Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 2.1 Релігійний фактор у сучасній світовій політиці

Поняття «релігійний фактор у міжнародних відносинах». Функції релігії у міжнародних відносинах. Взаємозв’язок світової політики і світових релігій. Методологія дослідження ролі релігійного чинника у міжнародних відносинах. Цивілізаційний підхід. Цивілізаційні ойкумени. Церква як суб’єкт міжнародних відносин. Релігійний рух за мир. Екуменізм.

Компаративний аналіз ролі релігії у міжнародних відносинах. М. Вебер. Християнська концепція. Августин. Фома Аквінський. Концепція «справедливої війни». Ісламський чинник у міжнародних відносинах. Панісламізм. Ісламське відродження. Традиціоналізм, фундаменталізм, модернізм. Ісламські міжнародні організації.

Глобальні релігійні системи. Геополітика світових релігій. Регіональні територіальні релігійні системи.

Релігійний фактор у постбіполярному світі. Нова геополітична ситуація в світі. Концепція С. Хантінгтона. Релігійний ренесанс, його причини. Роль Ватикану та папи Іоанна Павла ІІ у врегулюванні міжнародних проблем. «Ісламський фактор» сучасних у міжнародних відносинах. Конфуціанство та синтоїзм, їх вплив на політичну культуру та зовнішню політику Китаю, Японії.

Тема 2.2 Релігійний та політичний фундаменталізм у сучасному світі

Фундаменталізм: поняття, ідеологічні засади. Фундаменталізм як релігійне та соціально-політичне явище. Головні риси, ідеологічні засади та класифікація фундаменталізму.

Католицький та протестантський фундаменталізм у сучасному світі, їх вплив на світову політику та міжнародні відносини. Інтегризм як теополітичний рух. Група «Opus Dei». Протестантський фундаменталізм. Ставлення до американської держави як до «нового Ізраїлю», від якого залежить порятунок інших народів. Дж. Фелвелл: «доленосна роль Америки». Вплив месіанського міфу у США на зовнішню політику країни (дипломатії та політичній пропаганді президента США Дж. Буша-мол.).

Православний фундаменталізм у сучасному світі. Антисемітизм, великодержавний шовінізм, ненависть до «інородців», націоналізм і, навіть, релігійний монархізм як підґрунтя нового православного фундаменталізму. РПЦ у міжнародних відносинах. Патріарх Кирило. Роль Росії у православному світі.

Ісламський фундаменталізм у сучасному світі.

Фундаменталістські течії в іудаїзмі, буддизмі, індуїзмі. Варіативність фундаменталістської свідомості у сучасному Ізраїлі. Дуалістичний характер фундаменталізму в Індії: ісламський та індуїстський («комуналізм» або «хіндутва»). БДП та процес «шафранизації».

Тема 2.3 Етноконфесійний чинник у міжнародних конфліктах

Поняття політичного конфлікту. Функції релігії у конфліктах. Проблеми війни та миру у релігійних доктринах. Насилля та ненасильство. Релігійний фанатизм та нетерпимість. Прозелітизм (примусове навернення в іншу віру). Проблема релігійного та політичного тероризму.

Роль релігії в політичних конфліктах у добу середньовіччя та Нового часу. Релігійні війни доби Середньовіччя. Арабська та османська експансія. Хрестові походи. Реконкіста. Тридцятилітня війна. Релігійний чинник у соціальних та національно-визвольних рухах. Народні повстання та єресі. Реформація. Кальвінізм як прапор буржуазних революцій. Релігійні війни у Франції. Колоніалізм та релігійне питання. Місіонери. Боротьба балканських народів проти османського панування. Роль православ’я в національно-визвольному русі в Україні.

Релігійне забарвлення політичних конфліктів у ХХ ст.: проблема аналізу. Як уникнути релігійного та політичного протистояння? Шляхи вирішення політичних конфліктів. Роль церковних інституцій у процесі мирного врегулювання.

Релігійний чинник у політичних конфліктах в Європі. Ольстерська проблема. Балканський конфлікт (Боснія, Косово та ін..). Міжконфесійні конфлікти в Україні: шляхи розв’язання.

Релігійний чинник у політичних конфліктах в Азії та Африці. Близькосхідний конфлікт, арабо-ізраїльські війни. Палестинська проблема. Релігійне протистояння в Індії. Індо-пакистанська проблема. Тамілсько-сингальський конфлікт у Шрі-Ланці Далай-Лама та проблема Тибету в політичній історії КНР. Чеченська проблема.