Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для заліку з дисципліни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Модель Фішбейна. Метод ідеальної точки. Переваги багатофакторного аналізу.

Модель Фішбейна Дає змогу оцінити силу думки про те, що товар має відповідне значення

Ао-позицыя лиця до марки

b-относительная важность для респондента атрибута і марки

е-воспринимаемая степень присутствия атрибута і в марке

Метод ідеальної точки Дозволяє виявити інформацію як про «ідеальну ТМ», так і про погляди на вже існуючі.

w-значимость атрибута к

Ік-идеальное значение атрибута к с т.з респондента

Хк-оценка респ о фактическом значении атрибута в ТМ

n-число атрибутов

Респондента просят ответить:где по его мне нию размещается на интервальной шкале исследуемая марка. После чего просят отметить идеальную точку на той же шкале. Чем они ближе, тем віше благосклонность к ТМ.

Переваги

1. Методи дають можливість отримувати достатньо надійні результати.

2. Дозволяють проаналізувати вплив ряду факторів, дати кількісну оцінку ступеню їх впливу на продуктивність праці, вибрати для виявлення резервів найважливіші фактори, оцінити та елімінувати вплив випадкових

факторів.

3. Застосування даних методів пов’язане з підготовкою якісної вихідної інформації про продуктивність праці та резерви її зростання.

4. Використовувати методи доцільно при виявленні та прогнозуванні резервів на короткострокову та середньострокову перспективу

Компенсаційні правила рішення. Конструктивні правила рішення.

Компенсаційні правила рішення базуються на реалізації принципу компенсації товару. Принцип компенсації для товару - закономірність, яка полягає у виділенні присутніх у товару прийнятних для споживача характеристик за одними параметрами, що тяжіють над іншими, і це дозволяє певною мірою поступитися іншими характеристиками або властивостями. Наприклад, швидкохідність автомобіля є для покупця тяжіє параметром, а колір, вантажопідйомність, кількість місць, витрата палива можуть бути проігноровані.

Існує два види компенсаційних правил: просте додавання і зважене складання.

За правилом простого додавання складається оцінки за критеріями кожній товарній альтернативи. Споживачем вибирається та альтернатива, яка має максимальну суму оцінок.

У практичній діяльності споживачі можуть використовувати кілька правил, здійснюючи відбір альтернативних варіантів до остаточного рішення.

Розвиток маркетингу взаємовідносин на рівні роздрібної торгівлі.

.Конструктивные правила решения.

Во многих ситуациях выбора потребителю достаточно просто вспомнить подходящее правило решения. Такие правила должны сохраняться в памяти, так как потребитель вспоминает свой опыт осуществления выбора. Но когда у потребителя нет опыта, ему приходится конструировать своё правило решения во время выбора. Т.е. потребитель создаёт конструктивное правило решения, используя «фрагменты» правил, которые он помнит и которые могут быть полезны в ситуации выбора.

Особисті продажі. Відносини покупець – продавець. Стратегії переконання.

Задоволення, незадоволення споживача. Модель виправдання чекань. Реакція споживача на незадоволення.

Ричард Олівер. Удовлетворение или неудовлетворения-єто итог сравнения предварительно ожидания с реальным результатом использования товара.

1.Адекватное качество-соответствует цене и усилиям, затраченным на покупку

2.Идеальное качество-оптимальный или желаемый уровень качества

3.Предполагаемое-уровень,который ожидает получить потребитель

После покупки происходит сравнение покупки с реальной оценкой, которая основывается на объединении объективной и эмоцианальной оценок. Удовлетворение вызывает позитивное подтверждение(товар лучше ожиданий). Простое подтверждение вызывает нейтральную реакцию.Чем выше уровень положительного подтверждения,тем больше вероятность повторной покупки.