Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

5.3 Куба у системі світових відносин

На даний час Куба підтримує дипломатичні і економічні відносини з такими супердержавами, як Росія, США, Китай, Канада, рядом провідних країн Європи. У сумі стосунки підтримуються з 165 країнами (в основному у сфері медицини, спорту, освіти).

Перші торговельні зв'язки між Кубою й Російською Імперією датовані початком ХІХ століття, коли в Росію були здійснені перші експортні поставки кубинських продуктів, згодом скорочені через «континентальну блокаду» у Європі наполеонівської Франції проти тодішнього англійського опору. У першій половині 19 століття Росія була в числі покупців кубинського цукру, що був основним товаром, слідом за яким ішли тютюн і кава.

У жовтні 1942 року Куба встановила дипломатичні стосунки зі СРСР, які були перервані 3 квітня 1952 року, тобто менш, ніж через місяць після державного перевороту генерала Батисти. 10 січня 1959 року СРСР визнало новий уряд Куби.

У лютому 1960 року підписана перша Торговельна Угода між Кубою й СРСР і перша Кредитна Угода. У травні 1960 року офіційно відновлені дипломатичні відносини.

У 1990-ті роки відбулися корінні зміни в зовнішніх економічних зв'язках Куби, насамперед з Росією. У травні 1996 року була підписана Декларація про принципи між РФ і Кубою, що закріпила їх новий - ідеологізований і економічно взаємовигідний - характер. Основу торгово-економічних зв'язків становить моно бартер «нафта - цукор». Після істотного скорочення товарообігу (з 3,3 млрд. дол. в 1991 році до 350 млн. дол. в 1995 ргоці) надалі намітився підйом - 670 млн. дол. у 1997 році. Росія залишається одним із провідних торговельних партнерів Куби й найбільшим імпортером цукру-сирцю.

3 листопада 1992 року, уже після розпаду СРСР, з Росією підписане Міжурядова Угода, що оформила й додало юридичні рамки торгово-економічному співробітництву в нових умовах.

Кубино-російський товарообіг в останні роки в середньому становить 400-500 млн. доларів США, з яких близько 80% доводиться на кубинський експорт. У цей час у Росію експортуються приблизно 2 мільйони тонн цукру-сирцю. Питома вага Росії в кубинській зовнішній торгівлі коливається між 5 і 7 місцем, але Росія зберігає першу позицію в експорті.

В імпорті серед основних позицій присутні нафтопродукти, сталевий прокат, азбестове волокно, шини й широка гама запасних частин для російської техніки, що перебуває в експлуатації на Кубі.

Куба є членом ВТО, Всесвітньої митної організації. Бере участь у міжнародних угодах - Нью-Йоркської конвенції про міжнародний арбітраж, Паризьку конвенцію й Мадридський протокол, пов'язаних із промисловою власністю. Підписано угоду Всесвітньої організації індустріальної власності. У рамках ООН Республіка Куба підписала різні угоди і є учасницею декількох конвенцій по туризму, торгівлі, цивільній авіації, захисту навколишнього середовища. У 1999 році Куба була вибрана членом Ради по експлуатації Всесвітнього поштового союзу, спеціалізованого установи ООН, а також була обрана членом Керівної ради МАГАТЕ.

Куба підписала важливі документи:

  • Болгарія-Куба. Договір про стимулювання і взаємний захист інвестицій.

  • Великобританія-Куба. Договір про співробітництво між Центром розвитку інвестиції кубинського міністерства та Консультативної групою з торгівлі з Карибська країнами британського управління зовнішньої торгівлі.

  • Венесуела-Куба. Мініндел Куби і Венесуели підписали два договори про юридичну сприяння, а також акти 6 наради Механізму політітичних консультацій і МПК зі співробітництва.

  • Гайана-Куба. Договір про стимулювання і взаємний захист інвестицій.

  • Іспанія-Куба. Договір про уникнення подвійного оподаткування; Договір про розвиток економічного обміну і розширенні зв'язків між підприємствами обох країн; Угода по водному господарству.

  • Ірландія-Куба. Угода про встановлення дипвідносин.

  • Ірак-Куба. Протокол про двостороннє співробітництво між парламентами двох країн.

  • Індія-Куба. Протокол IV кубино-індійської МПК за економічним і науково-технічним співробітництвом.

  • Мексика-Куба. Договір про співробітництво в галузі землеробства і тваринництва, рибальства, енергетики, науки і технологій, охорони здоров'я та соц. забезпечення, зв'язку, транспорту та навколишнього середовища.

  • Нікарагуа-Куба. Меморандум про списання боргу.

  • Панама-Куба. Договір про стимулювання і захист інвестицій; Договір про НТР в області сільського господарства.

  • Росія-Куба. Угода про торговельно-економічне співробітництво;

  • Туніс-Куба. Угоду про розширення товарообігу і відкриття нових сфер економічного і науково-технічного співробітництва.

  • Туреччина-Куба. Угоди в галузі туризму та в галузі культури і НТС; Договір про взаємне стимулювання і захист інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]