Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управление персоналом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Тема 2. Управління персоналом в системі менеджменту організацій

  1. Управління персоналом як специфічна функція менеджменту

Управління персоналом є складним і складовим компонентом управління організацією. Складним воно є тому, що люди за своїм характером відрізняються від інших ресурсів і вимагають особливих підходів і методів управління. Специфіка людських ресурсів виражається в тому, що, по-перше, люди наділені інтелектом, їх реакція на управління є емоційною, продуманою, а не механічною, а це означає, що процес взаємовідносин є двосторонній; по-друге, люди постійно удосконалюються і розвиваються; по-третє, відносини ґрунтуються на довготерміновій основі, оскільки трудове життя людини може продовжуватись протягом 30-50 років; і останнє, люди приходять в організацію усвідомлено, з певними цілями і мотивами.

Управління персоналом – це процес системного, планомірно організованого, за допомогою взаємозалежних організаційно-економічних і соціально-психологічних механізмів управління, впливу на працюючих в організації з метою як забезпечення ефективного функціонування організації в цілому, так і задоволення потреб кожного з працюючих у його професійному й особистісному розвитку.

Управління персоналом – скоординована система заходів щодо формування та ефективного використання сукупного трудового потенціалу працівників у складних організаційних утвореннях ієрархічного типу.

УГруппа 1 правління персоналом можна охарактеризувати як сукупність функцій, основні з яких:

Як бачимо, мета має дворівневий характер. Ціль декомпозується на три групи задач (залучення, використання і розвиток персоналу), кожній з яких відповідає набір функцій управління персоналом. Функції тут представлені у широкому розумінні, під ними розуміється будь-яка діяльність у сфері управління персоналом.

Принципи управління персоналом – правила, основні положення і норми, яких повинні дотримуватися керівники і фахівці в процесі управління персоналом. Управління персоналом ґрунтується на таких принципах:

1.науковість, демократичний централізм (це синтез демократії і централізації в керуванні, сполучення єдиноначальства і колегіальності при вирішенні найбільш важливих питань, розвиток творчої ініціативи працюючих), планомірність, єдність розпоряджень;

2.поєднання одноосібного і колективного підходів, централізації та децентралізації, лінійного, функціонального і цільового управління;

3.контроль за виконанням рішень.

На думку багатьох зарубіжних економістів, головним у роботі з людськими ресурсами є:

— використання індивідуальних здібностей працівників відповідно до стратегічних цілей організації, в першу чергу, для оволодіння новою технікою й технологіями;

— інтеграція бажань, потреб і мотивів працівників з інтересами фірми.

Додатково:

Президент школи міжнародного менеджменту Г.М. Озеров вважає, що управління персоналом повинне ґрунтуватися на таких принципах:

1. Людина - основа корпоративної культури, Успішні підприємства надають велику увагу, персоналу; коли людей ставлять в главу змін, вони стають рушійною силою цих змін.

2. Менеджмент для всіх. Управління повинне здійснюватися на трьох рівнях: вище керівництво, середнє керівництво і нижня ланка.

3. Ефективність, як критерій успіху організації, полягає в досягненні мети з оптимальним використанням ресурсів і максимізації прибутку.

4. Взаємостосунки як критерій успіху організації. Принцип «клієнт перш за все».

5. Якість як критерій ефективності. Необхідно працювати з п'ятьма взаємозв'язаними підсистемами якості; особиста якість, якість команди, якість продукту, якість сервісу і якість організації.

6. Команди як критерій успіху організації. Всі працюючі в організації є співробітниками. Всі вони члени соціальної групи .(команди). Всі команди і окремі співробітники, що входять в команду, вносять внесок як в успіх, так і в провали організації.

7. Навчання - ключ до розвитку і змін і невід'ємна частина життєво важливого процесу просування організації.

Дані принципи заслуговують пильної уваги, оскільки спрямовані на формування корпоративної культури і всебічний розвиток особистості.. В поєднанні з сучасною технологією і консалтингом вони дозволяють істотно підвищити рівень управління персоналом.