Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право України 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

© ЮРД 2-В 2011

  1. Поняття, ознаки та підстави створення сім’ї.

Поняття сімї вживається в соціологічному та правовому (юридичному) значенні. Соціологічне визначення формулюється через ознаки та функції сім’ї . До основних функцій належать: 1) репродуктивна; 2) господарсько-економічна; 3) виховна 4) рекреативна (матеріальна та моральна); 5) комунікативна. Отже, в соціологічному значенні сім’я – це заснована на шлюбі чи кровному спорідненні невелика група людей, члени якої пов’язані спільним побутом, взаємною моральною відповідальністю та взаємодопомогою.

Соціологічне значення є ширшим ніж правове, відображене у СК(ст..3):

1. Сім'я є первинним та основним осередком суспільства. 2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. 3. Права члена сім'ї має одинока особа. 4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Отже, сім’я – це об’єднання, як правило, осбі, що спльно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, які виникають зі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також з інших підстав, які не заборонені законом, і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Ознаки сім’ї:

1) спільне проживання двох або більше осіб

2) спільний побут

3) наявність між її членами спільних прав та обов’язків

Підстави створення сім’ї аналогічно у ст. 3 (п.4). У новому СК булла введена нова форма організації сім’ї – «фактичний шлюб» або конкубінат – це спільне, тривале та відкрите проживання чоловіка та жінки, за відсутності будь-яких формальних перешкод для укладення шлюбу.

2. Поняття, ознаки шлюбу.

Шлюб - це сімейний союз жінки та чоловіка , зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’ю жінки і чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя(крім майнових прав ст. 74 СКУ –конкубінат).

Є.Васильєв визначає три основні концептуальні точки зору поняття подружжя,правової природи, що існують за кордоном:

  • Шлюб – це договір

  • Шлюб – це статус

  • Шлюб – це партнерство

Слово шлюб походить від давньослов’янської «борочити», що означає відбирати краще.

Основні ознаки:

1)шлюб – це сімейний союз, що припускає спільне проживання і не тільки в фізичному сенсі, а й моральному, тобто спільний побут, взаємні права та обов’язки (ч.2 ст.3 СК)

2)у шлюбі можуть бути лише жінка і чоловік, тобто особи різної статі. У деяких державах(Бельгія, Голандія) сексуальні меншини добилися внесення змін до з-ства, внаслідок чого шлюб може бути зареєстрований між особами однієї статі. Можливість шлюбу між особами однієї статті суперечить:

  • християнській моралі;

  • канонам інших релігійних вірувань;

  • не узгоджується з моральними засадами нашого суспільства;

3)шлюб – це моногамний союз(на відміну від законодавства мусуль­манських країн, де допускається полігамія, національне сімейне законодавство не надає особі права на перебування в двох чи більше зареєстрованих шлюбах одночасно);

4)шлюб – це рівноправний союз(подружжя мають рівні права та обов'язки);

5) реєстрація шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану з дотриманням відповідних правил, визначених законом. Дана ознака передбачає обов’язковість держ.реєстрації такого союзу, необхідність втілення його у встановлену форму, яка може мати тільки громадський, а не світовий характер. Звідси випливає, що коли жінка і чоловік проживають однією сім’єю без державної реєстрації шлюбу, в них не виникає прав і обов’язків подружжя, хоча сімейний союз існує.