Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історична довідка Мелітопольського району.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
37.35 Кб
Скачать

Історична довідка Мелітопольського району

Меліто́польський райо́н розташований у південно-східній частині Запорізької області. Загальна площа — 1780 квадратних кілометрів, що складає 7% території області. Районний центр: Мелітополь.

Межі району: на півдні Якимівський район, на заході — Веселівський, на півночі — Михайлівський, на сході Токмацький та Приазовський райони.

До адміністративного складу району входять 67 населених пунктів, які підпорядковані одній селищній та 15 сільським радам. Всього на території Мелітопольського району проживає 56 033 ос.

Людина залишила сліди свого перебування на території нинішньої Мелітопольщини більш 10000 років тому. Первісні люди тут жили, збираючи їстівні рослини, полюючи на оленів, бізонів та ін. Біля села Терпіння знаходиться унікальний пам'ятник природи й історії — Кам'яна Могила. Це накопичення пісковикових плит. На деякі ще в 1890 р. археолог Н. І. Веселовський знайшов наскальні зображення (ієрогліфи), нанесені первісною людиною. Це зоряні символи, зображення на мисливську, рибальську, скотарську і землеробську тематику. З огляду на важливе наукове значення Кам'яної Могили, вона в 1954 р. оголошена державним історико-археологічним заповідником.

В епоху неоліту (8-3 тис. років до н. е.) в Мелітопольських краях, як і на всьому просторі степів Євразії, йде становлення і розвиток землеробства і скотарства. До пам'ятників цього періоду відносяться поселення, розкопані археологами біля сіл Терпіння і Семенівка.

В епоху бронзи край заселяли різні кочові племена, про життя яких відомо небагато.

З настанням залізного віку (1 тис. років до н. е.) їх перемінили киммерійці. У VII в. до н. е. у Приазов'я вторглись скіфи. Після них залишились численні кургани. Один з найвідоміших — Мелітопольський курган, де в 1954 р. були виявлені поховання скіфської знаті.

Наприкінці 1 тис. до н. е. скіфів перемінили сармати. Доліна ріки Молочної була одним з основних районів їхніх зимівель. Про це свідчать кургани в с. Новопилипівка. У IV в. Північне Приазов'я зайняли гуни. Так почався «тюркський» період у житті краю.

У першій половині XIII в. територія попадає під владу татаро-монголів і входить в один з улусів Золотої Орди. У 1443 р. феодальна знать Криму за підтримкою Великого князівства Литовського створила незалежне від Золотої Орди Кримське ханство. У його склад ввійшов і Мелітопольский край. Після мирного договору між Росією і Туреччиною (1774 р.) Кримське ханство перейшло під панування Росії. Це створило передумови для появи в Мелітопольскому краї осілого населення.

1783 рік став важливим рубежем в історії Мелітопольщини. 8 квітня Катерина II підписала маніфест «Про прийняття півострова Кримського, острова Тамана і всієї Кубанської сторони під Російську державу». Мелітопольский край увійшов до складу Росії. У цьому ж році тутешній кочовий народ ногайці були переселені «на Уральський степ», і в Мелітопольских краях постійного населення не стало. Постійне населення стало з'являтися в 1790 р. Г. Потьомкін переселив сюди, у межиріччя Молочної і Берди, ногайців. У 1795 р. на «Молочні води» дозволили перебратися ногайцям з Північного Кавказу. Їм відвели близько 400 тис. га. Тут оселилися 8391 чоловіків і 7127 жінок.

На початку XIX ст. територія Мелітопольского району починає інтенсивно заселятися вихідцями з інших регіонів Росії і Західної Європи.

До середини 60-х рр. на території Мелітопольского району було 47 поселень, у яких проживало 24222 чоловік. Самими великими були Терпіння (2262 чол.), Вознесенка (2092 чол.), Новомиколаївка (1960 чол.), Семенівка (1924 чол.), Костянтинівка (1834 чол.).

У 1923 р. продовжилося перекроїння адміністративної карти. Територія Мелітопольщини виявилася розділеної між Більше-Токмакським, Вознесенським і Кизиярським районами Мелітопольского округу. У 1924 р. частина районів з переважним німецьким населенням виділили в Молочанський район і створили Терпіннівський район.

У 1930 р. округи були ліквідовані. З 15 вересня центр Кизиярського району переноситься в Мелітополь і район перейменувався в Мелітопольський. Постановою всеукраїнського центрального виконавчого комітету та ради народних комісарів УРСР № 23 від 1930 р. «Про ліквідацію округів та переході на двоступеневу систему управління» перенесено центр Кизиярського району з села Кизияр в місто Мелітополь, перейменувавши Кизиярський район в Мелітопольський.