Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2.4 Цікаві факти

  • Позначення: на монетах Куби до 1961 року (включно) поряд з роком карбування присутня вага монети і, не зрозумілі на перший погляд, позначення: 250М, 300М, 900м та ін. Виявляється, що це означає кількість певного металу в сплаві. Наприклад, на бронзових сентаво 43-го року 300м означає кількість цинку в сплаві. На мідно-нікелевих центаво до 1961 років 250м означає кількість нікелю в сплаві. А на срібних 900м означає пробу срібла, в іншому, як і на золотих.

  • Песо – це:

- грошова одиниця, що дорівнює 100 сентаво. У назві відображений той історичний факт, що іспанці на захоплених ними територіях в Америці ділили злитки срібла на рівні шматки - «песо» - і використовували їх як гроші. З 16 по 18 ст. на Кубі було випущено величезну кількість так званих «корабельних» песо, тобто грубо оброблених монет неправильної форми, які служили в Європі сировиною для випуску повновагих монет.

- гроші Колумбії, Уругваю, Філіппін, Мексики та інших країн.

- старовинна іспанська срібна монета.

  • Банкноти - $1, $3, $5, $10, $20$, 50$ i $100 песо.

  • Монети - 1¢, 2¢, 5¢, 20¢ центаво; $1, $3 песо.

  • Символ - $MN.

  • Літерний код – CUP.

  • Цифровий код – 192.

  • Центральний банк - Banco Central de Cuba (Центральний банк Куби).

3. Характеристика банківської та податкової систем

3.1 Банківська система

Уряд Куби в 90-ті роки активно займався реалізацією програми модернізації національного банківського і фінансового сектора. У 1995 році на Кубі налічувалося 300 сільськогосподарських кооперативів, 212 інвестиційних проектів з іноземною участю, 635 представництв зарубіжних компаній і близько 200 тис. самостійно працюючих приватників.

Повернення в країну іноземних представників і поступовий розвиток приватного сектора викликали підвищений попит на кредити і послуги, що вимагало певних змін у банківському секторі. Перетворення, що здійснювались мали на меті заохотити приплив зарубіжних інвестицій, легалізувати діяльність приватного сектора і надати більшу самостійність держпідприємствам і сільськогосподарським кооперативам. Керівники країни розглядали банківську реформу в якості одного з важливих компонентів повільних і раціональних економічних перетворень, спрямованих на впровадження елементів ринкової економіки.

Реформа мала на меті також розширити внутрішній сектор надання фінансових послуг, включаючи відкриття пунктів обміну валюти, підготовку фінансистів і установку кубинського інвестиційного банку. Банківська система отримала розгалужену комп'ютерну мережу, що дозволило органам нагляду оперативно збирати необхідну інформацію.

У 1997 році Уряд Куби створив новий центральний банк - Банко Сентраль де Куба, який став наступником Банку Насьональ де Куба. Останній був створений у 1948 році, мав близько 200 відділень і з 1960 року об’єднав роль центрального з державним комерційним банком. Тепер ці дві функції розділені. Новий центральний банк є самостійною юридичною особою. Він здійснює нагляд та регулює розширення банківського сектору, який представлений 7 новими банками і групою фінансових компаній і установ, створених переважно за останні два роки. Функції ЦБ також передбачають емісію національної валюти, вироблення і здійснення грошово-кредитної і валютної політики.

Спеціальний указ передбачив реєстрацію та правила, що регулюють діяльність усіх банків і фінансових установ, що мають ліцензію на здійснення операцій на Кубі. Іноземним банкам дозволено відкривати тільки представництва, а не відділення. Ліцензії отримали вже 13 зарубіжних банків. Проте не виключена можливість появи офшорних банків у вільних торгових зонах, створення яких дозволено законом країни Про іноземні інвестиції. У рамках проведеної реформи Народному Ощадбанку, що має близько 500 відділень, дозволено поступово пропонувати комерційні банківські послуги компаніям та іншим клієнтам. Банко Насьональ де Куба продовжує функціонувати як комерційний банк, який обслуговує зовнішній борг країни, що досяг 10400 млн доларів США.

Національний банк Куби (Central Bank of Cuba, Banco Central de Cuba) , єдиний емісійний, кредитний і розрахунковий центр країни. Заснований у 1948 році. З 1961 року в ньому зосереджена вся емісійна, кредитна і банківська справа країни. З ним були поєднані всі націоналізовані банки Куби. Статутний капітал банку складає 100 млн. песо, внесених державою. Національний банк Куби бере участь у розробці річних планів розвитку економіки і контролює їх виконання;

  • фінансує за рахунок державного бюджету, а також кредитує всі галузі народного господарства та контролює фінансово-господарську діяльність підприємств і організацій;

  • зберігає грошові кошти державних підприємств, організацій і населення;

  • встановлює ставки за операціями.

Банк проводить операції з державного страхування. Національному банку Куби надано виключне право здійснювати валютну монополію: він зберігає золотовалютні резерви країни, встановлює паритет кубинського песо, виробляє міжнародні розрахунки, в тому числі за кредитними операціями. Банк має центральну контору (в Гавані), відділення в провінціях і районах, агентства та філії в країні і за кордоном.

На Кубі діє банківська система, що складається з Центр. Банку, 8 комбанків, 13 небанківських фін. установ, 13 представництв іноземних банків та 4 представництва іноземних фінансових

У січні 1994 року розгорнулася реформа банківської системи країни. Її початком стало створення приватних за формою, але з 100% державним капіталом фінансові установи -- Banco internacional de comercio (BICSA), завданням якого є розвиток торгівлі товарами й послугами шляхом фінансування подібних операцій за кордоном. BICSA проводить всі типи банківських операцій, включаючи відкриття поточних рахунків приватним особам, а також бере активну участь у внутрішньому фінансуванні в конвертованій валюті виробництва процесів і послуг, призначених на експорт і для реалізації усередині країни. За п'ять років існування банку, його клієнти скористалися кредитами на 800 млн. дол.

З появою BICSA у кубинській банківській системі був покладено початок створенню цілого ряду недержавних банківських і фінансових установ, об'єднаних в 1996 році у Групу АТ «Новий Банк» ( El Grupo de Nueva banca). У цю Групу крім BICSA входять ще п'ять банково-фінансових організацій.

- Financiera nacional (FINCA), ціль, що фінансувати експорт і імпорт продуктів, устаткування й послуг, використовуючи такі механізми як, оренда, лізинг, факторинг, надання торговельних знижок і ряд інших операцій, а також здійснення короткострокового фінансування підприємств.

- Casa de cambio (CADECA). У зв'язку з легальним ходінням у країні двох валют- кубинського песо й доларів США, CADECA надає послуги по обміні валюти в сфері міжнародного туризму й для населення країни.

- Banco metropolitanо. Надає спеціалізовані послуги дипломатичному корпусу й іноземним. фізичним особам, постійно або тимчасово проживаючим у країні, а також кубинським громадянам, що мають ВКВ. В 2000 р. банк зробив своїм клієнтам послуг на 70,2 млн. дол., а також національними організаціям на 15 млн. кубинських песо.

У Групу АТ «Новий банк» входять також Banco de inverciones, що орієнтований на надання спеціалізованих послуг в області внутрішніх і зовнішніх інвестицій (в 1996-99 рр. надано фінансування на 20,2 млн. дол.) і фінансова організація Compania Fiduciaria, що займається керуванням довірчою власністю юридичних та фізичних осіб. Компанія здійснює керування власністю національних поручителів на 200 млн. дол. що разом з іншими дорученнями й послугами (180 млн. дол.) становить 380 млн. доларів.

Гнучка й ефективна банківська система країни, що загалом відповідає міжнародним. вимогам у цій сфері економічної діяльності, зажадала, створення Центрального банку Куби (Banco central de Cuba), функції якого до травня 1997 року виконував Національний банк Куби.

У завдання ЦБ як керівної установу банківської системи країни входить випуск національної валюти, підтримка її стабільності, здійснення контролю за сегментами банківської системи, розробка й перетворення в життя відповідної грошової політики. На міжнародному рівні ЦБ займається нормалізацією фінансових відносин із зовнішнім світом, включаючи питання зовнішнього боргу, представляє кубинську державу перед закордонними банківськими, валютними й кредитними організаціями.

З появою ЦБ не відбулося скасування Національного Банку. У його функції були поставлені реєстрація, контроль і обслуговування зовнішнього боргу країни й зовнішнього боргу самого банку перед іноземними кредиторами при збереженні гарантій з боку держави, а його велика банківська мережа усередині країни перейшла у ведення нової організації -- Banco de creditos comercio, створеного в 1997 році.

В 2000 році почав операції створений наприкінці 1999 року Зовнторгбанк Куби. Правові основи його діяльності визначаються Декрет-Законом №198 від 08.11.1999 р. Основне завдання банку - здійснення операцій, пов'язаних з підприємницькою діяльністю кубинських організацій, що займаються зовнішньоторговельною діяльністю. Зовнторгбанку Куби надане право, здобувати на ринку боргові зобов'язання кубинських фінансових і державних установ, підприємств під свою повну відповідальність, за згодою кредиторів, а також з дозволу ЦБ Куби.

Сучасна банківська системи Куби включає також мережу небанківських фінансових. установ - так званих фінансових компаній: Finca, Finatur, Fimelca, Finagri і ін. (більше десяти), створення яких звичайно пов'язане з напрямками роботи окремих галузей економіки, і уповноважених проводити операції фінансового посередництва, крім депозитів.

Фінансові компанії ведуть активну роботу із залучення іноземного капіталу шляхом створення спільних фінансових організацій із закордонними партнерами. Як правило, іноземний партнер має більшу частку в їхньому статутному капіталі й здійснює загальне керування спільним підприємством.

Національна банківська система доповнюється 16 представництвами закордонних банків, що одержали дозвіл на роботу в країні. Починаючи з 1984 року кубинське законодавство передбачає можливість відкриття представництв іноземних банків на Кубі без права безпосереднього здійснення банківських операцій.

Відповідно до останньої доповіді, оприлюдненому Центральним банком Куби, розмір зовнішнього боргу країни на кінець 1999 року становить 11,078 млрд. дол., з яких 81,9% ставилися до основної суми боргу й 18,1% - до зобов'язань по обслуговуванню боргу. У цю цифру не включені довгі перед колишніми соціалістичними країнами Східної Європи й колишнього СРСР.

Основними кредиторами Куби в 1999 році були Японія (20,6%), Аргентина (14,5%), Франція (10,6%), Іспанія (10,5%), Великобританія (9,9%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]