Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ув ответ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать
  1. Управління непродуктивними витратами і втратами.

До загальновиробничих витрат, непродуктивного характеруналежать:

  1. витрати на транспортне обслуговування начальників цехів,виконробів, майстрів, зокрема на утримання та експлуатаціюслужбових легкових автомобілів, що перебувають на балансі під­приємства чи організації (орендуються) та обслуговують началь­ників цехів, виконробів, майстрів, включаючи:

  • вартість пально-мастильних та інших експлуатаційних ма­теріалів;

  • витрати на стоянку легкових автомобілів, їх паркування;

    1. інші загальновиробничі витрати, які не відносяться до ва­лових витрат у податковому обліку (службові відрядження понаднорми, передбачені діючим законодавством, затрати на підготов­ку кадрів понад встановлений ліміт (2 відсотки від фонду оплатипраці звітного періоду) та інші).

    Щодо непродуктивних адміністративних витрат, то до нихналежать ті ж самі, що й до загальновиробничих, лише з тієювідмінністю, що стосуються вони працівників апарату управління(адміністрації), а не загальновиробничого персоналу.

    Перелік непродуктивних витрат на збут у загальній своїймасі ідентичний попереднім, однак стосується працівників відді­лу збуту підприємств та організацій. Крім вищеперелічених ви­трат, що належать до непродуктивних, сюди включаються ще йпредставницькі витрати понад встановлені норми (2 відсотки відоподатковуваного прибутку за попередній звітний період).

    Непродуктивними витратами, які є у складі іншої операційноїдіяльності, можна вважати:

    • сумнівні та безнадійні борги (списання безнадійної дебі­торської заборгованості);

    • витрати на утримання соціальної сфери;

    • благодійні платежі за мінусом тих, які можна включати увалові витрати (2—5 % від суми прибутку за попередній кварталза умови, що ці платежі здійснені неприбутковим організаціям);

    • створення резерву на покриття сумнівних боргів;

    • інші непродуктивні витрати операційної діяльності.

    1. Роль і значення контролю в управлінні виробничими затратами.

    Контроль є однією з функцій управління витратами підприєм­ства.

    Контроль дає змогу попередити витрати непродуктивного ха­рактеру, ліквідувати негативні моменти в частині формування якпрямих (основних), так і непрямих (накладних) витрат.

    Правильно поставлений внутрішньогосподарський контроль сприяє вияву і мобілізації внутрішніх резервів виробництва,впровадженню всього нового та прогресивного і, як наслідокцього, веде до зниження собівартості та підвищення ефективностіза рахунок інтенсифікації економіки підприємства.

    10