Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
74.75 Кб
Скачать

Питання №1 «Менеджмент як наука і мистецтво. Основні категорії менеджменту.»

Мистецтво менеджера полягає у вмінні

менеджера пристосувати науку управління до особливостей : власного

характеру ; підлеглих; сфери діяльності фірми. Мистецтво як наука це

організація, складна соціально-технічна система, керування якою вимагає

врахування багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів

Менеджмент як наука має предметом

вивчення ( діяльність з упр-ня) специфічні проблеми, підходи до їх

вирішення. Отже, наука та мистецтво менеджменту не виключають, а

доповнюють одна одну.

До основних категорій менеджменту належать поняття організації, процесу і функцій управління, рівнів управління, принципів і методів менеджменту, стилів та культури керівництва (лідерства), комунікації, управління колективом(групою)

Питання №2 «Процесний підхід в управлінні»

Процесний підхід в управлінні визначає розгляд комерційної діяльності фірми як сукупність бізнес-процесів, які пов’язані між собою місією компанії та метою її діяльності.В сучасних умовах все більше компаній приходить до висновку, що можна максимально ефективно управляти бізнесом не як сукупністю окремих функцій, а як сукупністю бізнес-процесів, які і являють собою суть діяльності. Такий підхід став застосовуватися в менеджменті відносно недавно в зв’язку зі зростаючою конкуренцією і збільшенням динаміки зовнішнього середовища. Він ставить своєю метою підвищення гнучкості бізнесу, зниження часу реакції на зміни ринку, поліпшення результатів діяльності та більш повне досягнення цілей. Процесний підхід до управління не є єдиним можливим варіантом, оскільки існують й інші підходи — ситуаційний або системний, наприклад. Системний розглядає фірму-організацію як спільність пов’язаних між собою елементів, які орієнтовані на досягнення цілей при регулярно мінливих умовах. Ситуаційний же підхід стверджує, що застосування тих чи інших методів і дій завжди визначається, виходячи з ситуації.

Питання №3 «Організації та їх загальні характеристики»

(Будь-якій організації для досягнення поставленої мети необхідні ресурси, що підлягають перетворенню в процесі виробничої діяльності.  Основні ресурси, що використовуються організацією, — це люди (людські ресурси), основний і оборотний капітал, технологія і інформація. Головна задача організації в області використання ресурсів — досягнення мети при: мінімумі витрат і максимумі ефективності.  Організації повністю залежні від навколишнього світу як відносно своїх ресурсів, так і відносно споживачів). Всі складні організації мають загальні характеристики. Ці загальні риси допомагають зрозуміти, чому, щоб добитися успіху, організацією необхідно керувати.  1. Ресурси. В загальних рисах мета будь-якої організації включає перетворення ресурсів для досягнення результатів.  2. Залежність від зовнішнього середовища. Однією із найважливіших характеристик організації є її взаємозв'язок із зовнішнім середовищем. 3. Горизонтальний розподіл праці. Найбільш наочною характеристикою організації с розподіл праці. Якщо дві особи працюють для досягнення однієї мети, вони повинні ділити роботу між собою.  4. Підрозділи. Складні організації здійснюють чіткий горизонтальний розподіл за рахунок утворення підрозділів, які виконують специфічні конкретні завдання і досягають конкретної специфічної мети. 5. Вертикальний розподіл праці. Оскільки робота в організації розподіляється на складові частини, хтось повинен координувати роботу групи для того, щоб вона була успішною. 6. Необхідність управління. Для того, щоб організація могла досягати своєї мети, завдання повинні бути скоординовані засобом вертикального розподілу праці.