Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система закладів освіти, освітньо-кваліфікаційн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Розділ ііі. Зарубіжний досвід удосконалення структури системи освіти

3.1. Система закладів вищої освіти зарубіжних країн

Структурно система освіти США складається з трьох рівнів (початкової, середньої та вищої освіти), кожен з яких має власні особливості й ділиться на кілька підрівнів. Отже, першим рівнем початкової освіти є ясла, які маленькі американці починають відвідувати у три роки. У цих закладах створено всі необхідні умови для фізичного, розумового та емоційного розвитку кожної дитини [17].

Хоча багато юних американців і відвідують дошкільні заклади (ясла) з раннього віку, вважається, що формальна освіта починається з п’яти років, коли дитина починає ходити до дитячого садка, у якому відбувається перехід від ігор до навчання.

У віці від 6 до 11 років дитина відвідує початкову школу, а вже у 12 років переходить до молодшої середньої школи. Існує у Сполучених Штатах і так звана “старша середня школа”, яку американські діти закінчують у 15 років і яка є останнім етапом на шляху здобуття ними середньої освіти.

У Сполучених Штатах на сьогодні нараховується більше ніж 100 тисяч шкіл, які традиційно поділяються на державні, які фінансуються за рахунок певного штату чи різноманітних державних установ, та приватні, що отримують фінансування від батьків учнів. Державні школи становлять у США більшу частину – в них навчається приблизно 85% американських дітей [17].

Закінчивши державну або приватну школу, американські діти отримують диплом про здобуття повної середньої освіти, що дає їм змогу подавати документи до вищого навчального закладу.

Багато дослідників пропонують власну класифікацію закладів вищої освіти США. Зокрема, Д.Брюс, посилаючись на Фонд Карнегі, пропонує такий їх поділ:

– дослідницькі університети;

– коледжі-магістратури та університети;

– бакалаврські коледжі;

– асоційовані коледжі;

– спеціалізовані вищі навчальні заклади.

Така класифікація, на нашу думку, є досить ґрунтовною і має свої певні критерії для такого розподілу, але ми будемо дотримуватись того погляду, що освіту у США можна здобути в різноманітних закладах, які загалом діляться на три типи: коледжі, університети та спеціалізовані інститути.

У Франції у початковій школі навчаються діти з 6 до 11 років. Вона є обов’язковою і навчання там триває 5 років: один рік підготовчий, коли діти починають вчитися читати і писати, два роки початкових класів та два роки середніх класів.

Цікавою особливістю французької школи є те, що класи там рахуються навпаки: 11, 10, 9,...2, 1 і випускний.

Французький коледж — це перший із середніх навчальних закладів, в якому учаі проводять 4 роки — два роки для курсу спостереження (6-й і 5-й), та два роки для курсу орієнтування (4-й і 3-й). В кінці цього другого курсу деякі учні залишають коледж, щоб поступити у ліцей професійної освіти, або в інші навчальні заклади професійної освіти, де вони зможуть здобути якусь професію.

Ліцей — це теж середній навчальний заклад, куди учні поступають після третього класу коледжу на три роки: другий, перший і випускний. У кінці навчання випускники здаватимуть іспит на ступінь бакалавра, який робить доступною для них вищу освіту.

Вища освіта у Франції поділяється на три цикли:

перший цикл триває два роки, після яких студент отримує диплом про загальну університетську освіту (DEUG);

другий цикл готує до отримання ліцензіату (університетський ступінь, один рік після DEUG) та до магістратури (університетський ступінь, рік після ліцензіату);

третій цикл має дві спеціалізації:

диплом про вищу спеціалізовану освіту (DESS, рік після магістратури), після отримання якого випускник може іти працювати;

диплом про поглиблене навчання (DEА, що готує до наукових досліджень, рік після магістратури), отримавши який випускник продовжує роботу у сфері наукових досліджень.

У Голландії шкільна освіта продовжується 11 (12) років. Тривалість навчання залежить від того, яку вищу освіту оберуть майбутні випускники шкіл. Традиційно в Голландії склались два типи вищих учбових закладів:

інститути (hogescholen – вища школа);

університети.

Hogeschoоl — це вищий учбовий заклад, учбова програма якого зорієнтована на підготовку спеціаліста для промисловості і бізнесу. Під час навчання студенти виконують велику кількість як індивідуальних, так і групових практичних занять. Учбовий процес відрізняється гнучкістю та максимальною адаптованістю до вимог ринку праці, що дає змогу швидко пристосовувати програми до потреб підприємств. До цих вузів можуть вступати особи, які закінчили 11 класів. Навчання триває 4 роки, і випускники отримують ступінь бакалавра (BSc). Для отримання диплому магістра (MBA) навчання продовжується ще 1-2 роки.

Університети - це вищі учбові заклади, випускники яких, як правило, займаються науковою діяльністю. До них вступають особи, які закінчили 12 класів. Навчаючись у 12-ому класі, учні отримують уже деякі знання з предмету, який вони будуть вивчати. Програми тут більш сталі, змінюються не так часто, як у hogeschoоl. Навчання триває 5 років, і випускники отримують ступінь докторанта [18].

Якщо порівнювати час навчання в учбових закладах Західної Європи та України то видно, що ступінь бакалавра у Франції відповідає атестату зрілості на Україні, а коледж у Франції відповідає українській середній школі (гімназії). Разом з тим, коледж в Англії та Голландії є вищим навчальним закладом. В цих країнах диплом бакалавра відповідає українському ступеню бакалавра, що надається університетами після четвертого року навчання.

Через різні терміни навчання у середній школі існують відмінності вимог до іноземних студентів з боку вищих учбових закладів різних країн. Так, наприклад, навчання в коледжах та університетах Англіїї, а також в університетах Німеччини починається після 13 років попередньої освіти. Тому, щоб вступити на перший курс вузів цих країн, необхідно закінчити два курси українського університету. До голландського вузу можна вступати одразу після закінчення середньої школи. А для того, щоб вступити до вузу Франції, необхідно закінчити один курс українського університету.

Навчання в Німеччині та Франції безкоштовне, у Голландії студенти оплачують лише 30 відсотків вартості навчання, тобто 1400$ на рік. У Англії та США навчання повністю оплачується студентами: 6000 - 8000$ на рік.