Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 1.1 Вступ до курсу. Рівні взаємодії політики та релігії

Предмет, мета та завдання навчального курсу «Політика і релігія», його специфіка та місце серед спеціальних політологічних дисциплін. Актуальність вивчення курсу майбутніми політологами.

Релігія в контексті політичного життя. Політична та духовна влада. Структурний та функціональний рівні взаємозв’язку політики та релігії. Релігія як символ, засіб ідентифікації у багатополюсному світі. Передумови та механізми впливу релігії на політику. Релігійні елементи в системі легітимації влади. Політизація релігії та релігізація політики.

Тема 1.2 Держава і церква: основні моделі взаємодії

Сутність поняття «державно-церковні відносини». Основні моделі державно-церковні відносин. Віротерпимість. Свобода віросповідань. Свобода совісті.

Теократія. Іудейська держава. Виникнення християнства. Церква та Римська імперія. Папська держава. Розкол християнської церкви (1054). Боротьба світської та духовної влади за верховенство. Григорій VII. Філіп IV та «Авіньйонський полон пап». Реформація та Контрреформація. Ліквідація Папської держави. «Римське питання». І Ватиканський собор. Утворення держави Ватикан. ІІ Ватиканський собор.

Мусульманські теократії.Арабський халіфат. Експансія арабів та поширення ісламу. Шиїзм та сунізм. Середньовічні мусульманські теократії. Османська імперія. Сучасні ісламські монархії. Ісламська Республіка Іран.

Цезаропапізм. Візантійська імперія. Київська Русь. Становлення російської православної церкви після монголо-татарської навали. Боротьба Москви та Литви за підпорядкування Київської митрополії. Релігійна політика московських князів. Поділ Київської митрополії на Київську та Московську. Доктрина «Москва – третій Рим». Московський патріархат. Церковна реформа Никона. Релігійна політика Петра І. Найсвятіший Синод. Імперія та РПЦ у XVIII – на початку ХХ ст.

Державна церква. Основні риси моделі. Грецька модель. Італійська модель. Конкордати. Лютеранство та англіканство як державні релігії. Ісламська модель державної церкви. Буддизм та імперія Маур’їв. Махаяна. Хінаяна. Поширення буддизму в країнах Південно-Східній Азії. Роль буддизму в суспільно-політичному житті країн Азії.

Модель відокремленої церкви від держави. Тоталітарна модель. Країни ЦСЄ у біполярну добу.

Проміжна модель. Статус церкви у ФРН. Японія та ін.

Повне відокремлення церкви від держави. США як типовий приклад даної моделі. Особливості державно-церковних відносин у Франції, Туреччині та інших країнах.

Схеми фінансової підтримки державою церковних інституцій.

Тема 1.3 Державно-церковні відносини в Україні

Класифікація основних моделей державно-церковні відносин в Україні.

Києво-руська модель як симфонія держави і церкви. Специфіка процесу прийняття християнства в Київській Русі. Релігійна політика київських князів. Київська митрополія. Державно-церковні відносини в Україні в ХІІІ – XV ст. Релігійна політика галицько-волинських князів. Боротьба Москви та Литви за вплив на землі Київської митрополії.

Козацька модель державно-церковних відносин в Україні. Запорозька Сі та братства. Берестейська унія та її наслідки для розвитку державно-церковних відносин на теренах України. Відновлення православної ієрархії. Роль П. Конашевича-Сагайдачного, Й. Борецького, Б. Хмельницького, С. Коссіва в утвердженні козацької моделі.

Могилянська модель як відродження ослабленої церкви в іновірній державі з дискримінаційним законодавством. Характерні ознаки моделі у Речі Посполитій. Роль П. Могили. Специфіка становища УГКЦ в Австрійській імперії. А. Шептицький.

Синодальна модель державно-церковних відносин в Україні. Підпорядкування УПЦ Московському патріархату. Російський цезаропапізм. Релігійна політика Петра І. С. Яворський та Ф. Прокопович: підходи до державно-церковних відносин. Синодальна доба в історії РПЦ. Самодержавство, православ’я, народність.

Моделі державно-церковних відносин доби національно-визвольних змагань в Україні 1917-1920 рр. Центральна Рада, Гетьманат, Директорія. Виникнення УАПЦ. Митрополит В. Липківський.

Радянська модель державно-церковних відносин: основні риси. Відокремлення церкви від держави. Декларації та реальна радянська політика щодо релігії і церкви. «Войовничий атеїзм». «Безбожна п’ятирічка». Обновленська церква в Україні. Ліквідація УАПЦ. Реформування моделі в добу Великої Вітчизняної війни та повоєнний час. Львівський церковний собор (1946). Ліквідація УГКЦ. Поширення протестантизму. Релігійне дисидентство. Й. Тереля. Релігійне піднесення в добу перебудови. Святкування 1000-річчя християнства на Русі. Динамізм релігійного життя. Відновлення діяльності УАПЦ та УГКЦ.

Сучасна модель державно-церковних відносин в Україні. Закон «Про свободу совісті та релігійні організації» (1991). Реалізація в Україні принципу свободи совісті. Зміни в релігійній свідомості. Православні конфесії в Україні: УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ. Римо-Католицька церква. УГКЦ. Зростання чисельності та впливу протестантських конфесій. Іслам. Неокульти. Пошуки шляхів реформування державно-церковних відносин в Україні. Релігія і політичні партії в Україні. Церковні інституції та вибори. Зовнішньополітичний чинник у церковних суспільно-політичних доктринах. Необхідність гармонізації державно-конфесійних відносин.

Змістовний модуль 2. Релігійний фактор у світовій політиці та міжнародних відносинах