Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OVS_130.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

13.3.2. Верстальні видавничі системи

Верстальні видавничі системи (ВС), або системи автоматизованого конструювання видань, — це програми, які дають змогу перетворити видавничий оригінал або у поліграфічну форму, необхідну для друкування на папері, або у форму, потрібну для відтворення на екрані комп’ютера.

Системи автоматизації конструювання видань можна поділити на два види: системи конструювання паперових видань (видавничі системи) і системи конструювання електронних видань (редактори веб-сторінок).

Для верстання паперових видань1 застосовують цілу низку видавничих систем, кожна з яких має свою спеціалізацію. Значна їх частина призначена для роботи під керуванням операційної системи Windows. Виняток — ВС Scribus, яка працює під керуванням операційної системи Linux, а тому поки що не має альтернативи (отже, в операційній системі Linux її можна рекомендувати для верстання всіх типів видань).

Для користувачів ВС, що працюють під керуванням Windows, можна дати такі рекомендації щодо сфери їх застосування:

— для підготовки газетних, журнальних та всіх інших типів видань — Adobe InDesign, QuarkXPress;

— для складних технічних та оновлюваних видань — Adobe Frame Maker;

— для книжкових видань — Corel Ventura;

— для видань з математики, фізики, хімії — LaTeX (ця ВС поступово стає неписаним стандартом для подання публікацій у цих науках);

— для ілюстрованих видань — CorelDRAW;

— для домашнього користування — Adobe Page Maker;

— для початківців — Microsoft Publisher.

На жаль, не всі ці системи розраховані на опрацювання україномовних текстів, не всі вони мають україномовну систему меню й україномовну супровідну документацію.

Для конструювання (монтажу) електронних видань найчастіше використовують такі редактори веб-сторінок, як Microsoft Front Page, Microsoft Expression Web та Adobe Dreamwiever.

Переважно всі сучасні ВС дають змогу перетворювати свої внутрішні формати в формати редакторів веб-сторінок, тобто у формат html чи його розширення xml. Це дає змогу на основі паперових видань відразу ж готувати їх електронні версії та подавати їх в інтернеті. Крім того, ВС дають змогу конвертувати свої внутрішні формати у формат pdf, який використовують у системах перегляду на зразок Adobe Acrobat Reader.

Фірма Adobe розробила цілий комплекс взаємоузгоджених систем, призначених для використання в ЗМІ: Adobe InDesign; Adobe Frame Maker; Adobe Dreamwiever; Adobe Photoshop (редактор растрової графіки); Adobe Illustrator (редактор векторної графіки); Adobe Acrobat Reader; Adobe Premier Pro (відеоредактор); Adobe Audition (аудіоредактор).

13.3.3. Рекламні сайти видавництв

Рекламні сайти видавництв — це веб-сторінки на сайтах видавництв (видавничих організацій), які вони використовують з метою рекламування своєї видавничої продукції. Приклади таких рекламних веб-сторінок можна побачити на таких сайтах:

— www.znannia.com.ua (видавництво "Знання");

— www.calvaria.org (видавництво "Кальварія");

— www.dvs-svit.lviv.ua (видавництво "Світ");

— www.folio.com.ua (видавництво "Фоліо");

— km-akademia.ukma.kiev.ua/projects.htm (видавництво "Академія");

— www.veskiev.iptelecom.net.ua (видавництво "Веселка");

— www.vyshcha-shkola.com.ua (видавництво "Вища школа");

— www.greenpes.com (видавництво "Зелений пес");

— www.kamenyar.com.ua/ukr.htm (видавництво "Каменяр");

— www.krytyka.kiev.ua (видавництво "Критика");

— www.lybid.org.ua (видавництво "Либідь");

— litopys.lviv.ua (видавництво "Літопис");

— www.ndumka.kiev.ua (видавництво "Наукова думка");

— www.bestbooks.kiev.ua (видавництво Видавництво ім. Олени Теліги);

— www.osnova-ua.com (видавництво "Основа");

— www.ranok.com.ua (видавництво "Ранок");

— www.smoloskyp.kiev.ua (видавництво "Смолоскип").

Як правило, сайти видавництв не тільки рекламують видання, а й надають змогу відвідувачам відразу ж придбати потрібне видання. Тому веб-сторінки обладнані засобами зворотного зв'язку. У наш час книги читачам надсилають поштою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]