Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом люцерна.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
353.24 Кб
Скачать

3.2.4. Підготовка насіння до сівби, розрахунок норми висіву та сівба

Спостереження та бiометричнi замiри свiдчать, що через 30 днiв пiсля повних сходiв, коли рослини вступали в конкуренцiю за життєво необхiднi фактори (свiтло, волога, елементи живлення), темпи середньодобового лiнiйного приросту на дiлянках з нормами висiву (12-14 кг/га) були бiльшими, нiж на дiлянках з висiвом 2-4 кг/га незалежно вiд способу сiвби. Щоб досягтивисокої врожайності, потрібно висівати лише високоякісне, кондиційне насіння районованих сортів. Особливу увагу приділяють очищенню посівного матеріалу від насіння бурянів. Не можна висівати насіння люцерни забруднене карантинними бурянами – повитицею, гірчаком рожевим, свинориє. Обовязковим заходом підготовки насіння є загачення мікроелементами, інокуляції протруюванням. Присутність у насінній партії «твердого насіння», я ке є потенційно всхожим, знижають загальну польову схожість. Тому не можна допускати ,щоб у партії їх було більше 20%.Протравлення насіння препаратом Фундазол, захищає молоді сходи люцерни від зараження хворобами, які поширюються з посівним матеріалом. [33]

Заходи по підготовці посівного і посадкового матеріалу

Захід

Мета і завдання

Препарат, норма витрати, г/кг

Термін

Протравлення

Боротьба з хворобами і грунтонаселяючими шкідниками

Бенлат, СП(500г/кг); СП(500+300г/кг); ТМТД, СП(800 г/кг); фундазол, СП(500 г/кг).

За 5-15 днів або 1-1,5 міс.

Скорификация

Перевірка на схожість із-за твердокамінної

За 1 міс. до посіву

Доведено, що найбільш продуктивні насінники формуються при зменшених нормах посіву. Норму висіву диференціюють залежно від зони та способу сівби. Люцерну на насіння вирощують в спеціалізовани сівозмінах. Ширина міжрядь 70 см. Норма висіву 1-5 кг/га.Сіють насінням районованих сортів не нижче другого кла­су, чистим від насіння бур'янів, особливо карантинних. При наяв­ності в насінній партії 20 % і більше твердого насіння його треба скарифікувати на спеціальних машинах СКС-1 за 10-12 днів до сівби або безпосередньо перед сівбою. [8] Перед висіванням насіння провітрюють, прогрівають, інокулю­ють, збагачують на мікроелементи (молібден, бор, марганець).

Від глибини загортання насіння залежить дружність проростання і з’явлення сходів. Як глибоке, так і мілке загортання негативно впливає на проростання насіння. При глибокому загортанні насіння втрачає багато поживних речовин на подолання опору ґрунту і розвиток корінців, внаслідок чого сходи ослаблені і часто зріджені. При мілкому загортанні верхній шар ґрунту швидко пересихає, що також негативно позначається на польовій. Головна причина проріджування люцерни - нестача світла. На підпокривних посівах нижніх ярусів листя люцерни доходить лише 15% світла, а на беспокровных - майже в 3 рази більше. При літніх термінах посіву люцерну в перший рік посіву не скошують. За осінній період вона добре укорінюється, накопичує достатню кількість поживних речовин і легко переносить несприятливі умови зимівлі. При хорошому розвитку рослин з осені люцерна літнього пожнивного посіву по продуктивності не поступається весняним підпокривним і беспокровным посівам. Широкорядними посівами люцерна поступається по врожайності суцільним посівам на 15 - 25 ц/га і вимагають значно більше витрат праці і засобів для відходу. [10] Догляд полягає переважно у проведенні осінніх (фосфором і ка­лієм) та весняних підживлень (азотом). Важливими є боронування зубовими, голчастими або дисковими боронами (залежно від щіль­ності ґрунту і густоти посіву) навесні та після першого й другого укосів. На травах другого і наступних років користування важливо застосовувати долотування (на 12 — 14 до 20 см) і щілювання. Нерідко доводиться обробляти посіви гербіцидами (Ептам 6М). Це небажано з відомих причин — шкідливо впливає на середовище і запильників, дорого об­ходиться, значно і різко збільшує енергозатрати (на 15 — 20 %). Альтернативні заходи боротьби з бур'янами — формування густого травостою, підкошування, в тому числі в рік сівби. [21] Біоенергетична ефективність вирощування люцерни на корм при мінімізації прийомів технології висока. Люцерна економічно дуже вигідна кормова культура. Затрати праці на одиницю продукції при врожайності 350 - 400 ц/га зеленої маси в 2 — 3 рази нижчі, ніж при вирощуванні зернових. При врожаї зеленої маси 500 — 600 ц/га собівартість 1 ц корм. од. знижується в 3 — 4 рази проти зернових, а умовний рівень рентабельності стано­вить 280 - 320 %

Особливу увагу приділяють очищенню насіннєвого матеріалу від насіння бурянів. Не можна висівати насіння засмічене карантинними бурянами – повитицею, свинориєм та повитицею. Обовязковим заходами підготовки є збагачення мікроелементами , інокуляцією, протруюванням.

,

Де П.П. – посівна придатність , %;

Ч – чистота, % ;

С – схожість, % ;

Норма висіву розраховується за формулою :

Де Н – норма висіву , кг/га ;

Г – оптимальна густота посіву під час збирання , млн . шт /га ;

М1000 – маса 1000 насінин, г ;

П.П – посівна придатність , % ;

Норми висіву насіння. Доведено, що найбілып продуктивні насінники формуються від зменшених норм висіву. Норму висіву диференціюють залежно від способу і зони сівби. Для нашого регіону вона становить 4 -6 кг/га.

Норму висіву необхідно зменшувати до 5 млн . схожих насінин.