Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління ЗЕД на підприємстві 21-30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать
  1. Експортно-імпортні процедури, заборони, вимоги.

Вимоги в сфері сертифікації Декретом КМУ "Про стандартизацію та сертифікацію"

передбачено сертифікувати імпортовану продукцію, що переміщується через митний кордон України з метою її подальшого продажу або обміну.

Відповідність продукції (товару), яка ввозиться і реалізується на території України, обов'язковим вимогам норм і стандартів, що діють в Україні, має підтверджуватися сертифікатом або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, виданим або визнаним Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації або уповноваженим (акредитованим) ним органом.

Сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'язкову та добровільну. Сертифікація продукції здийснюється уповноваженими на те органами з сертифікації підприємствами, установами і організаціями з метою: запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я та майна громадян і навколишнього природного середовища; сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції; створення умов для участі сп.д в міжнародномуспівробітництві та міжнародній торгівлі.

Обов"язковій сертифікації не підлягають товари, що ввозяться: як дарунок; у режимі тимчасового ввезення; як гуманітарна і тхн допомога; як інвестиції до статутного фонду учасників господарської діяльності або на підставі договорів про спільну інвест діяльність; для проведення виставок; у режимі реімпорту;

на митні ліцензійні склади; у режимі імпорту для подальшого реекспорту.

Перелік товарів, що підлягають обов"язковій сертифікації визначений законами України "Про держ регул імпорту с/г продукції"', "Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", наказами Комітету та постановами КМУ.

Вимоги в сфері стандартизації. Включає державні стандарти України; галузеві стандарти; стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок; технічні умови, міждержавні стандарти згідно міжнародних договорів. Містить вимоги щодо: безпеки продукції для життя, здоров'я і майна громадян, вимоги техніки безпеки і гігієни праці з посиланням на відповідні санітарні норми і правила; метрологічні, норми, правила, вимоги та положення, що забезпечують достовірність і єдність вимірювань; положення, що забезпечують технічну єдність під час розроблення, виготовлення, експлуатації (застосування) продукції тощо. Поширюється на всі п.у.о., с.п.д. незалежно від форм власності та на відповідну продукцію.

Митні процедури включають: визначення товару згідно митної класифікації, митну оцінку із включенням розмірів встановлених ставок мита. Інші вимоги Ветеренарний контроль здійснюється при ввезенні, вивезенні та транзиті через теритоорію У тварин, продуктів і сировини тваринного походження та інших вантажів, фітосанітарний контроль, дозвіл на ввезення зброї, валюти, фармацевтичних препаратів, відходів, с/г продукціі, тощо.

  1. Індикативні ціни як регулятор зовнішньоторговельних операцій.

Індикативні ціни - це різновид фіксованих цін, що встановлюються державними органами влади в особі Міністерства зовнішньоекономічних зв'язків (МЗЕЗ) на основі дійсних цін, які склалися на даний товар на ринку експорту та імпорту на момент здійснення експортної (імпортної) операції з урахуванням умов доставки і умов здійснення розрахунків. Інформацію для розрахунків Міністерство зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України отримує від митних, фінансових, статистичних державних органів, банківських та інших підприємств, організацій. Індикативні ціни вводяться з метою стабілізації валютних надходжень, запобігання антидемпінговим розслідуванням, недопущення недобросовісної конкуренції та регулювання цін експортно-імпортних операцій.

Індикативні ціни затверджуються Міністерством економіки відповідно до положень Указу Президента України №124/96 від 10.02.96 р. та Положення про індикативні ціни у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Положення про індикативні ціни регламентує особливості встановлення та застосування цін. Так, індикативні ціни можуть вводитись на товари:

- на експорт (імпорт) яких встановлений режим ліцензування, квотування;

- Ліцензії з експортної, імпортної та лізингової операцій надаються центральним апаратом НБУ.

- на експорт (імпорт) яких встановлені спеціальні режими;

- за якими застосовуються спеціальні імпортні процедури;

- за якими встановлені режими спеціального оподаткування експорту (імпорту);

що є предметом зовнішньоекономічних договорів (контрактів), за якими ведеться облік (реєстрація);

- на експорт яких застосовані антидемпінгові заходи чи початі антидемпінгові розслідування в Україні чи за її межами.

Індикативні ціни на товари, щодо яких розпочаті або можуть бути розпочаті антидемпінгові розслідування в Україні або за її межами, встановлює Міжвідомча комісія з антидемпінгових розслідувань.