Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правовий статус особи КУРСОВА.docx
Скачиваний:
434
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
86.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Миколаївський державний університет імені В.О.Сухомлинського

Коледж

Циклова комісія з правознавства

Курсова робота з Теорії держави і права на тему : Правовий статус особи: теоретико-правовий аспект

Студентки II курсу групи Ю-211

соціально-гуманітарного напряму підготовки

спеціальності 5.03040101 «Правознавство»

Кукоари Катерини Юріївни

Керівник – викладач ІІ категорії

Русецька Юлія Леонідівна

Оцінка роботи _____________________________

Члени комісії:

________________ __________________________

________________ __________________________

________________ __________________________

Миколаїв – 2013

ВСТУП

Проголосивши свою незалежність, Україна стала на шлях побудови власної правової держави і громадянського суспільства. Серед інших проблем, що їх вирішує народ України є і проблема здійснення прав людини та громадянина.

Правовий статус особи — це система закріплених у нормативно-правових актах і гарантованих державою прав, свобод, обов’язків, відповідальності, відповідно до яких індивід як суб’єкт права (тобто як такий, що має правосуб’єктність) координує свою поведінку в суспільстві. Правовий статус особи відображає юридичне закріплення досягнутого суспільством обсягу свободи особи.

Правовий статус громадян виражає її соціально-економічне і політичне становище в державі й суспільстві, а також можливості для реалізації прав і свобод та покращення свого становища за допомогою права і законодавства. Держава і суспільство зацікавлені і значною мірою стимулюють правомірну діяльність і поведінку особи. Знання цих прав, свобод та обов’язків дає можливість захищати ці права законними методами і способами в судовому порядку, а також за допомогою інших юридичних гарантій. Знання свого правового статусу дає можливість особі знати, що дозволено робити, що вона зобов’язана робити і що заборонено робити.

Актуальність вибраної теми полягає в тому що питання прав і свобод людини і громадянина є найважливішою проблемою внутрішньої та зовнішньої політики усіх держав світової спільноти. Саме стан справ у сфері забезпечення прав і свобод особи, їх практичнї реалізації є тим критеріїм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку держави і суспільства в цілому. На даному етапі є актуальним питання про правовий статус громадян, його зміст та види, значення результатів наукового дослідження питання для майбутнього його дослідження.

Предмет роботи – права та обов’язки громадян, їх різновиди та зміст.

Об’єкт дослідження даної курсової роботи є законодавство України, зокрема та її частини, що регламентує правовий статус особи.

Мета курсової роботи - дослідити з сучасної дії законодавства України, що стосується правового статусу громадян. Крім того, метою є виробити орієнтир удосконалення в законодавстві України особи, його прав та свобод.

Гіпотеза – ми живемо в 21 столітті де формуються юридичні механізми реалізації та забезпечення прав і свобод людини і громадянина останнього покоління : право на мир, на безпечне для життя і здоров'я довкілля, на соціальний і економічний розвиток, на міжнародне спіл­кування , на доступ світових цінностей. Реалізація цих прав можлива, але на даний час невдосконалені механізми їх реалізації і захисту. З розвитком юридичних механізмів появляються нові права..

Методи дослідження курсової роботи є діалектичний метод пізнання державно-правових процесів і явищ, що дозволяє розглянути їх у розвитку та взаємозв’язку, виявити усталені напрямки і закономірності. Проблема правового статусу людини і громадянина у соціальній державі велика і багатогранна, носить міжгалузевий характер і у своєму вивченні передбачає застосування цілого ряду наукових методів: системність, об’єктивність, історизм; системно-структурний і фундаментальний підходи; органічна єдність теорії і практики; поєднання критичного і раціонального, конструктивного, порівняльно-ретроспективного, історичного та логічного підходів.

Історичний підхід передбачає вивчення явищ у їх розвитку, а також виявлення зв’язку минулого і сьогодення. Даний метод застосовувався при вивченні становлення ідей щодо соціальної держави у вітчизняній та зарубіжний політико-правовій думці.

Системний підхід при дослідженні правового статусу людини і громадянина та соціальної держави передбачає їх комплексний аналіз як систем; у взаємному зв’язку з іншими системами.

Системність вивчення теми неможлива без застосування синергетичного наукового напрямку, який розглядає правовий статус людини і громадянина та соціальну державу в сукупності їх елементів

Вступ

Розділ 1. Основні права людини як загальносоціальне явище……………..6

1.1 Поняття права як загально-соціального явища………………………………6

1.2 Поняття основних прав людини………………………………………………..7

1.3 Класифікація основних прав людини………………………………………….9

1.4 Основні покоління розвитку прав людини…………………………………...12

Розділ 2 . Правовий статус особи………………………………………………..14

2.1 Правовий статус : поняття та структура………………………………………14

2.2 Правовий статус особи: поняття, принципи та зміст. ……………………….17

2.3 Правовий статус громадян України…………………………………………...21

2.4 Правовий статус іноземців та осіб без громадянства………………………..26

Розділ 3 Міжнародно-правові засоби захисту основних прав людини і громадянина і тенденції їх розвитку……………………………………………30

3.1 Міжнародні організаційно-правові механізми захисту прав людини……...30

3.2 Гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні………………........35

Висновок………………………………………………………………….................38

Список використаних джерел……………………………………………………..40

Розділ 1. Основні права людини як загальносоціальне явище