Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

Розділ 3. Диференціальне числення функції однієї змінної

  1. 1. Задачі, що приводять до поняття похідної функції

Базовою задачею економічного аналізу є вивчення зв’язків економічних величин, записаних у вигляді функцій. В економіці дуже часто потрібно знайти найкраще оптимальне значення того чи іншого показника: найвищу продуктивність праці, максимальний прибуток чи мінімальні витрати і т.п. Кожен показник є функцією одного чи декількох аргументів. Наприклад, випуск можна розглядати як функцію витрат праці і капіталу. Таким чином, знаходження оптимального значення показника зводиться до знаходження екстремуму (максимуму чи мінімуму) функції однієї або багатьох змінних. Подібні задачі породжують клас екстремальних задач в економіці, розв'язання яких вимагає використання методів диференціального числення. Найчастіше в економіці приходиться розв’язувати задачі на екстремум функцій багатьох змінних, оскільки економічні показники звичайно залежать від багатьох чинників. Такі задачі добре вивчені теорією функцій багатьох змінних.

Багато задач містять у собі не тільки максимізуючу (мінімізуючу) функцію, але й обмеження (наприклад, бюджетне обмеження в задачі споживчого вибору). Це – задачі математичного програмування, для розв'язання яких розроблено спеціальні методи, що спираються на диференціальне числення.

Важливий розділ методів диференціального числення, що використовуються в економіці, називається методами граничного аналізу. Отже, граничний аналіз в економіці – це сукупність прийомів дослідження величин, що змінюються, наприклад, витрат, або прибуток при змінах об'ємів виробництва чи споживання і т.п. на основі аналізу їхніх граничних значень.

Приклад 3.1. Задача про продуктивність праці. Нехай функція виражає кількість зробленої продукції за час і необхідно знайти продуктивність праці в момент .

Розв’язання. Очевидно, за період часу від до кількість зробленої продукції зміниться від значення до значення . Тоді середня продуктивність праці за цей період . Продуктивність праці в момент можна визначити як граничне значення середньої продуктивності за період часу від до при , тобто .

Приклад 3.2. В практиці економічних досліджень широке застосування одержали виробничі функції, що використовуються для встановлення залежностей, наприклад, випуску продукції від витрат ресурсів, витрат виробництва від об'єму продукції, виторгу від продажу товару і т.п. У припущенні диференційованості виробничих функцій важливого значення набувають їхні диференціальні характеристики, пов'язані з поняттям похідної.

Розв’язання. Розглянемо деякі типи виробничих функцій.

1). Нехай виробнича функція – функція витрат виробництва, що залежить від кількості продукції .

Припустимо, що кількість продукції збільшується на . Кількості продукції відповідають витрати виробництва . Отже, збільшенню кількості продукції відповідає приріст витрат виробництва продукції .

Середній приріст витрат виробництва є . Це приріст витрат виробництва на одиницю збільшення кількості продукції.

Граничними витратами виробництва називається границя

.

Граничні витрати виробництва збігаються зі швидкістю зміни витрат виробництва. Їх величина характеризує приблизно додаткові витрати на виробництво одиниці додаткової продукції.

2). Нехай – виторг від продажу одиниць товару. Граничним виторгом називається границя

.

3). Нехай виробнича функція встановлює залежність випуску продукції від витрат ресурсу . Граничним продуктом називається границя

.

За допомогою похідної можна обчислити приріст залежної змінної, що відповідає приросту незалежної змінної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]