод» (далі ВАТ «ХТЗ») засноване відповідно до Закону України «Про господарські товариства», Цивільного та господарського кодексів.

Підприємство у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, Указами та розпорядженнями Президента України, іншими нормативними актами і Статутом.

ВАТ «ХТЗ» є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках, товарний знак, який реєструється відповідно до законодавства України, фірмовий бланк, печатку та штамп зі своєю назвою.

Головним органом управління Товариства є Загальні збори акціонерів, які діють і ухвалюють рішення відповідно до Статуту Товариства. В період між скликаннями Загальних зборів акціонерів його представляє Наглядова Рада, яка може вирішувати всі питання за винятком питань, віднесених до виняткової компетенції Загальних зборів акціонерів. Наглядова Рада також діє на підставі Статуту Товариства. В компетенцію Загальних зборів акціонерів і Наглядової Ради входить рішення загальних стратегічних питань, пов'язаних з напрямом і шляхами розвитку Товариства.

Рішення питань, пов'язаних з поточною діяльністю Товариства, згідно Статуту Товариства віднесено до компетенції виконавчого органу – Правління. На чолі виконавчого органу ВАТ «ХТЗ» стоїть Голова Правління. Виконавчий орган і його Голова діють на підставі Статуту Товариства. Згідно Статуту ВАТ «ХТЗ» в проміжках між засіданнями Правління Голова Правління виконує обов'язки Генерального Директора. В безпосереднє підпорядкування Генерального Директора входять директори за напрямками, яким у свою чергу підпорядковані керівники структурних підрозділів.

Введення на підприємстві колегіального виконавчого органу – Правління обумовлено необхідністю прийняття правильних злагоджених управлінських рішень по всіх напрямах поточної діяльності підприємства (в області технічної, фінансової, кадрової політики, маркетингу, комерційної діяльності, управління виробництвом і т.д.). Наявність колегіального виконавчого органу на підприємстві дозволяє більш широко використовувати досвід і знання всіх структурних підрозділів і ланок управління для вирішення конкретних задач, що стоять перед Товариством. Рішення Правління є обов'язковими для всіх структурних підрозділів і посадовців підприємства. Члени Правління несуть колегіальну відповідальність за рішення, прийняті Правлінням.

Разом з тим всі функції управління на підприємстві чітко розподілені між директорами за напрямками, які несуть відповідальність за їх виконання перед Головою Правління, що виключає можливість ухвалення рішень в рамках кожного напряму діяльності без прийняття на себе відповідальності за результат.

Делегування повноважень, обов'язків, прав і відповідальності на підприємстві здійснюється зверху вниз: від Голови Правління – директорам за напрямками, від директорів за напрямками – керівникам структурних підрозділів, від керівників структурних підрозділів – конкретним виконавцям. Це забезпечує охват всіх функцій управління в рамках розподілу функціональних обов'язків між структурними підрозділами і посадовцями і виключає можливість упущення окремих функцій.

Оскільки організаційна структура управління підприємством повинна забезпечувати максимальну ефективність його господарсько-економічної діяльності, то структура управління підприємства залежить від зовнішніх і внутрішніх факторів, що змінюються (обсяги виробництва, кон'юнктура ринку, способи просування продукції на ринок, досягнення науково-технічного прогресу, зміни в законодавстві).

Основними принципами побудови організаційної структури ВАТ «ХТЗ» є:

  1. Забезпечення ефективності і оперативності управління.

  2. Гнучкість організаційної структури.

  3. Оптимізація чисельності працівників по функціях управління.

  4. Забезпечення ефективної роботи підприємства і ефективної взаємодії між підрозділами.

  5. Економічність організаційної структури.

В процесі діяльності підприємства організаційна структура зазнала ряд змін направлених на вивчення результатів роботи підприємства, проте при цьому загальний принцип побудови організаційної структури не змінився.

Організаційна структура ВАТ «ХТЗ» представлена на рисунку 1., вона носить лінійно-функціональний характер.

Вибір лінійно-функціонального методу побудови організаційної структури підприємства обумовлений тим, що саме такий тип структури в умовах виробництва, що склалися, забезпечує найбільшу ефективність виробничо-економічної діяльності ВАТ «ХТ3».

Лінійно-функціональний характер підприємства полягає в наступному.

Адміністративно-управлінський і інженерно-технічний персонал підприємства розподілений по відділах залежно від виконуваних функцій. Чисельність фахівців і службовців по функціях управління, а також кількість існуючих на підприємстві відділів встановлені на основі об'ємів робіт по кожній функції управління і типових нормативів чисельності. Кожний відділ є самостійним структурним підрозділом, наділеним певними функціями і входить в підпорядкування того або іншого директора за напрямком. Безпосереднє керівництво діяльністю відділів здійснюють начальники відділів.

Така система організації праці, заснована на функціональному підході до формування організаційної структури, веде до впорядкування і централізації кожної функції управління в рамках певного структурного підрозділу, що зрештою впливає на якість виконання даної функції.

Виробничі підрозділи (основні і допоміжні) підрозділяються на цехи і дільниці залежно від замкнутості виробничого циклу, складності виготовляємої продукції, чисельності. Для кожного цеху, дільниці характерна своя спеціалізація. В цехах і на виробничих дільницях діє лінійне керівництво. Лінійними керівниками є начальники цехів, їх заступники, начальники дільниць, старші майстри і майстри. Норми керованості (кількість підлеглих) для лінійних керівників встановлюються з урахуванням виробництва на кожній ділянці. Чисельність основних робітників встановлюється на основі виробничої програми. Чисельність допоміжних - на основі норм обслуговування. Лінійна структура цехів і дільниць направлена на досягнення максимальної ефективності роботи виробництва (обсяги, якість, собівартість).

Вся система організації праці на підприємстві направлена на досягнення максимальної віддачі від кожного працівника за рахунок чіткої регламентації його обов'язків, прав і відповідальності, досягнення максимальної завантаженості працівників за рахунок зниження непродуктивних витрат робочого часу шляхом застосування заходів НОТ, оптимізації організаційної структури і чисельності працівників за рахунок правильного розподілу функціональних обов'язків і виключення дублювання функцій, а також на поліпшення результатів господарської діяльності підприємства за рахунок стимулювання підвищення ефективності праці кожного робітника.

Підприємство здійснює виробничу та комерційну діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства України та Статуту, інших актів товариства, що не суперечать законодавству України.

Товариство веде бухгалтерський, податковий і статистичний облік і несе відповідальність за їхню вірогідність відповідно до чинного законодавства України.

Підприємство несе відповідальність по своїм зобов'язанням у межах закріпленого за ним майна відповідно до чинного законодавства України. Підприємство не несе відповідальність по зобов'язанням держави.

ВАТ «ХТЗ» має право укладати угоди /контракти/, зокрема угоди купівлі-продажу, підряду, перевезення, страхування майна, доручення і комісії тощо, набування майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки, виступати в суді, в господарському суді.